ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Η επιθετική υπέροχη της Ένωσης, η αμυντική ισορροπία και οι διαφορετικές φιλοσοφίες

1 year ago 120

ΘΩΜΑΣ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ 19.02.2023 | 12:59

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην Τούμπα (19/02, 20:30, NOVA Sports Prime και Live SPORT24) για την 23η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Η Ένωση είναι αυτή που υπερέχει στο επιθετικό κομμάτι, οι δύο ομάδες είναι πιο ισορροπημένες ως προς την άμυνα, και οι διαφορετικές φιλοσοφίες των Λουτσέσκου - Αλμέιδα.

Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί την ΑΕΚ στην Τούμπα (19/02, 20:30, NOVA Sports Prime και Live SPORT24) στο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League, τη μονομαχία που μαγνητίζει τα βλέμματα περισσότερο από κάθε άλλη επί ελληνικού εδάφους. Και οι δύο ομάδες είναι στη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά θέλουν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους.

Ο γηπεδούχος ΠΑΟΚ μετά την ισοπαλία στην Τρίπολη είναι στο -10 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό (με ματς παραπάνω το τριφύλλι) και στο -6 από την ΑΕΚ με παιχνίδι παραπάνω από την Ένωση και με το τρίποντο θα παραμείνει κοντά τους, πλησιάζοντας την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και θα συνέχει το αήττητο σερί που έχει χτίσει, μετά την ήττα του πρώτου γύρου στην OPAP Arena.

Οι κιτρινόμαυροι γνωρίζουν ότι με τη νίκη στην Τούμπα επί της ομάδας του Λουτσέσκου, θα έχουν προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα σε έναν διεκδικητή του τίτλου και την ίδια στιγμή θα παραμείνουν στο κατόπι του Παναθηναϊκού, ενώ είναι εν αναμονή της οριστικής κατάληξης του αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Στο ντέρμπι της Τούμπας αναμένεται να δούμε δύο διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες. Από τη μια η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου αρέσκεται περισσότερο στο να επιτίθεται με build up από χαμηλά. Στον αντίποδα η Ένωση του Ματίας Αλμέιδα είναι η καλύτερη ομάδα στο να μην επιτρέπει στους αντιπάλους της να διατηρούν την μπάλα στα πόδια τους, με την πίεση ψηλά στο γήπεδο σε υψηλή ένταση και την ίδια στιγμή να εκδηλώνει άμεσες επιθέσεις.

Καλύτερη στην επίθεση η ΑΕΚ, μεγαλύτερη ισορροπία στην άμυνα

Επομένως, είναι δεδομένο πως το ντέρμπι θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον σε αγωνιστικό επίπεδο. Πάμε, όμως, με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform να δούμε συγκριτικά τις δύο ομάδες μέσα στο γήπεδο

 Η επιθετική υπέροχη της Ένωσης, η αμυντική ισορροπία και οι διαφορετικές φιλοσοφίες Η απόλυτη σύγκριση ΠΑΟΚ και ΑΕΚ SPORT24

Η ΑΕΚ κρατάει περισσότερο την μπάλα (63% - 59%) και απειλεί περισσότερο από τον ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα η Ένωση έχει 1.26 xGoals ανά 90λεπτό, έναντι 1.14 xGoals του Δικεφάλου του Βορρά, ενώ έχει δημιουργήσει 47 μεγάλες ευκαιρίες έναντι 36 του ΠΑΟΚ.

Στο ανασταλτικό κομμάτι υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων, με τους κιτρινόμαυρους να υπερτερούν ελαφρώς. Ανά 90' έχουν 0.40 xGoals κατά, έναντι 0.51xGoals του ΠΑΟΚ, με τις δύο ομάδες να έχουν δεχθεί τον ίδιο αριθμό μεγάλων ευκαιριών (συνολικά 13, με τον ΠΑΟΚ να έχει ένα ματς περισσότερο).

Οι διαφορετικές φιλοσοφίες των δύο προπονητών

Οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικές αγωνιστικές ταυτότητες και επιδιώξεις στον τρόπο παιχνιδιού τους. Ο ΠΑΟΚ θέλει να επιτίθεται χτίζοντας από χαμηλά τις επιθέσεις τους, με πολλές πάσες και η ΑΕΚ να πιέζει τον αντίπαλο, να εκδηλώνει άμεσες επιθέσεις και να μην του επιτρέπει να την απειλήσει.

Βλέπουμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει 12.7 κατοχές με τουλάχιστον δέκα πάσες ανά 90', έναντι 10.3 της ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή όμως η Ένωση δεν επιτρέπει στους αντιπάλους της να έχουν εκείνοι την μπάλα στα πόδια τους. Συνολικά επιτρέπει στον αντίπαλο να κάνει δύο επιθέσεις με τουλάχιστον δέκα πάσες, έναντι 4.9 του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου επιτίθεται περισσότερο με build up, εκδηλώνοντας 2.6 επιθέσεις ανά ματς, έναντι 1.8 της ΑΕΚ. Στον αντίποδα η Ένωση απειλεί περισσότερο με άμεσες επιθέσεις, έχοντας 2.3 ανά 90' έναντι 1.4 του ΠΑΟΚ.

Πιο αποτελεσματικός φαίνεται να είναι ο τρόπος επίθεσης των κιτρινόμαυρων, καθώς τους... αποφέρει περισσότερες ενέργειες στην περιοχή του αντιπάλου. Η ΑΕΚ έχει 30 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, έναντι 24.3 του ΠΑΟΚ.

Το βέβαιο είναι πως το ντέρμπι θα μας δώσει πολλά θέματα προς συζήτηση, αφού πρόκειται για δύο εκ των κορυφαίων ομάδων του πρωταθλήματος, με μεγάλη ποιότητα σε όλες τις γραμμές και σπουδαίους ποδοσφαιριστές που είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά με μία ενέργειά τους.

Read Original