Oι 7 δοκιμασίες για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

1 year ago 45

Την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακουμπούσε το χέρι του στο Ευαγγέλιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός, παρουσία της οικογενείας του, τίποτα δεν προμήνυε τις κρίσεις που θα αντιμετώπιζε στην κυβερνητική θητεία του. Κάποιες εξωγενείς, όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, άλλες ενδογενείς, όπως η φωτιά στην Εύβοια και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η πανδημία

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκε στο Κοντόνιο της Ιταλίας το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εκτός της Κίνας. Εξι ημέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε και στην Ελλάδα ο πρώτος ασθενής με COVID-19 στη Θεσσαλονίκη. Στις 22 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε καθολικό lockdown, το οποίο τέθηκε άμεσα σε ισχύ από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου. Δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας. Οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα από τις 9/3/2020 έως και τις 19/3/2023 έχουν φθάσει στις 36.532. Η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διέθεσε το 29,5% του ΑΕΠ της για τη στήριξη της οικονομίας τη διετία 2020-2022.

Oι 7 δοκιμασίες για την κυβέρνηση της Ν.Δ.-1

Απειλή στον Εβρο

Ενώ η χώρα ζει τις πρώτες ημέρες του «Μένουμε σπίτι», στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρώντας στον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ, μετά τον βομβαρδισμό συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, ανοίγει μονομερώς τα σύνορά της προς την Ελλάδα και οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετανάστες επιχειρούν να διέλθουν. Αμεσα διακόπηκε η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Εβρου, ενώ κατέφθασαν δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να σταματήσουν την «υβριδική» εισβολή ανθρώπων που στην πλειονότητα τους ήταν άοπλοι, αλλά και ταυτόχρονα απελπισμένοι και εξ αυτού του λόγου αποφασισμένοι. Οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την εισδοχή χιλιάδων μεταναστών στέλνοντας το μήνυμα των κλειστών και προστατευμένων συνόρων.

Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 ξέσπασε φωτιά κοντά στην περιοχή Κριεζά στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, την ώρα που μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων δρούσε σε μέτωπο πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας εκκενώνονταν το ένα μετά το άλλο, με τους κατοίκους να βιώνουν εικόνες αποκάλυψης. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο πέντε ημέρες αργότερα και σύμφωνα με το Meteo καταστράφηκε το 1/3 των δασών της Εύβοιας. Κάηκαν συνολικά 508.000 στρέμματα και πάνω από 1.000 σπίτια.Oι 7 δοκιμασίες για την κυβέρνηση της Ν.Δ.-1

Οι κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το Μαξίμου από τον Ιούλιο του 2019.

Ενεργειακή κρίση

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 με την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, οπότε και ξαφνικά αυξήθηκε η ζήτηση για ενέργεια. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία εκτόξευσε τις ήδη υψηλές τιμές. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2022 η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν 2,267 ευρώ. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν από το κράτος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση ανήλθαν στο ποσό των 11,3 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022 ήταν της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ. Η κρίση στην ενέργεια σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες εκτόξευσε και τον πληθωρισμό, που τον περασμένο Ιούνιο είχε φθάσει στο 12%. Η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά και κυρίως στις τιμές των τροφίμων έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της αγοραστικής αξίας των νοικοκυριών. Μάλιστα, παρά την πτώση του πληθωρισμού οι τιμές σε αρκετά προϊόντα παραμένουν στα ύψη.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Οι αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια γρήγορη νίκη διαψεύσθηκαν, με τον πόλεμο να συνεχίζεται επί δεκατρείς μήνες. Τα κράτη-μέλη προχωρούν από κοινού σε όλο και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας βρίσκεται διαρκώς υπό αίρεση. Επειτα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών, τα ευρωπαϊκά κράτη κατέληξαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατων τιμών φυσικού αερίου στα 180 ευρώ.

Oι 7 δοκιμασίες για την κυβέρνηση της Ν.Δ.-2

Παρακολουθήσεις

Τις παραιτήσεις του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού –και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη–, και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος στις 5 Αυγούστου 2022, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό, μεταφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων». Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι παραιτήσεις προέκυψαν λόγω της τοξικότητας που είχε αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπο του κ. Δημητριάδη. «Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, με το οποίο ούτε ο κ. Δημητριάδης ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί». Πάντως η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ αποδίδεται με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση «σε λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Δυστύχημα στα Τέμπη

Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου όλα έδειχναν ότι ελάχιστες ημέρες απέμεναν για την προκήρυξη των εκλογών. Ομως όλα άλλαξαν όταν πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 άτομα, στην πλειονότητα τους νέα παιδιά, φοιτητές που επέστρεφαν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στα σπίτια τους. Λάθη ανθρώπων που βρέθηκαν στη λάθος θέση, στη λάθος στιγμή ήταν το χέρι που τράβηξε τη σκανδάλη σε ένα όπλο που ωστόσο ήταν έτοιμο να εκπυρσοκροτήσει εδώ και πολλά χρόνια. Οσα ήρθαν στο φως μετά το δυστύχημα ενοχοποιούν όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά βέβαια όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βαρύνουν κυρίως αυτούς που βρίσκονται στο τιμόνι τη χώρας τη συγκεκριμένη στιγμή: την παρούσα κυβέρνηση.

Read Original