Οι χρεοκοπίες που «έκαψαν» την αγορά των cryptos (infographic)

1 year ago 79

Ακόμη ένα «κανόνι» ήρθε να συνταράξει την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η χρεοκοπία της Genesis ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί τριγμούς. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες «τράπεζες» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Παρά την ανάκαμψη του Bitcoin είναι προφανές ότι ο «ιός» της FTX εξακολουθεί να μολύνει την αγορά και κανείς δεν αποκλείει και νέες χρεοκοπίες. Τα προβλήματα όμως είχαν αρχίσει πριν την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του SBF. Αξίζει να θυμηθούμε ποιες μεγάλες εταρείες των cryptos κήρυξαν πτώχευση τον τελευταίο χρόνο.

Genesis Global Capital 

Κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα αργά το βράδυ της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου. Είχε δώσει σήμα εδώ και κάποιο διάστημα ότι κινδυνεύει με χρεοκοπία, εξαιτίας της έκθεσής της σε δύο άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου που πτώχευσαν, την Alameda Research (μέλος του ομίλου FTX) και το hedge fund Three Arrows Capital. Υπολογίζεται ότι έχει 100.000 πιστωτές. Μόνο στους 50 κορυφαίους πιστωτές της χρωστάει 3,5 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές της υποχρεώσεις υπολογίζονται σε 11 δισ. δολάρια.

Core Scientific

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εισημένες εταιρείες mining κρυπτονομισμάτων. Αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας στις 11 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη τη ραγδαία πτώση στην τιμή του Bitcoin, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και ένα απλήρωτο χρέος ύψους 7 εκατ. δολαρίων από την Celsius Network.

BlockFi 

Από τους μεγαλύτερους πιστωτές στον χώρο τω κρυτπονομισμάτων, κατέρρευσε στα τέλη Νοεμβρίου. Επικαλέστηκε την κρίση ρευστότητας που πυροδότησε η μεγάλη έκθεσή της στην FTX. Συγκεκριμένα είχε χορηγήσει πιστωτική γραμμή 400 εκατ. δολαρίων στην «αυτοκρατορία» του Sam Bankman Fried, που είχε χρεοκοπήσει περίπου 2 εβδομάδες νωρίτερα.

FTX 

Το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, είδε στα μέσα Νοεμβρίου είδε τους επενδυτές να αποσύρουν 6 δισ. δολάρια σε μολις 72 ώρες, αφού ο Sam Bankman Fried δεν έπεισε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, αλλά και εν μέσω έντονης φημολογίας για παράνομες πρακτικές. Ο μεγαλύτερος παίχτης στον κλάδο των ανταλλακτηρίων, η Binance, αρχικά έδειξε ενδιαφέρον να δώσει σανίδα σωτηρίας, την οποία όμως απέσυρε, αφήνοντας την FTX (μαζί με την αδελφή εταιρεία Alameda) να καταρρεύσει. Η πτώχευση έφερε στο φως τον μηχανισμό με τον οποίο καταθέσεις δισεκατομμυρίων των χρηστών του FTX μεταφέρονταν, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, στην Alameda για ριψοκίνδυνα στοιχήματα του SBF και των συνεργατών του. Ο ίδιος και ακόμη δύο στενοί συνεργάτες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Celsius Network   

Πολύ πριν υπάρξει η όποια υποψία για το σκάνδαλο της FTX, το καλοκαίρι του 2022, η αγορά των κρυπτονομισμάτων κλυδωνιζόταν από την κατάρρευση του stablecoin terraUSD. Η έκθεση σε αυτό οδήγησε τη Celsius Network σε πτώχευση στις 14 Ιουλίου. Έκτοτε η εταιρεία ταλανίζεται και από έρευνες για απάτη.

Voyager Digital 

Η πιστώτρια εταιρεία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα για προστασία από τους πιστωτές στις 6 Ιουλίου, στον απόηχο της κατάρρευσης της Three Arrows Capital. Η αμερικανική θυγατρική της Binance ανακοίνωσε ότον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να αγοράσει την πλατφόρμα χορήγησης δανείων της Voyager έναντι 1 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία δεν έχει ωστόσο λάβει ακόμη το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές.

Three Arrows Capital

Κατέρρευσε την 1η Ιουλίου 2022 εξαιτίας της έκθεσή του στο terraUSD και το συνδεόμενο κρυπτονόμισμα Luna, που είδαν την αξία τους να μηδενίζεται.

Read Original