Οι βιομηχανίες Ι.Χ. γυρνούν την πλάτη στην Κίνα

1 year ago 93
Οι βιομηχανίες Ι.Χ. γυρνούν την πλάτη στην Κίνα

Το ένα τέταρτο των εξαγόμενων ανταλλακτικών αυτοκινήτων της Κίνας καταλήγει σε εργοστάσια των ΗΠΑ. [REUTERS]

Τα τελευταία 20 χρόνια η Κίνα έχει βγει από την αφάνεια για να αναδειχθεί σε μια παγκόσμια ηγετική δύναμη στη βιομηχανία εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Η ανάπτυξή της, βέβαια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχετικό άρθρο της η εφημερίδα των Financial Times, τροφοδοτήθηκε από ευρωπαϊκές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ανέθεσαν την κατασκευή ολοένα και περισσότερων εξαρτημάτων τους στην Κίνα. Το κόστος μειωνόταν και δημιουργούνταν δεσμοί με τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Ωστόσο, διεθνείς όμιλοι έχουν ξεκινήσει τώρα μια αθόρυβη, αλλά συντονισμένη προσπάθεια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εκτεταμένο δίκτυο κατασκευαστών εξαρτημάτων της Κίνας, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Υπάρχει μια μεγάλης κλίμακας επανεξέταση των λειτουργιών τροφοδοτικής αλυσίδας σε όλο τον κλάδο», δηλώνει ο Τεντ Κάνις, υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Ford. «Η αλυσίδα εφοδιασμού θα είναι το επίκεντρο αυτής της δεκαετίας». Η μεταστροφή αυτή ήρθε ως απόρροια δύο εξελίξεων. Η πρώτη έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που προκαλείται από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό του Πεκίνου, που αναγκάζει τα εργοστάσια να κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Οσο περισσότερο παρατείνεται η πανδημία τόσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει», δήλωσε ο επικεφαλής της Volvo Car, Τζιμ Ρόουαν, νωρίτερα φέτος, όταν ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει αποκτηθεί από την κινεζική Geely, αυξάνει τη χρήση μη κινεζικών εξαρτημάτων. Αλλά η δεύτερη εξέλιξη αφορά μια μακροπρόθεσμη ανησυχία για μεγαλύτερη πολιτική αποσύνδεση σε περίπτωση σοβαρού κλονισμού των σχέσεων της Κίνας με τη διεθνή κοινότητα, παρόμοια με της Ρωσίας. Εάν, τώρα, συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο, τότε θα απειλείτο σοβαρά το παγκόσμιο εμπόριο.

Εχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εκτεταμένο δίκτυο κατασκευαστών εξαρτημάτων της Κίνας.

Αν και οι περισσότεροι διεθνείς όμιλοι είναι απίθανο να εγκαταλείψουν εξ ολοκλήρου την κινεζική αγορά λόγω του μεγέθους της, αναμένουν ότι η ροή των εξαρτημάτων από τη χώρα με αποδέκτες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Κατά συνέπεια οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες προσβλέπουν στο να κατασκευάζουν ανταλλακτικά και αυτοκίνητα εντός της Κίνας αποκλειστικά για χρήση εντός της χώρας. Αυτό μειώνει την εξάρτησή τους από τα κινεζικά εργοστάσια για προϊόντα τους που πωλούνται στο εξωτερικό, διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή τοπική αλυσίδα εφοδιασμού για τα δικά τους εργοστάσια εκεί. Αξίζει να σημειωθεί πως το ένα τέταρτο των εξαγόμενων ανταλλακτικών αυτοκινήτων της Κίνας καταλήγει σε εργοστάσια των ΗΠΑ επί του παρόντος, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ. Ωστόσο, η ανανέωση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πάρει χρόνο, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σπάνια αλλάζουν το σύστημα προμηθειών για τα εξαρτήματά τους πριν από το τέλος της ζωής τους, που είναι περίπου επτά χρόνια. «Δεν νομίζω ότι οι προμήθειες είναι η δυσκολία. Είναι η τιμή των προϊόντων, που αλλάζει», δήλωσε ο Τομ Νάραγιαν, αναλυτής αυτοκινήτων στην RBC. «Εάν όλοι προσπαθήσουν να στραφούν στους ίδιους Ευρωπαίους ή Αμερικανούς προμηθευτές, η προσφορά συρρικνώνεται και η τιμή ανεβαίνει. Οπως αναφέρει στους Financial Times ο Κάρλος Ταβάρες, διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis, «πρέπει να χρησιμοποιούμε χώρες χαμηλού κόστους, όπου η Κίνα δεν είναι η μόνη, ούτε η καλύτερη, ενώ υπάρχουν επιλογές όπως η Ινδία, το Μεξικό, περιοχές της Β. Αφρικής κ.ά.».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original