Ο κατήφορος των κρυπτονομισμάτων έγινε trend στα social media και η αιμορραγία των μετοχών τρόμαξε τους αναλυτές μέσα στο 2022. Για το 2023 ωστόσο τα βλέμματα στρέφονται – προς το παρόν τουλάχιστον – στην αγορά ομολόγων. Και τούτο γιατί το νέο έτος κατέφθασε με νέες προκλήσεις για το συγκεκριμένο asset. Δεν είναι μόνο οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, που θα συνεχιστούν τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο. Μεγαλύτερη ακόμη θα είναι η πίεση από το λεγόμενο QT (ποσοτική σύσφιγξη). Τι είναι αυτό; Η αντίστροφη διαδικασία από το περιβόητο QE (ποσοτική χαλάρωση), με το οποίο η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες κρατικών – και όχι μόνο- ομολόγων κράτησαν τη ρευστότητα άφθονη, τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και φούσκωσαν τους ισολογισμούς τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική
Με τις κεντρικές τράπεζες να σταματούν τις αγορές ενεργητικού και τη ρευστότητα να περιορίζεται, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έντονη μεταβλητότητα. Μέσα στον Ιανουάριο μάλιστα θα έρθει η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, αφού υπολογίζεται ότι οι κυβερνήσεις θα βγουν μαζικά στις αγορές, θέλοντας να προλάβουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού.
Κύμα νέων εκδόσεων
Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά «θερμός» μήνας για την αγορά κρατικών ομολόγων. Τον εφετινό όμως το θερμόμετρο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays, ο καθαρός δανεισμός των κυβερνήσεων από τις αγορές θα εκτιναχθεί σε επίπεδα – ρεκόρ.
Συνολικά μέσα στο 2023 η βρετανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει πως οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων θα αγγίξουν το νέο ιστορικό υψηλό των 500 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Αναλυτές προειδοποιούν με δηλώσεις του στο Bloomberg πως πολύ γρήγορα θα δοκιμαστεί η δυνατότητα των dealers και traders να αντιμετωπίζουν τις διακυμάνσεις των τιμών.
Φόβοι για τη ρευστότητα
Ήδη υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας, καθώς οι επενδυτές παλεύουν να αγοράσουν και να πουλήσουν τεράστιους όγκους, χωρίς να ταράξουν τα νερά. «Θα έχουμε νέο μεγάλο τεστ ρευστότητας στην αγορά» σημειώνει ο Tom Prickett, επικεφαλής rates για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη JPMorgan Chase. «Τον τόνο για το πρώτο μισό του έτους δίνει συνήθως το κατά πόσο η αγορά απορροφά τη ρευστότητα στις αρχές του έτους». Σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan το τελευταίο εξάμηνο ακόμη και τα πιο ισχυρά κρατικά ομολόγα, αυτά της Γερμανίας και τις ΗΠΑ, η ρευστότητα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Αλλά και κάποιες θετικές ενδείξεις
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως το 2023 άρχισε με ένα ράλι στην αγορά, που οδήγησε σε υψηλά δύο μηνών τις τιμές και αντίστοιχα σε χαμηλά δύο μηνών τις αποδόσεις. Παράλληλα στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων της χρονιάς από Σλοβενία και Αυστρία είχαμε πολύ θετικά μηνύματα, με τη ζήτηση από τους επενδυτές να υπερκαλύπτει την προσφορά από τις χώρες 6-7 φορές. Ακολουθούν τις επόμενες ημέρες Ιρλανδία και Πορτογαλία για τις οποίες ίσως τα πράγματα να αποδειχθούν λίγο πιο δύσκολα. Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας σχεδιάζει να βγει φέτος στις αγορές για να αντλήσει περί τα 7 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους αυτό το διάστημα διαμορφώνεται κοντά στο 4,5%. Στήριγμα στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να προσφέρει η κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης δύσκολα θα μας τη χαρίσουν πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ο χορός των αξιολογήσεων θα ανοίξει στις 27 Ιανουαρίου με τον Fitch. (Δείτε αναλυτικά εδώ τι περιμένουν οι οίκοι για την ελληνική οικονομία).
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του πληθωρισμού – η οποία και θα καθορίσει και το πόσο επιθετικά θα κινηθεί στον κύκλο περιοριστικής πολιτικής η ΕΚΤ.