Πιέσεις στην Αθήνα για παραχώρηση Leopard στο Κίεβο

1 year ago 75

Πιέσεις προς την Αθήνα να εκδηλώσει την προθυμία παραχώρησης γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ασκούν Ουάσιγκτον και Κίεβο.

Συγκεκριμένα, σε επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ζητείται από την Αθήνα να παραχωρήσει έναν συμβολικό αριθμό –2 ή 3– αρμάτων μάχης με σκοπό να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο, το οποίο προς το παρόν αρνείται να συναινέσει στην εξαγωγή Leopard από την Πολωνία προς την Ουκρανία, βάζοντας, μάλιστα, ως όρο να στείλουν στο Κίεβο και οι Αμερικανοί τα δικά τους αντίστοιχα τύπου «Abrams».

Ουσιαστικά από την Αθήνα ζητείται μια διπλωματική χειρονομία (μαζί με άλλες που έρχονται από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και αλλού) που θα οδηγήσει το Βερολίνο στην απόφαση να επιτρέψει στην Πολωνία να δώσει τα δικά της Leopard στην Ουκρανία – μέχρι τώρα οι Γερμανοί αρνούνται να συναινέσουν.

Πιέσεις στην Αθήνα για παραχώρηση Leopard στο Κίεβο-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αδιανόητη η εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος δίχως άδεια από τον τελικό χρήστη (end user license agreement). Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει το κράτος το οποίο προέβη σε μια τέτοια εξαγωγή ουσιαστικά θα καταστήσουν σταδιακά το όποιο οπλικό σύστημα απολύτως άχρηστο, καθώς θα καταργηθούν αυτοστιγμεί οι συνοδευτικές συμφωνίες για συντήρηση και ανταλλακτικά. Επιπλέον, το κράτος που διαθέτει την άδεια τελικού χρήστη μπορεί να κινηθεί και δικαστικά σε διεθνές επίπεδο.

Από Ουκρανία και ΗΠΑ – Κλειστά κρατάει επί του παρόντος τα χαρτιά της η ελληνική πλευρά.

Το εάν η Ελλάδα θα μπει σε αυτή τη διαδικασία είναι ακόμα άγνωστο, καθώς μια τέτοια χειρονομία θα σήμαινε εκ των πραγμάτων τριβές με το Βερολίνο και δεν είναι διόλου σαφές αν η κυβέρνηση βρίσκεται σε τέτοια φάση, ιδιαίτερα σε μια σαφώς προεκλογική περίοδο. Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ίσως να αποκαλύπτει και η επιλογή να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο στη σημερινή συνάντηση των κρατών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία (Ukraine Defense Contact Group), παρουσία του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και υπό τον συντονισμό του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν.

Η βολιδοσκόπηση της Ελλάδας για τα Leopard δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Το πρώτο σχετικό αίτημα από το Κίεβο προς την Αθήνα είχε κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τότε οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ανάγκη περισσότερο από αμυντικά όπλα και το αίτημα απορρίφθηκε σχετικά γρήγορα.

Η συζήτηση για την ανάγκη ταχείας ενίσχυσης της Ουκρανίας με άρματα μάχης γίνεται εν μέσω μιας γενικότερης ανησυχίας ότι η Μόσχα το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να κάνει μια τελευταία, εκτεταμένη επιθετική προσπάθεια προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της, και της ανάγκης, βεβαίως, το Κίεβο να μπορέσει να αντι-ταχθεί αποτελεσματικά σε κάτι τέτοιο, αν όχι να ενισχύσει υφιστάμενες ανακαταλήψεις εδαφών στην ανατολική επικράτεια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original