Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος ανησυχούν τις επιχειρήσεις

1 year ago 84

Το υψηλό ενεργειακό κόστος καταγράφεται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού σε ποσοστό 53,5% οι εταιρείες θεωρούν τις υψηλές τιμές του ρεύματος το σοβαρότερο εμπόδιο για την αναπτυξιακή τους πορεία, σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Business Pulse 2022», που διενήργησε η MRB, με χαρακτηριστικό την απότομη και σαρωτική επέλαση της ενεργειακής κρίσης, αφού στην έρευνα του 2021 το ίδιο πρόβλημα ιεραρχούσε υψηλά το 28,6% των εταιρειών.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, «το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις ανησυχούν την αγορά, με το πρώτο να κατατάσσεται στην πρώτη θέση των εμποδίων (53,5%) από το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κατηγοριών».

Στη δεύτερη θέση

Συγκεκριμένα, στον πίνακα των μικροοικονομικών ανησυχιών τη δεύτερη θέση με 31,7% το 2022 (έναντι 27,4% το 2021) καταλαμβάνει η «καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες», ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο με 30,6% (29% το 2021).

Μάλιστα, το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τις επιχειρήσεις οριζόντια, ανεξαρτήτως δηλαδή των σχεδίων τους για την τρέχουσα χρονιά, που στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ κατηγοριοποιούνται ως «ανάταξη», «σταθερότητα» και «ανάπτυξη». Για τις εταιρείες που προκρίνουν την ανάταξη, το ενεργειακό κόστος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα σε ποσοστό 58,7%, για αυτές που επιδιώκουν τη σταθερότητα σε ποσοστό 60,7%, ενώ για όσες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη σε ποσοστό 48%.

Αν και για τις τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων η ενεργειακή κρίση αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, το δεύτερο κατά σειρά εμπόδιο σε μικροοικονομικό επίπεδο είναι διαφορετικό ανά κατηγορία. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης θίγονται από την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και από τον ακριβό τραπεζικό δανεισμό (σε ποσοστό 58,6%), το «ασταθές και ασαφές φορολογικό πλαίσιο» αποτελεί βασικό πρόβλημα για το 59,7% των εταιρειών που βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποίησης, ενώ η «καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες» αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, με 22,5% για τις εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Τα προβλήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο, στην πρώτη θέση έρχονται οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα – αν και με σημαντική αποκλιμάκωση το 2022 έναντι του 2021 (38,3% έναντι 45,5%). Η επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα από το ενεργειακό κόστος αποτελεί το δεύτερο σοβαρότερο μακροοικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων (με 37,3%), ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ζήτημα των υψηλών φορολογικών – ασφαλιστικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα (ποσοστό 32,8%).

Ανά κατηγορία, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα αποτελούν την πρώτη ανησυχία σε μακροοικονομικό επίπεδο τόσο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης (62,9%) όσο και σταθερότητας (68,4%). Ωστόσο, τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης επηρεάζει κυρίως η επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα από το ενεργειακό κόστος 37%.

Κοινό εμπόδιο τόσο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης όσο και για αυτές που προκρίνουν τη σταθεροποίηση αποτελούν οι υψηλοί φορολογικοί/ασφαλιστικοί συντελεστές για φυσικά πρόσωπα (52,7% και 44,7% αντίστοιχα), ενώ τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης απασχολεί κυρίως το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον (πόλεμος, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, γεωπολιτικές εξελίξεις) σε ποσοστό 34%.

Read Original