Μπορεί η απόφαση Ευρωπαίων και Αμερικανών για αποστολή δεκάδων αρμάτων μάχης τελευταίας γενεάς στην Ουκρανία να προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στο Κίεβο, αλλά σε πρώτο χρόνο η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε ακόμη πυκνότερους βομβαρδισμούς στα μετόπισθεν και σε αλλεπάλληλα κύματα σφοδρών επιθέσεων στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κοινή είναι η εκτίμηση της ουκρανικής ηγεσίας και των δυτικών συμμάχων της ότι οι Ρώσοι επείγονται να κατοχυρώσουν κέρδη επί του πεδίου προτού φτάσουν και γίνουν λειτουργικά τα γερμανικά άρματα Leopard και τα αμερικανικά Abrams – αν και ειδικά οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει τους Ουκρανούς ότι τα δικά τους άρματα δεν θα είναι διαθέσιμα στις αναμενόμενες, σκληρές συγκρούσεις της ερχόμενης άνοιξης.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε διαδοχικά κύματα επιθέσεων όχι μόνο στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, θέατρο των σφοδρότερων συγκρούσεων το τελευταίο δίμηνο, αλλά και στο βορειοανατολικό μέτωπο του Χάρκοβο, που έγινε και πάλι ενεργό. Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε ότι καταιγιστικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν τις πόλεις Βουλεντάρ και Αβντίβκα, όπου επιτίθενται δυνάμεις των πεζοναυτών και του πεζικού, ενώ συνεχίζει να μαίνεται η μάχη για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, όπου ο ρωσικός στρατός συνεργάζεται με την εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, του Γεβγένι Πρικοζίν.
Κυρώσεις κατά Βάγκνερ
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον όμιλο Βάγκνερ, χαρακτηρίζοντάς τον διεθνή εγκληματική οργάνωση, η οποία ελέγχεται για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, επέβαλε κυρώσεις στην κινεζική εταιρεία Spacety China, η οποία κατηγορείται ότι τροφοδοτούσε τον όμιλο Βάγκνερ με δορυφορικές φωτογραφίες για τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση» του ρωσικού ομίλου από την Ουάσιγκτον. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας υπολογίζει ότι 50.000 άνδρες του Πριγκοζίν –κατά κύριο λόγο πρώην φυλακισμένοι– μάχονται στο πλευρό του ρωσικού στρατού, στην Ουκρανία.
Στο διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζεται ο θόρυβος από την πρόσφατη τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μιλώντας (στα αγγλικά) σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, είπε ότι «διεξάγουμε πόλεμο με τη Ρωσία, όχι με άλλους». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε εξηγήσεις από τον Γερμανό πρεσβευτή, ενώ τα ρωσικά μέσα επικαλούνταν την τοποθέτηση της Μπέρμποκ για να δικαιολογήσουν το αφήγημα περί πολέμου της Δύσης με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέδωσε τον θόρυβο σε «ρωσική προπαγάνδα» και υποστήριξε ότι η Μπέρμποκ έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία.
Σφοδρή αντίδραση της Μόσχας στη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ότι «κάνουμε πόλεμο με τη Ρωσία».
Βέτο Ορμπαν
Φρένο στις ελπίδες του Κιέβου για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που θα επεκτείνονται στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας έβαλε χθες ο Βίκτορ Ορμπαν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ούγγρος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν τεθεί τέτοιο ζήτημα σε επίπεδο Ε.Ε., η χώρα του θα ασκήσει βέτο. Η Ουγγαρία διαθέτει ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο μάλιστα φιλοδοξεί να αναβαθμίσει.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βίκτορ Ορμπαν υποστήριξε ότι η απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία δείχνει την εντεινόμενη εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο. «Αρχίσαμε με τους Γερμανούς να στέλνουν μόνο κράνη και όχι φονικά όπλα για να μην εμπλακούν στον πόλεμο. Τώρα στέλνουν άρματα μάχης και αρχίσαμε κιόλας να συζητάμε για αεροπλάνα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Διαμετρικά αντίθετη ήταν η οπτική του Στέφανο Σανίνο, γενικού γραμματέα της Υπηρεσίας Διεθνών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο οποίος δικαιολόγησε την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «ανέβασε τον πόλεμο σε ανώτερο στάδιο» με τις σαρωτικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και αμάχων.