Με αυξημένα κέρδη αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου που ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο άνω του 6% αυτή την εβδομάδα. Ενδοσυνεδριακά την Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση για τη μείωση της παραγωγής από μια ομάδα χωρών του ΟΠΕΚ+, οι τιμές ενισχύονταν έως και 8%.
Την Πέμπτη, ωστόσο, οι τιμές υποχωρούν καθώς τα στοιχεία για τον κλάδο των υπηρεσιών και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης το μπρεντ υποχωρούσε κατά 0,4%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 84,65 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση επίσης κατά 0,4%, και διαμορφωνόταν στα 80,32 δολάρια.
Αν και για την ώρα οι ανησυχίες για την ανάπτυξη έχουν «φρενάρει» την αυξητική πορεία, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ άλλαξε τις ισορροπίες στην αγορά και επανέφερε στο τραπέζι το σενάριο των 100 ευρώ ανά βαρέλι. Το πού θα «σταθεί» η τιμή εξαρτάται σημαντικά από την ζήτηση, ωστόσο, ένα είναι σίγουρο, αν πιάσει τα 100 η τιμή του πετρελαίου οι μεγάλοι εισαγωγείς θα επηρεαστούν δυσανάλογα.
Η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ «είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», λέει χαρακτηριστικά ο Πάβελ Μολτσάνοφ, διευθύνων σύμβουλος της Raymond James.
Ποιες επομένως οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο; «Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα ένιωθαν τον μεγαλύτερο πόνο εάν το πετρέλαιο φτάσει στα 100 δολάρια, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία… για να αναφέρουμε μερικά από τα μεγάλα παραδείγματα», προσθέτει μιλώντας στο CNBC.
«Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και τη σχετική άνοδο των τιμών του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα συστήματα πρωτογενούς ενέργειας τους», συμπληρώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurasia Group, Χένινγκ Γκλόιστεϊν.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εκτεθειμένες είναι οι εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βιομηχανίες αναδυόμενων αγορών, ειδικά στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και οι βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας που εξαρτώνται από τις εισαγωγές».
Σύμφωνα με το CNBC οι χώρες που θα υποφέρουν περισσότερο εάν η τιμή του πετρελαίου πλησιάσει τα 100 δολάρια είναι οι εξής:
Ινδία
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ιαπωνία
Το πετρέλαιο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.
Νότια Κορέα και Ιταλία
Αντίστοιχα και για τη Νότια Κορέα το πετρέλαιο αποτελεί τον κύριο όγκο των ενεργειακών αναγκών της.
«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επισημαίνει ο Μολτσάνοφ.
Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «υψηλά εκτεθειμένες», συμπληρώνει ο Γκλόιστεϊν. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται και σε άλλα καύσιμα στο πρωτογενές ενεργειακό της μείγμα.
Οι αναδυόμενες οικονομίες
Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν έχουν την ικανότητα σε ξένο νόμισμα για να υποστηρίξουν τις εισαγωγές καυσίμων», θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, σημειώνει ο Μολτσάνοφ, αναφέροντας την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως πιθανές οικονομίες που θα πληγούν.
Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο στην εγχώρια αγορά και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη.
naftemporiki.gr