Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης για πρώτη φορά αντιμέτωπες με ζημιές – Ποιος θα τις καλύψει;

1 year ago 87

Για πάνω από μία δεκαετία τύπωναν χρήμα για να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες κρίσεις. Τώρα έφτασε η ώρα για τις κεντρικές τράπεζες της ζώνη του ευρώ να κάνουν λογαριασμό. Μέσα στην εβδομάδα θα αποκαλύψουν τις πρώτες σημαντικές απώλειές τους.

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλύψει τα ετήσια αποτελέσματα την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι αναμένεται να προειδοποιήσουν για μεγάλες ζημίες φέτος και του χρόνου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των καταθέσεων που δημιουργείται μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ θα προμηνύει μια σειρά από αμήχανες εθνικές εκθέσεις, με τη γερμανική Bundesbank να δέχεται πιθανότατα το ισχυρότερο πλήγμα όλων.

«Τα αποτελέσματα θα γίνουν αρνητικά για πολλές τράπεζες ήδη το 2022, λόγω της αναντιστοιχίας των επιτοκίων στα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του. «Χρηματοδοτούμε τους εαυτούς μας τώρα με υψηλότερα επιτόκια, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην απόδοση των ομολόγων και κάθε είδους χρέους στον ισολογισμό των κεντρικών τραπεζών» εξήγησε.

Οι απώλειες των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης θα προστεθούν σε μια λίστα παραδειγμάτων παγκοσμίως, με τη γειτονική Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να ξεχωρίζει για το έλλειμμα ρεκόρ της τον περασμένο μήνα. Η προοπτική έχει αφήσει ορισμένους αξιωματούχους νευρικούς για την κριτική που θα ασκηθεί, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών επέμεινε αυτόν τον μήνα ότι τέτοια αποτελέσματα δεν έχουν σημασία, ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και ότι δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν. Πάνω από όλα, αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι απώλειες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική.

Ακόμα κι έτσι, η ΕΚΤ έχει επικρίνει τα ελλείμματα σε άλλους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δικοί της κανόνες μπορούν να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να διαθέσουν χρήματα για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο δεν αποκλείει και η ίδια η ΕΚΤ να χρειαστεί βοήθεια.

Η Bundesbank πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπη με μικρές ζημίες για το 2022, οι οποίες ωστόσο θα διογκωθούν στα 26 δισ. ευρώ το 2023, εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, όπως εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως όταν επικοινώνησε το Bloomberg.

Ο Γκρος αναμένει μια προειδοποίηση στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και η Bundesbank «να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί αθόρυβα μια έγχυση κεφαλαίων από το Βερολίνο» αργότερα μέσα στο έτος.

Και άλλες κεντρικές τράπεζες θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις το 2023. Ο Γκρος αναμένει «τρύπα» 17 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της νομισματικής αρχής της Γαλλίας, 9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και 5 δισ. ευρώ της Ολλανδίας.

naftemporiki.gr

Read Original