Ομόθυμο κλίμα στήριξης προς τη Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου διαμορφώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Οπως ανέδειξε πρώτη η «Κ» (23/3/2023), η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας της ίδιας σχολής στοχοποιήθηκε από ομάδα φοιτητών που την «προπηλακίζουν» και απαιτούν την παραίτησή της από τη θέση του προέδρου. Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποδέχθηκε στο γραφείο της την κ. Νικολαΐδου-Κυριανίδου.
Ολα ξεκίνησαν όταν η καθηγήτρια κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση άλλου χρήστη –όχι της ίδιας– ο οποίος ανέφερε ότι «οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ούτε βία. Αυτά δεν συνάδουν με καμία διαμαρτυρία, πόσο μάλλον ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία».
«Κάποιοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι χαρακτηρίζω φασίστες όλους τους φοιτητές και ότι είμαι εχθρός της κοινωνίας που διαμαρτύρεται για την τραγωδία των Τεμπών», ανέφερε στην «Κ» η κ. Νικολαΐδου-Κυριανίδου.
Μετά την ανάρτησή της, φοιτητές πήγαν στο γραφείο της κατηγορώντας την για «αισχρή ανάρτηση» και ζητώντας της να τους εξηγήσει τις θέσεις της, της απέδωσαν λόγους που δεν υφίστανται, όπως λέει η ίδια (π.χ. να πολιτευθεί στις προσεχείς εκλογές με τη Ν.Δ.), ενώ της ζήτησαν να υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση του προέδρου του τμήματός της. Στο ίδιο κλίμα ενόχλησε και η πρόσφατη αντίδραση της κ. Νικολαΐδου στην κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής, με αποτέλεσμα ορκωμοσία νέων πτυχιούχων να γίνει σε διπλανό κτίριο.
Το κύμα στήριξης προς την καθηγήτρια είναι πλέον αυξανόμενο. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων επικοινώνησαν μαζί της ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, πολλοί διδάσκοντες από το ίδρυμα, ενώ ανακοινώσεις στήριξης εξέδωσαν η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, το τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, ο τομέας Φιλοσοφίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής.
Συνεχίζονται τα μηνύματα στοχοποίησης της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας και καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Επίσης, ο Σύλλογος Νεοελληνιστών Καθηγητών του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας εξέφρασε τη στήριξή του προς την Ελληνίδα πανεπιστημιακό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και ο Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, τη ρώτησε εάν χρειάζεται τυχόν αστυνομική προστασία. Η υπουργική πρόταση έγινε διότι οι ακρότητες και τα μηνύματα στοχοποίησης της καθηγήτριας συνεχίζονται – ακόμη και χθες στη σχολή της εμφανίστηκε μια τέτοια αφίσα. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη εμφατικές σιωπές, όπως του συλλόγου διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ακραίες φωνές
«Δεν το θεωρώ προσωπικό ζήτημα. Πρόκειται για μια μάχη κατά των ακραίων φωνών που θέλουν να επιβληθούν μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα με τις αντιδράσεις εναντίον μου δεν είναι ένα κανονικό πανεπιστήμιο», τόνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», η κ. Νικολαΐδου-Κυριανίδου.
Κατά τη συνάντησή της με την υπουργό Παιδείας, η κ. Κεραμέως φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να της είπε ότι η κοινωνία δεν ανέχεται πλέον τέτοιες ακρότητες και ότι το κλίμα στα πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξει και να απομονωθούν οι ηχηρές μειοψηφίες.
Μετά τη συνάντηση η κ. Κεραμέως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι θεμελιώδες και η προστασία του αυτονόητη παντού, ιδιαιτέρως δε στα πανεπιστήμιά μας, χώρους κατ’ εξοχήν προαγωγής της επιστήμης, διακίνησης ιδεών, πνευματικής δημιουργίας. Οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης μας βρίσκει απέναντι».