Παγώνουν οι δόσεις για 25 δισ. ευρώ ενήμερα δάνεια

1 year ago 51

Θα παγώσει η δόση των στεγαστικών τους δανείων από το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου για περίπου 500.000 δανειολήπτες, σε ένα πρόγραμμα το κόστος του οποίου υπολογίζεται για τις τράπεζες περί τα 50 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 25 δισ. στεγαστικά δάνεια ανεξαρτήτως καλύμματος και νομίσματος.

Με βάση την τιμή των επιτοκίων, όπως αυτή ίσχυε στις  31.3.23, οι τράπεζες δημιουργούν ένα νέο επιτόκιο αναφοράς που θα έχει συμπεριλάβει όλες τις αυξήσεις που επέβαλε η ΕΚΤ μέχρι την ημερομηνία εκείνη, απομειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης και επαυξημένο με το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών.

Το νέο επιτόκιο αναφοράς θα κινείται περίπου στο 2,80% το οποίο αυξάνεται με το spread των τραπεζών.

Το παγωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για έναν περίπου χρόνο.

Έτσι οι τράπεζες εκτιμούν πως θα επωμιστούν ένα κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που τα επιτόκια ενισχυθούν ακόμη 100 μονάδες βάσης σενάριο το οποίο θεωρείται μάλλον ακραίο.

Σύμφωνα με ανάλυση της AXIA Ventures η πρόταση των τραπεζών θα επιδιώξει την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με βάση το μηνιαίο και τριμηνιαίο (1M και 3M) Euribor ή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας την 31η Μαρτίου 2023 ως επιτόκιο αναφοράς για μια αρχική δωδεκάμηνη περίοδο. Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι κυμαινόμενα στην

Η επίδραση της απόφασης είναι αμελητέα και πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αυτό το παραπάνω καθαρό έσοδο δεν είχε προϋπολογιστεί στους στόχους των τραπεζών για το 2023  αναφέρει στην έκθεσή της η Axia.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα λειτουργήσει το πάγωμα των επιτοκίων: Τα θετικά και οι παρενέργειες

Read Original