Περίοδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

1 year ago 47

Οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια αποτύπωσαν με έντονο τρόπο, αν κρίνουμε από το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό της εβδομαδιαίας ανόδου των βασικών δεικτών, τη στροφή τους προς το μετοχικό ρίσκο. Η αιτία για τα κέρδη άνω του 3% των S&P 500, DJIA, NASDAQ Comp και FTSE 100, με την άνοδο των DAX και CAC πάνω από 4%, δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση της άποψης πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα συνεχίσουν για πολύ τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αλλά θα τα διατηρήσουν στα τρέχοντα επίπεδα και λίγο ψηλότερα για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να εκτιμήσουν ότι θα σταματήσει κάπου εδώ η δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Από αυτή την κατάσταση είναι σαφές πως υπάρχει πλέον χώρος για να συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές, μόνο που θα αποκτήσει μια επιλεκτικότητα που θα τη διαμορφώσουν κύρια τα εταιρικά αποτελέσματα. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα η BriQ Properties. Αύριο θα ανακοινώσουν οι Quest και Ανδρομέδα, ενώ την Τετάρτη ο ΟΛΘ και η Αλουμύλ. Το Πάσχα των καθολικών επιβάλλει την αργία της ερχόμενης Παρασκευής, αλλά θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα των Premia Properties και Intercontinental. Περνάμε σε μια περίοδο με ιδιαίτερα, λόγω των εορτών, χαρακτηριστικά. Οι αναλυτές ειδοποιούν σχετικά με μια παραδοσιακή υποχώρηση των ρυθμών στις συναλλαγές και για εγκατάσταση δυναμικής συσσώρευσης.

Αν μαζέψουμε το σύνολο των σχολίων των εγχώριων αναλυτών θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει μια σύγκλιση ταύτιση στο επίπεδο της τιμής του Γ.Δ. άνω του οποίου θα επιτραπεί η ανάπτυξη ανοδικής ορμής. Αναλόγως των εργαλείων της στατιστικής που επιλέγουν, η αντίσταση την τρέχουσα περίοδο είναι για άλλους η ζώνη μεταξύ των 1.075-1.078 μονάδων. Για ορισμένους το σημείο αντίστασης είναι στις 1.083 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1.020 και 968 μονάδες. Παρά τα σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη, τις επιφυλάξεις των αναλυτών συντηρούν η πτώση του τζίρου και η είσοδος σε προεκλογική περίοδο.

Από τις επιδόσεις πρώτου τριμήνου των μετοχών των FTSE 25 και FTSEM διαπιστώνουμε τη θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στις επιλογές των εγχώριων επενδυτών, κυρίως των θεσμικών και των αλλοδαπών. Στον 25άρη οι μετοχές που βρίσκονται σε δυσμένεια φέτος μετρούνται στα δάκτυλα ενός χεριού περίπου. Ήτοι απώλειες ή οριακή μεταβολή έχουν αλφαβητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ. Το ίδιο ισχύει, αλλά για τις μετοχές του FTSEM που απολαμβάνουν την εύνοια των επενδυτών. Ήτοι κέρδη ανώτερα του μέσου όρου εμφάνισαν ΕΠΣΙΛ, ΕΧΑΕ, ΙΚΤΙΝ, ΙΝΤΕΚ, ΟΛΥΜΠ και ΣΕΝΕΡ. Εκτοξεύθηκαν μετοχές που σχετίζονταν με τα τουριστικά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ζητείται όραμα

Είναι βέβαιο πως πολλοί από τους ορθολογικά σκεπτόμενους πολίτες ενοχλούνται από τη μορφή της αντιπαράθεσης που έχουν διαμορφώσει τα επιτελεία των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την εξουσία σε λιγότερο από δύο μήνες. Μαθαίνουμε για την περιουσία κάποιων από τα στελέχη των Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ενημερωνόμαστε για την ψήφιση ή τη μη ψήφιση κάποιων αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται να μας ενημερώσει για το όραμά τους σχετικά με το μέλλον της χώρας. Στη θέση αυτού τοποθετούν το ποια και πόσα αρνητικά θα γλιτώσουμε αν δεν ψηφίσουμε το ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας. Περί της γήρανσης του πληθυσμού, περί της ανά πλατεία και σχολείο της χώρας ειρήνης, περί της κατεύθυνσης της σύγχρονης Παιδείας, περί των επιλογών στα εθνικά ζητήματα και γενικότερα περί των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε δεν γίνεται σοβαρά κουβέντα. Ένας κόσμος κουρασμένος από τα μνημόνια και τις φυσικές καταστροφές υποχρεώνεται να ξεπλύνει τη λάσπη που ρίχνουν οι μεν στους δε για να αποφασίσει.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original