Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα όπλα της Κίνας και οι ισορροπίες στο πεδίο της μάχης

1 year ago 71

Για δεκαετίες η Ρωσία παρείχε όπλα στην Κίνα. Την περίοδο 2001-2010, η Μόσχα έστελνε κάθε χρόνο στο Πεκίνο όπλα αξίας 2 δισ. δολαρίων και το 2015 έκλεισε μια συμφωνία 7 δισ. δολαρίων. Τώρα όμως η εικόνα έχει αντιστραφεί: Από την ημέρα εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 9.400 κομμάτια του εξοπλισμού της, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.500 αρμάτων μάχης. Παράλληλα έχει έρθει αντιμέτωπη με έλλειψη πυρομαχικών σε «απελπιστικό βαθμό», όπως σχολιάζει ο Economist.

Οι ΗΠΑ επικαλούνται στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής όπλων στη Ρωσία. «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου του πολέμου. Θα προκαλούσε επίσης μια βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Κίνας με την Αμερική και την Ευρώπη» σημειώνει το περιοδικό. 

Από τους πρώτους μήνες του πολέμου, η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κίνα όπλα και η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί, στέλνοντας μόνο μη θανατηφόρο εξοπλισμό, όπως κράνη και ανταλλακτικά αεροσκαφών.

Οβίδες και drone

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις τους για τα σχέδια της Κίνας, αλλά στις 23 Φεβρουαρίου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαπραγματεύονταν με την κινεζική εταιρεία Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology για την αγορά 100 επιθετικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τέτοια drone τόσο στα μέτωπα του πολέμου όσο και στο στο πλαίσιο τακτικών επιθέσεων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

Μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του Spiegel, η Washington Post επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η Κίνα εξετάζει την αποστολή οβίδων – τα πιο θανατηφόρα όπλα του πολέμου. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν οβίδες σοβιετικού διαμετρήματος 122 και 152 χιλιοστών στα πυροβόλα τους και έχουν αναζητήσει παλιά αποθέματα σε άλλες χώρες. Όμως η Ρωσία έχει ξεμείνει από φίλους για να ζητήσει οβίδες. Έχει αδειάσει τις αποθήκες της συμμαχικής Λευκορωσίας. Η Βόρεια Κορέα επίσης έχει προσφέρει μερικές οβίδες, αλλά είναι επιφυλακτική καθώς δεν θέλει να εξαντλήσει το οπλοστάσιό της. Όσο για το Ιράν, έχει λίγες οβίδες για να δώσει. 

Η Κίνα διαθέτει συμβατά βλήματα αλλά δεν είναι γνωστό ούτε το μέγεθος ούτε η ποιότητα των αποθεμάτων, λέει ο Lonnie Henley, πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου. «Αλλά σίγουρα θα επαρκούσαν για να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη κρίση έλλειψης οβίδων της Ρωσίας. Αυτό θα έκανε μεγάλη διαφορά σε μια σύγκρουση στην οποία η φθορά είναι κρίσιμος παράγοντας και τα βλήματα έχουν αποδειχθεί καθοριστικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι αμυντικές βιομηχανίες και στις δύο χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή.

Εξαγωγές όπλων

Η Κίνα μπορεί να αλλάξει αποφασιστικά την ισορροπία. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη όπλων στον κόσμο. Οκτώ από τις επιχειρήσεις της περιλαμβάνονται στην πρόσφατη κατάταξη των 100 κορυφαίων εταιρειών όπλων παγκοσμίως από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, με επτά στην πρώτη 20άδα. Είναι η δεύτερη χώρα πίσω από την Αμερική. Και τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις των κορυφαίων εταιρειών της Κίνας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στην Κίνα μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει και να εξισορροπήσει την αμυντική της σχέση με τη Ρωσία. Για πολλά χρόνια εισήγαγε ρωσική, στρατιωτική τεχνολογία, αντιγράφοντας τον ρωσικό εξοπλισμό. Μεταξύ 2017 και 2021, το 81% των αμυντικών εισαγωγών της προήλθε από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων για τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη τεχνολογίας stealth.

Εξοπλισμός με αντάλλαγμα τεχνολογία 

Τώρα, με τη βιομηχανία της, η Κίνα έχει την ευκαιρία να γίνει «ένας σχετικά ισότιμος εταίρος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας», λέει ο Michael Raska της Σχολής Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη. Η Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, στέλνοντάς εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατευθυνόμενους πυραύλους και άλλα όπλα ακριβείας. Ο Raska θεωρεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να ζητήσει ως αντάλλαγμα, τεχνολογικά δεδομένα για τον rd-180, έναν ρωσικό πυραυλοκινητήρα που χρησιμοποιείται για εκτοξεύσεις στο Διάστημα. Η τεχνολογία υποβρυχίων και οι κινητήρες αεριωθούμενων αεροσκαφών επίσης ενδιαφέρουν το Πεκίνο. 

Ωστόσο, η ηγεσία της Κίνας είναι διχασμένη. Από τη μία πλευρά, δεν θέλει να ταπεινωθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, εξαιτίας του αμερικανικού και ευρωπαϊκού εξοπλισμού. Λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα γιόρταζαν τη «χωρίς όρια» φιλία τους. 

Το Πεκίνο δεν έχει αποφασίσει

Από την άλλη πλευρά, «η Κίνα είναι θυμωμένη με το Κρεμλίνο που οι συζητήσεις για τις πωλήσεις όπλων έγιναν αντιληπτές από την Αμερική και δημοσιοποιήθηκαν», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση για το θέμα και μίλησε ανώνυμα στον Economist. Η Κίνα ήθελε η όποια υποστήριξη να παραμείνει κρυφή. Γνωρίζει ότι η στήριξη της ρωσικής εισβολής θα κατέρριπτε την εικόνα της ως ουδέτερου διαμεσολαβητή, και θα επιδείνωνε τη σχέση της με την Αμερική προκαλώντας αντιδράσεις στην Ευρώπη. Η Linda Thomas-Greenfield, απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, και ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προειδοποίησαν ότι αν η Κίνα προσφέρει θανατηφόρο πολεμικό εξοπλισμό στη Ρωσία, θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή».

Προς το παρόν, η Κίνα τηρεί προσεκτική στάση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο Wang Yi, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, τον διαβεβαίωσε σε συνάντηση στις 18 Φεβρουαρίου ότι η Κίνα «δεν θα παράσχει όπλα στη Ρωσία». Βέβαια, ο Wang υποστήριξε επίσης πως η Κίνα δεν στέλνει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, κάτι που ωστόσο συνηθίζει να κάνει.

Στις 24 Φεβρουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Wang ήταν τουλάχιστον ειλικρινής όσον αφορά το πρώτο σκέλος των διαβεβαιώσεων. «Δεν αναμένω κάποια σημαντική πρωτοβουλία της Κίνας για παροχή οπλισμού στη Ρωσία», δήλωσε ο Μπάιντεν. Αν όμως την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι η θέση της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης είναι απελπιστική, με την Ουκρανία να περιμένει την ευκαιρία για αντεπίθεση, δεν αποκλείεται να ασκηθεί πίεση.

Πηγή: Economist

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original