Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ επιστρέφουν και πάλι σε υψηλά πολλών ετών, καθώς οι επενδυτές όχι μόνο δεν βλέπουν το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης, αλλά προετοιμάζονται για ταχύτερες και πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και τα μηνύματα ότι το χρήμα θα συνεχίσει να ακριβαίνει, επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους ύφεσης.
Το σήμα του Τζερόμ Πάουελ
Στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Κογκρέσο ο Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν. Η Danske Bank υπολογίζει ότι μετά τα όσα είπε ο διοικητής της Federal Reserve θα πρέπει να περιμένουμε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα μία νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης μέσα στον μήνα, ύστερα από εκείνη των 25 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο. Οι χρηματαγορές φαίνεται να θεωρούν απολύτως δεδομένη την αύξηση κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, ενώ έχουν ανεβάσει στο 70% τις πιθανότητες για μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Πού θα φτάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ
Προς τα επάνω αναθεωρούνται συνεχώς και οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Με βάση τις κινήσεις στις αγορές το καταθετικό επιτόκιο θα φτάσει στο 4,158% έως τα τέλη του έτους. Οι επενδυτές «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ ανεβάζουν στο 90% τις πιθανότητες για ακόμη μία αύξηση ανάλογης έκτασης στη συνεδρίαση Απριλίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Refinitiv. Μάλιστα η Rabobank προειδοποιεί πως εάν η Fed τελικά προβεί στην αύξηση των 50 μονάδων βάσης αυτό τον μήνα, θα ανέβει ακόμη υψηλότερα ο πήχυς των προβλέψεων για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ.
Σήμερα ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλώ διεμήνυσε πως ο πληθωρισμός ανά τη ζώνη του ευρώ παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και κορυφαία προτεραιότητα για τη νομισματική πολιτική. Μία ημέρα νωρίτερα ο Ιταλός, Ιγκνάσιο Βίσκο, είχε πάντως επικρίνει την τάση αξιωματούχων της ΕΚΤ να στέλνουν σήματατα για τα επόμενα βήματα σοτ μέτωπο των επιτοκίων. Παρά τις όποιες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ η Rabobank υπολογίζει ότι θα δούμε το βασικό επιτόκιο στο ευρώ να κορυφώνεται πάνω από το 4%.
Η εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους
Υπό τις συνθήκες αυτές έχουμε ένα sell off των κρατικών ομολόγων που εκτινάσσει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σήμερα σκαρφαλώνει στο 4,5%, ενώ του ιταλικού ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής στο 4,493%. Το spread στις αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών από τη μία και γερμανικών ομολόγων από την άλλη έχει και πάλι ανοίξει κοντά στις 180 μονάδες βάσης.