Στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία παρά τις κρίσεις, όπως η πανδημία και τη ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ Πιέρ Γκραμένια μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση καθώς όπως είπε « η διατήρηση των ισχυρών «κερδών» του παρελθόντος, η διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε βιώσιμη τροχιά και η διατήρηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας να ευημερήσει. Κάνοντας όλα αυτά είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά».
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όπως φαίνεται και από τους βασικούς δείκτες. «Όλα αυτά αντανακλώνται, επίσης, στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, φτάνοντας, πλέον, ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και καθιστώντας ρεαλιστικό τον στόχο για ανάκτησή της εντός του 2023».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, στη μείωση της ανεργίας, των οικονομικών ανισοτήτων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως και σε κινήσεις για τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους όπως την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και των διμερών δανείων με κράτη της ευρωζώνης, ύψους 2,7 δις. ευρώ όπως και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι προκλήσεις παραμένουν καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή, με τα διεθνή γεωπολιτικά ύδατα εξακολουθούν να είναι τρικυμιώδη, τον πληθωρισμό ναι μεν να μειώνεται όμως να παραμένει υψηλός και επίμονος και τη νομισματική πολιτική να γίνεται όλο και πιο συσταλτική.
Στις προτεραιότητές του οικονομικού επιτελείου για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται :
- η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
- η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο – κάθε φορά – δημοσιονομικό χώρο,
- η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
- η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
- η αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους,
- η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Η πρώτη επίσκεψη του νέου επικεφαλής του ESM στην Αθήνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας διαβούλευσης με όλα τα μέλη του ESM. Στη συνάντησή με τον κ. Σταϊκούρα συζητήθηκαν επίσης το πώς ο ESM μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τα μέλη του και να συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο μέλλον.