Παρά τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον και αρκετών συμμάχων της, οι δυτικές κυρώσεις δεν κατάφεραν να αποσταθεροποιήσουν τη ρωσική οικονομία, με το ρούβλι να αντέχει στην πίεση, τα δημόσια οικονομικά να μένουν υπό έλεγχο και την ύφεση να περιορίζεται σε απολύτως διαχειρίσιμα μεγέθη. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι επιπτώσεις των κυρώσεων και των πολεμικών δαπανών αρχίζουν να γίνονται περισσότερο αισθητές, φέρνοντας ενώπιον δύσκολων διλημμάτων το Κρεμλίνο.
Κατά τη χθεσινή ημέρα το ρούβλι σημείωσε τη μεγαλύτερη φετινή πτώση του και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ από τον περασμένο Απρίλιο, χάνοντας περισσότερο από 2% της αξίας του. Το ρωσικό νόμισμα είχε βυθιστεί αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία (αναλογία με το δολάριο 1/113), αλλά οι παρεμβάσεις της ρωσικής κεντρικής τράπεζας το σταθεροποίησαν και τον περασμένο Ιούλιο είχε ανέβει στο 1/50.
Χθες, όμως, η αναλογία έναντι του δολαρίου είχε φθάσει στο 1/83,50, ενώ το ευρώ πωλούνταν έναντι 91,32 ρουβλίων. Αναλυτές θεωρούν ότι την περίοδο αυτή το ρωσικό νόμισμα πιέζεται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων δυτικών επιχειρήσεων, που εγκαταλείπουν τη χώρα, σε ντόπιους επενδυτές, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για δολάρια και από την πτώση των τιμών πετρελαίου τον Μάρτιο. Ο βασικός παράγοντας όμως εντοπίζεται στην επιβολή από τις χώρες της Δύσης ανώτατου ορίου πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, πράγμα που μειώνει τα δημόσια έσοδα.
Ανησυχητική ήταν και η είδηση που ήρθε χθες από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέβηκε στα 2,4 τρισ. ρούβλια (28,93 δισ. δολάρια) ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η Ρωσία είχε πλεόνασμα 1,13 τρισ. ρουβλίων. Η εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών και τα κονδύλια που διατέθηκαν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι οι βασικοί παράγοντες που τροφοδότησαν το έλλειμμα.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία με το Κίεβο για τις εξαγωγές δημητριακών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αν δεν προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εξαγωγές των ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων, που επηρεάστηκαν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφάλιση και στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT, λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr