Είναι επισήμως το πρώτο Πάσχα όπου η πανδημία δεν καθορίζει τη ζωή των πολιτών. Όσοι μίλησαν στην «Κ» σημειώνουν πως ο παραπάνω παράγοντας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη φετινή μεγάλη φυγή των Αθηναίων από την πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να… πάρουν το αίμα τους πίσω για όλες εκείνες τις φορές που πολλοί γιόρτασαν –αναγκαστικά- στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών. Η κίνηση των πλοίων στον Πειραιά αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο είναι ενδεικτικά αυτής της μαζικής εξόδου.
Από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα (16/4/2023) εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν προς τα νησιά του Αιγαίου 37.094 επιβάτες και 5.921 ΙΧ. Από την προηγούμενη Πέμπτη (07/04) μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη (12/4/2023) αναχώρησαν από τα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής 117.561 επιβάτες και 21.796 Ι.Χ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, από τις 6 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας μέχρι τις 6 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης έφυγαν από την Αττική συνολικά 108.301 οχήματα. Επίσης, από χθες το πρωί (Μ. Τετάρτη) στις 6.00 μέχρι τις 6.00 σήμερα το πρωί ( Μ. Πέμπτη) 44.430 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 35.669 προς Λαμία. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι είχαν φύγει προς Κόρινθο 42.574 οχήματα και 34.540 προς Λαμία.
Στις δόξες του το διάσημο Κερκυραϊκό Πάσχα – «Χλιαρή» η κίνηση στις Κυκλάδες
Στην Κέρκυρα, το νησί που ταυτίζεται περισσότερο από όλα με το ελληνικό Πάσχα χάρις στο έθιμο των Μπότηδων, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Βούλγαρη, πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, η πληρότητα στην πόλη είναι στο 100% εδώ και αρκετό καιρό και αφορά σε όλων των ειδών τα καταλύματα – ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και βραχυχρόνια μίσθωση. Η τελευταία έχει σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες διαμονής.
«Στην πόλη επικρατεί ήδη το αδιαχώρητο» περιγράφει ο κ. Βούλγαρης και συμπληρώνει πως στις περιοχές που βρίσκονται στα 20 με 25 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, η πληρότητα κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα – στο 70% με 80%. Εκεί, είναι και πιο οικονομικές οι τιμές, από 70 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό-. Σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη, στην πόλη οι τιμές είναι αρκετά πιο «τσιμπημένες».
Πιο «χλιαρή» είναι αντιθέτως η κίνηση, στις Κυκλάδες. Η «Κ» συνομίλησε με ξενοδόχους σε Τήνο και Πάρο, σύμφωνα με τους οποίους τα ξενοδοχεία κινούνται χαμηλά στις κρατήσεις το φετινό Πάσχα. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες τρεις ημέρες τα πλοία αποβιβάζουν διαρκώς κόσμο στα δύο παραπάνω νησιά.
Όπως εξήγησε στην «Κ» η Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος ξενοδόχων στην Πάρο, «από τα ξενοδοχεία του νησιού έχουν ανοίξει, οριακά, το 1/3 εξ’ αυτών. Οι εξοχικές κατοικίες είναι όμως ήδη γεμάτες. Ο κόσμος ήρθε να κάνει Πάσχα με οικογένεια και φίλους στα σπίτια τους στο νησί. Φέτος, το Πάσχα έπεσε αρκετά νωρίς ημερολογιακά, με αποτέλεσμα να επωφελήθουν περισσότερο τα νησιά με ισχυρά πασχαλινά έθιμα αλλά και οι ηπειρωτικοί προορισμοί».
100% πληρότητα στον νομό Ιωαννίνων – στο 95% η Μαγνησία
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων, Σπύρος Σουρέλης. Όπως λέει στην «Κ»: «Σε Γιάννενα, Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα και Τζουμέρκα έχουμε πληρότητα σχεδόν 100%». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκρατήσεις στα πιο τουριστικά σημεία του νομού ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες και τα ξενοδοχεία και οι κλίνες ήταν σχεδόν γεμάτες, ήδη έναν μήνα πριν.
«Η πλειονότητα των κρατήσεων είναι για τρεις διανυκτερεύσεις» σημειώνει ο κ. Σουρέλης και προσθέτει πως τις τελευταίες ημέρες, προέκυψαν μερικές ελάχιστες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες, όμως, θα έχουν καλυφθεί μέχρι αύριο λόγω ζήτησης. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Ξεκινούν από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν μέχρι τα 200 ευρώ. «Το περυσινό Πάσχα δεν ήμασταν στο 100% όπως τώρα, είχαμε πάει όμως αρκετά καλά» σημειώνει ο ίδιος.
Ίδια είναι η εικόνα και στη Μαγνησία, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων εκεί, Γιώργο Ζαφείρη, οι κρατήσεις σε Βόλο και Πήλιο μέχρι τη Μ. Παρασκευή θα έχουν φτάσει στο 95%. Όπως λέει ο ίδιος, «η λογική της “τελευταίας στιγμής” συνεχίζει να υπάρχει σε αρκετούς Έλληνες. Οι κρατήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 25 ημέρες, αφορούν κυρίως στις τρεις ημέρες, υπάρχουν όμως και αρκετές για τέσσερις ημέρες. Οι τιμές κινούνται από 70 έως 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ενώ αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής, προχώρησαν φέτος σε μια λογική πακέτου- προσφοράς, όπου συμπεριλαμβάνεται και το γεύμα το βράδυ της Ανάστασης αλλά και την Κυριακή του Πάσχα.
Πολύ ικανοποιητικά τα ποσοστά και στη βραχυχρόνια μίσθωση
Τη μεγάλη τουριστική κίνηση το φετινό Πάσχα επιβεβαιώνουν τέλος και τα στοιχεία του STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην «Κ» η εταιρεία Transparent (στρατηγικός συνεργατής του STAMA), μέχρι τις 07/04/2023, τρεις ημέρες δηλαδή πριν τη Μεγάλη Δευτέρα, οι κρατήσεις σε σπίτια/ διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κινούνταν ως εξής στις παρακάτω περιοχές:
- 66% στο Ναύπλιο, με μέσο όρο διαμονής την ημέρα τα 67 ευρώ
- 47% στην Τροιζηνία, με μέσο όρο διαμονής την ημέρα τα 75 ευρώ
- 65% στην Ύδρα, με μέσο όρο διαμονής την ημέρα τα 173 ευρώ
- 80% στη Σαντορίνη, με μέσο όρο διαμονής την ημέρα τα 245 ευρώ
- 67% στην Πάρο, με μέσο όρο διαμονής την ημέρα τα 176 ευρώ
Ο πρόεδρος του STAMA, Νάσος Γαβαλάς, ανέφερε στην «Κ» πως τα παραπάνω ποσοστά αναμένεται να έχουν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 20% με 30% την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο ίδιος, σημειώνει το εξής: «Πρόκειται για πολύ ικανοποιητικά ποσοστά, τα οποία είναι και ισχυρές ενδείξεις για μια τουριστική σεζόν που ξεκινά πολύ δυνατά για τη βραχυχρόνια μίσθωση».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr