Οι νέες τάσεις στην παγκόσμια αγορά εργασίας

1 year ago 63

Τους επαγγελματικούς τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία, έως το 2025, αλλά και τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για να προσλάβουν εξειδικευμένους εργαζόμενους και ταλέντα, αναδεικνύει έρευνα της Manpower.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Manpower, το 76% των επιχειρήσεων αγωνίζεται για να καλύψει τις κενές θέσεις που δημιουργούνται στους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Για τον λόγο αυτό αναμένονται 149 εκατ. νέες ψηφιακές θέσεις εργασίας έως το 2025.

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία ως προς τις επιλογές τους και πλέον προτιμούν έως και την τετραήμερη εργασία, αποδεχόμενοι μέχρι και μείωση αποδοχών, αρκεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Στην Ελλάδα

Σε εγχώριο επίπεδο, η ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) επιβεβαίωσε ότι στην Ε.Ε. πάνω από τα 3/4 των εταιρειών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ το 37% παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση. Όπως έγινε γνωστό, ο διοικητής του Οργανισμού, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναλαμβάνει εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, αφού υπογράμμισε ότι για να υποχωρήσει η ανεργία πιο χαμηλά από το 11,5% που είναι αυτήν τη στιγμή, χρειάζονται σταθερές κυβερνήσεις, πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα συμμετάσχουν τα επόμενα έτη σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Τα ευρήματα

Σε ό,τι αφορά την έρευνα της Manpower, που φέρει τον τίτλο «Η νέα ανθρώπινη εποχή», τα κυριότερα ευρήματα είναι τα ακόλουθα:

Μόνο το ένα τρίτο των εργαζομένων παρακολουθεί επί του παρόντος μαθήματα αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες. Από τους 140.000 εργαζόμενους τεχνολογίας που απολύθηκαν από τον Μάρτιο του 2022 το 72% βρήκε δουλειά εντός τριμήνου.

Έως το 2025 θα υπάρχουν 149 εκατ. νέες ψηφιακές θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ανάλυση δεδομένων, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud, τα δεδομένα και η ανάπτυξη λογισμικού.

Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί επανειδίκευση έως το 2025.

Το 76% των παγκόσμιων εταιρειών αγωνίζεται για να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας για εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Οι εργοδότες πρέπει να αναζητήσουν ταλέντα και στους συνταξιούχους. Μόλις το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκει ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Έως το 2030 εκτιμάται ότι θα σημειωθεί παγκόσμια έλλειψη εργαζομένων κατά 85 εκατ. άτομα, ισοδύναμη με τον πληθυσμό της Γερμανίας. Ρεκόρ 3,2 εκατ. Αμερικανών εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκαν το 2020 και έως το 2029 θα συνταξιοδοτούνται καθημερινά 10.000 εργαζόμενοι.

Σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας απ’ όσες εξαλείφουν.

Το 42% των millennials θέλει περισσότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 13.000 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και 8.000 εργαζόμενοι από οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Νορβηγία).

Read Original