Όλι Ρεν: Δεν υπάρχει λόγος να βγει πρόωρα η ΕΚΤ από την τρέχουσα νομισματική πολιτική

1 year ago 48

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ , Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα πώς «δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψουμε ή να αποχωρήσουμε πρόωρα» από την αυστηρή πολιτική επιτοκίων .

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, έχουμε προχωρήσει σε έναν τομέα που περιορίζει τη συνολική ζήτηση και δεν υπάρχει λόγος να την εγκαταλείψουμε ή να αποχωρήσουμε πρόωρα», είπε ο Ρεν.

Μια «θεραπεία σοκ» όπως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δεν είναι καθόλου απαραίτητη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, δήλωσε την Πέμπτη ο Φινλανδός σύμβουλος Όλι Ρεν.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, έχουμε προχωρήσει σε μια φάση, που περιορίζει τη συνολική ζήτηση και δεν υπάρχει λόγος να την εγκαταλείψουμε ή να αποχωρήσουμε πρόωρα», είπε ο Ρεν σε ομιλία του στο Ελσίνκι.

Ωστόσο, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε ενάντια στην επιστροφή στην οικονομική «θεραπεία σοκ» των αρχών της δεκαετίας του 1980, η οποία προέβλεπε απότομη αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας  ότι ο πληθωρισμός μπορεί  σήμερα να περιοριστεί με λιγότερο άκαμπτους τρόπους.

«Ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι στενός, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με μια προορατική και ισορροπημένη πολιτική», πρόσθεσε ο Ρεν.«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς περιττό κόστος για την οικονομία, επίσης επειδή οι κεντρικές τράπεζες είναι επί του παρόντος ανεξάρτητες και δεν υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970», τόνισε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τα «πρακτικά» αποκαλύπτουν διάσταση απόψεων

Read Original