Πολικό ψύχος στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 70 νεκροί

1 year ago 86

Τουλάχιστον εβδομήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια εβδομάδα εξαιτίας κύματος ψύχους που πλήττει το Αφγανιστάν, χώρα ήδη αντιμέτωπη με πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι de facto αρχές των Ταλιμπάν.

Στην Καμπούλ και σε επαρχίες της φτωχής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ κάτω από το μηδέν μετά τη 10η Ιανουαρίου. Στην κεντρική επαρχία Γκορ αναφέρθηκαν οι χαμηλότερες: –33° Κελσίου το Σαββατοκύριακο της 14ης και της 15ης Ιανουαρίου. Στην επαρχία Μπαγκντίς, τα θερμόμετρα έδειξαν –28° Κελσίου.

«Αυτός ο χειμώνας είναι μακράν ο πιο ψυχρός των τελευταίων ετών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Νασίμ Μουράντι, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν. «Αναμένουμε το κύμα ψύχους να συνεχιστεί για ακόμη μια εβδομάδα, ή περισσότερο», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το υπουργείο αντιμετώπισης καταστροφών, τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν αφότου άρχισε το κύμα ψύχους. Χάθηκαν επίσης 70.000 βοοειδή, ζώα με κρίσιμη σημασία για τη χώρα.

Στις επαρχίες, άστεγες οικογένειες κουλουριάζονται γύρω από φωτιές, ενώ στη χιονισμένη πρωτεύουσα οι πιο τυχεροί συγκεντρώνονται γύρω από παραδοσιακές σόμπες που καίνε καυσόξυλα ή κάρβουνα.

Σε τομείς στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας σφοδρές χιονοπτώσεις έκλεισαν οδικούς άξονες, σύμφωνα με οπτικό υλικό που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το κύμα ψύχους προστίθεται στις τεράστιες δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η χώρα, ήδη αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη. Οι μισοί και πλέον από τους 38 εκατ. κατοίκους του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια. Τρία εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό.

Η αφγανική οικονομία, ήδη σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας δεκαετιών πολέμου, βυθίστηκε σε ακόμη πιο βαθιά κρίση καθώς τα δισεκατομμύρια της διεθνούς βοήθειας κόπηκαν αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από ΜΚΟ εξάλλου τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά την απόφαση των Ταλιμπάν την 24η Δεκεμβρίου να απαγορεύσουν στις γυναίκες να δουλεύουν γι’ αυτές. Μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή την απόφαση, που έχει εφαρμογή σε όλα τα πεδία εξαιρουμένου μόνο ενός, αυτού της υγείας.

Ορισμένες ξανάρχισαν τις τελευταίες ημέρες τη δραστηριότητά τους στο συγκεκριμένο πεδίο σε κάποιες επαρχίες, αφού εξασφάλισαν διαβεβαιώσεις των αρχών πως οι εργαζόμενές τους θα μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ανεμπόδιστα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original