“Άστραψε και βρόντηξε” από τη Θεσσαλονίκη η διοίκηση της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά), στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των μελών της, για τις καθυστερήσεις στους ρυθμούς συνδέσεων των φωτοβολταϊκών έργων, την ανεπάρκεια των δικτύων και την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, θέτοντας θέμα βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά.
“Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παναγής, περιγράφοντας με μια μακροσκελή και σε έντονο ύφος ομιλία τα συνεχιζόμενα προβλήματα και κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις από πλευράς κυρίως του ΔΕΔΔΗΕ που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τους 12 μήνες, οι οποίες όπως υπογράμμισε καθιστούν μη βιώσιμες τις μικρομεσαίες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών και τη γενικότερη αύξηση του κόστους, που όπως ανέφερε αγγίζει το 30% λόγω της διεθνούς συγκυρίας και πληθωρισμού.
“Δεν είναι δυνατόν ενώ απευθύνουμε προσκλήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό για επενδύσεις, να μην καλούμε πρωτίστως τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς – ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ – να ρωτήσουμε ποια είναι η κατάστασή τους, κατά πόσο υπάρχει επάρκεια δικτύων ώστε και να μην εγκλωβίζουμε επενδυτές”, ανέφερε χαρακτηριστικά επίσης ο κ. Παναγής από το βήμα του επίσημου δείπνου της εκδήλωσης και σε δηλώσεις του πριν την έναρξή του.
Εξοικονόμηση πολλών δισ.
Στο περιβάλλον αυτό η Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. θεωρεί επίσης “εκ των ων ουκ άνευ” την παράταση για τουλάχιστον δώδεκα μήνες στη σύναψη συμβάσεων με το ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε επίσης τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθώς μόνο στο τελευταίο πεντάμηνο του 2022 μόνο από τις ΑΠΕ εξοικονομήθηκαν 2,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και άλλο 1,2 δισεκατ ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή συνολικά πάνω από 4 δισεκατ.ευρώ.
Για όγκο βεβαιώσεων 98GW έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, τονίζοντας ότι ασκούνται πιέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για επιτάχυνση των έργων, ενώ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Ηρακλής Μενεγάτος, τόνισε ότι “κάνουμε ό,τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ηλεκτρικό χώρο” και ότι οι εντάξεις έργων έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία τριετία.
Το νέο νομοσχέδιο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δεν παρέστη τελικά στην εκδήλωση αλλά μιλώντας εκ μέρους του ο σύμβουλός του, Γιώργος Μάρκου, τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο που αφορά την περαιτέρω προώθηση της αυτοπαραγωγής και την αναμόρφωση των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από μέρα σε μέρα, ενώ επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται τρία προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών για την στήριξη των νοικοκυριών-ειδικά των ευάλωτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας και των αγροτών. Ειδικά για το πρώτο από τα εν λόγω τρία προγράμματα ο κ.Μάρκου πρόσθεσε ότι “ο οδηγός είναι έτοιμος και είμαστε σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την πλατφόρμα, η οποία θα υποδεχτεί τις αιτήσεις”.
Τη διαβεβαίωση ότι οι Ανανέωσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση έδωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, εξαίροντας το έργο του κ.Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τονίζοντας ότι με το επικείμενο επόμενο νομοσχέδιο του κ.Σκρέκα, θα δοθεί μεγάλη στήριξη στον πρωτογενή τομέα για αυτοπαραγωγή ενέργειας.