Οι ελλείψεις φουσκώνουν τις τιμές καφέ

1 year ago 88

O κόσμος θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε καφέ για ένα «άνευ προηγουμένου» διάστημα, για τρίτο διαδοχικό έτος, εξαιτίας της μικρότερης του αναμενομένου σοδειάς στην κορυφαία παραγωγό, τη Βραζιλία.

Η παγκόσμια προσφορά θα είναι μικρότερη της ζήτησης κατά 3,8 εκατ. σάκους (ένας σάκος περιλαμβάνει 60 κιλά) την επόμενη σεζόν, με τους σπόρους ποικιλίας ρομπούστα να παρουσιάζουν έλλειμμα ρεκόρ εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για την ποικιλία αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο στο στιγμιαίο καφέ, όπως ο εσπρέσο, σύμφωνα με την εταιρεία εμπορίας καφέ Volcafe. Το έλλειμμα αυτό λαμβάνει χώρα καθώς η ζήτηση την τρέχουσα σεζόν αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά 4,5 εκατ. σάκους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έλλειμμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η πιο σφιχτή περίοδος αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο του 2023 και να συνεχιστεί το 2024, με τα παγκόσμια αποθέματα, ειδικά του καφέ ποικιλίας ρομπούστα, να υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό.

Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται ωστόσο να αυξήσει τις τιμές του καφέ. Το έλλειμμα του καφέ ποικιλίας ρομπούστα, και μάλιστα αυτής της εμβέλειας, θα κάνει ακόμη και τις παραδοσιακές μάρκες καφέ στα σούπερ μάρκετ πολύ πιο ακριβές για τους καταναλωτές, σε μία περίοδο που προσπαθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση του κόστους διαβίωσης σε πολλές χώρες εξαιτίας των επίμονα υψηλών τιμών ειδών διατροφής.

Η σοδειά της Βραζιλίας σε καφέ ποικιλίας αράμπικα, που προτιμάται από την αλυσίδα Starbucks, θα είναι μικρότερη, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές στις αλυσίδες καφέ και στα καφέ.

Η πορεία των συμβολαίων

Τα προθεσμιακά του καφέ ποικιλίας αράμπικα εκτινάχθηκαν σε υψηλό δεκαετίας πέρυσι τον Φεβρουάριο, στα 2,58 δολάρια ανά λίβρα, μετά από αρκετά εξασθενημένες σοδειές στη Βραζιλία και στην Κολομβία, αλλά και τις διαταραχές στη διεθνή αλυσίδα προσφοράς. Έκτοτε, όμως, οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 40%, εν μέσω των φημολογιών που επικρατούσαν στην αγορά ότι οι παραγωγοί στη Βραζιλία θα παρουσίαζαν σοδειά ρεκόρ σε καφέ ποικιλίας αράμπικα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2022 η τιμή του καφέ ποικιλίας αράμπικα κινήθηκε στα 2 δολάρια ανά λίβρα και ακόμη υψηλότερα, υποχωρώντας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο χαμηλό του 1,55 δολ.

Η Βραζιλία τώρα έχει τη δυναμική να παραγάγει μόλις 40,5 εκατ. σάκους καφέ ποικιλίας αράμπικα για τη σοδειά που αρχίζει τον Μάιο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουλίου που έκαναν λόγο για σοδειά της τάξης των 49,8 εκατ. σάκων, σύμφωνα με τη Volcafe, επικαλούμενη διάφορα προβλήματα στις καλλιέργειες στην περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες στον κόσμο φυτείες καφέ ποικιλίας αράμπικα.

Η εταιρεία αναθεώρησε επίσης πτωτικά και τις προβλέψεις της για τη σεζόν 2022-2023 κατά 1,1% εν μέρει εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο παγετός.

Η ζήτηση ανά ποικιλία

Η ποικιλία αράμπικα θεωρείται παραδοσιακά η πιο δημοφιλής ποικιλία καφέ, όμως η Volcafe επισημαίνει ότι η ποικιλία ρομπούστα είναι αυτή που εκπροσώπησε το 48% της παγκόσμιας ζήτησης πέρυσι, γεγονός που αποτυπώνεται στην περιορισμένη προσφορά αυτού του συγκεκριμένου σπόρου που είναι πιο φθηνός. Η ποικιλία αράμπικα είναι συνήθως πιο ακριβή από την αντίστοιχη ρομπούστα, όμως πέρυσι η διαφορά περιορίστηκε κατά το ήμισυ. Η τάση να χρησιμοποιείται περισσότερο η ποικιλία ρομπούστα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ο πληθωρισμός και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα κάνουν τους καταναλωτές να αναζητούν πιο φθηνές επιλογές. Η Ινδονησία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ ποικιλίας ρομπούστα, αναμένεται να παρουσιάσει τη μικρότερη σοδειά σε αυτή τη συγκεκριμένη ποικιλία καφέ σε διάρκεια 10 ετών, εξαιτίας των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές με εκτεταμένες καλλιέργειες. Όλο αυτό το σκηνικό θα επηρεάσει το παγκόσμιο έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να διπλασιαστεί στα 5,6 εκατ. σάκους την επόμενη σεζόν. «Προβλέπουμε ότι η υψηλή χρήση καφέ ποικιλίας ρομπούστα θα συνεχιστεί, έως ότου υπάρξουν ξανά κίνητρα για μεγάλη στροφή στον καφέ ποικιλίας αράμπικα, είτε από την καταναλωτική ζήτηση είτε από τη μείωση των τιμών».

Read Original