Στην Ολλανδία γίνεται σύσταση σε κρατικές υποδομές να αποφεύγουν την εφαρμογή του TikTok, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σε Ε.Ε. και ΗΠΑ για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας στην πλατφόρμα κινεζικής ιδιοκτησίας.
Τα ολλανδικά υπουργεία και οι υπηρεσίες ακολουθούν ως επί το πλείστον τη σύσταση να σταματήσουν την επικοινωνία σε κυβερνητικό επίπεδο μέσω της πλατφόρμας, όπως και τη διαφήμιση, αποκάλυψαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Politico.
Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή γνωρίζει αλματώδη δημοτικότητα στην Ολλανδία, όπου μετρά περίπου 3,5 εκατομμύρια χρήστες.
Το TikTok παραδέχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της ByteDance με έδρα την Κίνα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της πλατφόρμας. Η εταιρεία μπήκε στο «μικροσκόπιο» και στις ΗΠΑ λόγω μιας έκθεσης του περιοδικού Forbes τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε δεδομένα για τη θέση των δημοσιογράφων που κάλυπταν θέματα σχετικά με το TikTok.
Στην Ολλανδία, το υπουργείο Γενικών Υποθέσεων ήταν εκείνο που συμβούλευσε υπέρ της αναστολής της χρήσης του TikTok για την κυβέρνηση, έως ότου η πλατφόρμα προσαρμόσει την πολιτική της για την προστασία των δεδομένων. Η σύσταση αυτή ακολουθεί μια σαφώς πιο αυστηρή κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης που, από τον Δεκέμβριο, έχει απαγορεύσει τη χρήση του TikTok σε συσκευές που ανήκουν σε κυβερνητικές δομές.
Έρευνες για αποστολή δεδομένων στην Κίνα
Τους τελευταίους μήνες, Ολλανδοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να ενισχύσουν τις επαφές τους με την Ουάσιγκτον, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για περισσότερους ελέγχους πριν την εξαγωγή και πώληση ευαίσθητης τεχνολογίας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων που κατασκευάζονται από τον ολλανδικό κολοσσό τσιπ ASML.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε αυτόν τον μήνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων απέναντι στην Κίνα.
«Η ολλανδική πολιτική για το TikTok, η οποία είναι ουσιαστικά μια παύση και όχι μια απαγόρευση, στοχεύει κυρίως στο να σταματήσει η χρήση του TikTok για επικοινωνιακούς σκοπούς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου γενικών υποθέσεων, αφού δεν δόθηκε εντολή στους κυβερνητικούς υπαλλήλους να διαγράψουν την εφαρμογή από τα τηλέφωνα.
Η εταιρεία ήδη ερευνάται για την αποστολή δεδομένων χρηστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα. Ένας από τους πιο σφοδρούς Ευρωπαίους επικριτές της εφαρμογής βίντεο, δεν είναι άλλος από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που έχει χαρακτηρίσει το TikTok «παραπλανητικά αθώο», αιτία σοβαρού εθισμού και πηγή ρωσικής παραπληροφόρησης.
Πηγή: Politico
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr