Οι startup εταιρείες βρίσκουν πιο εύκολα προσωπικό – ταλέντα

1 year ago 899

Καθημερινά γίνονται απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων από εταιρείες τεχνολογίας, ευνοώντας τις startup εταιρείες να βρουν προσωπικό – ταλέντα.

Η προσέγγιση στην αγορά έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Brianna Bell.
Η Bell και άλλοι που μίλησαν στο CNBC δήλωσαν ότι αναζητούν εταιρείες που προσφέρουν μια ισχυρότερη αίσθηση αξιών ή μια σαφέστερη αποστολή, η οποία συχνά χάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ήθελαν επίσης να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτό που συχνά είναι εφικτό στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Δείτε επίσης: Apple: Τερματίζει την εφαρμογή καιρού Dark Sky

Με τις απολύσεις να πλήττουν τον κλάδο της τεχνολογίας και το πάγωμα των προσλήψεων να κάνει την εμφάνισή του σε όλη τη Silicon Valley, η Bell έριξε μια ματιά στις επιλογές της. Κατέληξε σε μια λιγότερο γνωστή εταιρεία με την ονομασία Everlaw, η οποία παρέχει cloud-based λογισμικό δικαστικών διαδικασιών, με την ίδια να αναφέρει πως “Η Everlaw ήταν ίσως η μικρότερη εταιρεία με την οποία έκανα συνέντευξη”.

Κοιτάζοντας τις startup εταιρείες που είχε βάλει στο πλάνο της, η Bell έπρεπε να έχει εμπιστοσύνη στη δουλειά τους μιας και η IPO αγορά είχε «παγώσει».

Πάνε 10 χρόνια τώρα και παραπάνω που ο κλάδος της τεχνολογίας επεκτεινόταν ασταμάτητα, το 2022 όμως έφερε ένα μεγάλο πρόβλημα. Εταιρείες όπως η Meta, Amazon και Twitter, πριν 2 μήνες ανακοίνωσαν σημαντικές περικοπές στο εργατικό τους δυναμικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το site Layoffs, περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχασαν τη δουλεία τους τον Νοέμβριο, ενώ κατά το σύνολο του έτους έχουν ξεπεραστεί οι 150.000 απολύσεις.

Ο Christopher Fong έχει ιδρύσει το Xoogler ένα δίκτυο για πρώην εργαζόμενους της Google. Ο ίδιος αναφέρει πως “Δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας απολύουν εργαζόμενους, οι άνθρωποι αναζητούν μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας για να ενταχθούν”. Όλο αυτό έχει βοηθήσει πολύ τις startup, αλλά και τις μεσαίες εταιρίες να βρίσκουν πιο εύκολα προσωπικό – ταλέντα.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων των startups έχουν “πιάσει δουλειά
Ο Rich Liu προσλήφθηκε ως επικεφαλής εσόδων της Everlaw λίγο πριν από την ένταξη της Bell.
Ο Liu είχε προηγουμένως τον ίδιο ρόλο στην TripActions, μια νεοσύστατη επιχείρηση υψηλής αξίας που παρέχει software για ταξίδια.

“Βλέπουμε πραγματικά ότι αυτή η μετατόπιση της αγοράς θα μπορούσε να σημάνει μια ακμή για τις startup επιχειρήσεις που αποκτούν κορυφαία ταλέντα, ιδιαίτερα για αυτές τις εταιρείες όπως εμείς, που ωριμάζουν μεγαλώνοντας”, δήλωσε ο Liu.

Οι προσλήψεις έχουν γίνει λίγο πιο εύκολες, σύμφωνα με την Lauren Illovsky, partner ταλέντων στην CapitalG, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που ανήκει στην Alphabet.
Κατονόμασε την Databricks ως εταιρεία με πολλές ανοιχτές θέσεις στον πάροχο υπηρεσιών ανάλυσης cloud δεδομένων.

Η αρχή και το τέλος του 2022
Οι μετοχές των FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) είχαν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ και η κυρίαρχη θέση τους φαινόταν ασφαλής.

Φέτος όμως όλες οι εταιρείες, με διαφορετικό βαθμό μεν, φανερώνουν τις πληγές τους.
Το Facebook (Meta) έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του και δήλωσε πως θα απολύσει το 13% του εργατικού δυναμικού του. Ακολουθεί η Amazon με τις μισές απολύσεις, η Netflix κατάργησε 450 θέσεις εργασίας, ενώ ο CEO της Alphabet και της Google, Sundar Pichai είχε δηλώσει ότι η εταιρεία θα επιβραδύνει τις προσλήψεις μέχρι το 2023.

“Είναι μια καλή στιγμή για τις startup εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικό – ταλέντα όταν δεν ανταγωνίζονται μία από τις εταιρείες FAANG“, δήλωσε η Megan Slabinski, πρόεδρος της περιφέρειας της Δυτικής Ακτής της εταιρείας στελέχωσης προσωπικού Robert Half.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Σε όσους εργάζονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων απαγορεύεται η χρήση του TikTok

Ο CEO της cybersecurity εταιρείας Expel, Dave Merkel, δήλωσε ότι η εταιρεία του, με 470 άτομα, σχεδιάζει προσλήψεις για περισσότερες από 50 θέσεις τους επόμενους μήνες.

Η Bell δήλωσε ότι επηρεάστηκε συναισθηματικά επίσης από τα φορτισμένα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών. Η πρώτη της εβδομάδα στην εταιρεία Salesforce πρώην εργοδότης – συνέπεσε με τη δολοφονία του George Floyd, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2020 ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Αυτό “αναζωπύρωσε πραγματικά τη φλόγα που είχα από τις σπουδές μου στις πολιτικές επιστήμες και την πολιτική”, είπε, προσθέτοντας ότι έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στις αξίες μιας εταιρείας κατά την αναζήτηση εργασίας.

Η πανδημία του Covid-19 επίσης άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τις δουλειές τους. Ο Liu ανέφερε ότι έγινε πιο σημαντικό για εκείνον να βρει μια εταιρεία της οποίας ο στόχος ταιριάζει με τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Δεν είναι όμως παράλογο να θέλει κανείς να δουλέψει με ανθρώπους ίδιας νοοτροπίας ενώ κάθεται στο υπνοδωμάτιό του καθώς αυτό μπορεί να τον κάνει να έχει περισσότερη έμπνευση και όρεξη.

Όλοι οι κλάδοι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αλλάζουν. Άλλοτε προς το καλύτερο, άλλοτε προς μια κατεύθυνση που ακόμα δεν είναι σίγουρη η κατάληξη.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ενώ κάποιες μεγάλες εταιρείες έχουν πρόβλημα, άλλες startup παίρνουν τα πάνω τους με προσωπικό – ταλέντα.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Read Original