ΟΦΗ: Βάλντας Νταμπράουσκας, ο αναμορφωτής

1 year ago 61

Ούτε καν τρεις μήνες μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας του ΟΦΗ με τον Βάλντας Νταμπράουσκας, τα αποτελέσματα της δείχνουν ευεργετικά τόσο για τους Κρητικούς όσο για τον Λιθουανό προπονητή και εννοείται πως δεν περνάνε απαρατήρητα.

Η γνωριμία του Βάλντας Νταμπράουσας με το ελληνικό κοινό ήταν εντυπωσιακή. Κατακαλόκαιρο Αυγούστου του ‘21, όντας τότε στα ηνία της Λουντογκόρετς τερμάτισε το εντυπωσιακό σερί που είχε ο Ολυμπιακός σε προκριματικά διεθνών διοργανώσεων, αφήνοντας τους ερυθρόλευκους εκτός συνέχειας τότε εκείνων του Champions League.

Η εντύπωση που άφησε η εικόνα των "αετών" στα δύο παιχνίδια με τους πρωταθλητές Ελλάδας, η συνοχή τους, η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα σε διάφορα επίπεδα, που σε συγκεκριμένα κομμάτια μόνο… κόρακας απέναντι σε κόρακα μπορεί να δει και να καταλάβει, δεν πέρασε απαρατήρητη, σημειώθηκε, συζητήθηκε, επισημάνθηκε και καταγράφηκε σε διάφορους τομείς και από διάφορα κομμάτια του αγωνιστικού και διοικητικού οργανογράμματος των ερυθρόλευκων.

Η δεύτερη σύσταση ήταν και η αμεσότερη. Σε διαφορετικό timing, σε διαφορετικές συνθήκες από εκείνες που βρήκε στον δρόμο του ο ΟΦΗ τον Λιθουανό στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, δύσκολα θα μπορούσε να τον προσεγγίσει και να έχει τύχη. Τότε όμως, είχε. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι των Κρητικών, μόλις αντιλήφθηκαν πως υπήρχε ουσιαστική πιθανότητα να πείσουν τον 46χρονο τεχνικό, αποφάσισαν να κάνουν την υπέρβαση.

Τι φίλαθλος είσαι; Πάρε μέρος στην έρευνα του SPORT24

Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν παραμονές της αναμέτρησης Κυπέλλου με την Κηφισιά. Ο αποκλεισμός και κυρίως η εικόνα του ΟΦΗ στη ρεβάνς της Αθήνας, ήταν κάτι που ομολογουμένως προβλημάτισε τον Νταμπράουσκας, ο οποίος όμως αποδέχτηκε την πρό(σ)κληση να προπονήσει ομάδα σε τελείως διαφορετικό αγωνιστικό πλαίσιο και στόχων από τις αμέσως προηγούμενες, την μόνιμη δηλαδή πρωταθλήτρια Βουλγαρίας και μετέπειτα την παραδοσιακή δύναμη στην Κροατία – πλην όμως σταθερά στην σκιά της Ντίναμο Ζάγκρεμπ – Χάιντουκ.

Μάχη παραμονής περίμενε τον Λιθουανό και τους Κρητικούς, οι οποίοι με το συμβόλαιο για 1,5 χρόνο που του πρόσφεραν τον μετέτρεψαν στον πλέον ακριβοπληρωμένο της ιστορίας τους, ξεκάθαρα δείχνοντας πως σε αυτόν θα πόνταραν για να σώσουν (και πάλι) την κατηγορία.

Makeover με τα ίδια υλικά

Και κατά πως φαίνεται και η επιλογή και η ιεράρχηση αποδεικνύονται πια λειτουργικές και αποδοτικές. Το πρώτο κομμάτι, ως τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναμενόμενα δεν (θα μπορούσε να) ήταν διαφορετικό από την πρότερη κατάσταση, με τον ΟΦΗ να κερδίζει πάντως 4 βαθμούς στην πρώτη πεντάδα αγώνων με τον Νταμπράουσκας στα ηνία και να ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο με 10 συνολικά και μόλις στο +3 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Η διαφορά όμως πλέον φαίνεται μετά την επανέναρξη, οπότε ύστερα από την ήττα στο Ηράκλειο από τον Ατρόμητο, οι νησιώτες έχουν μείνει αήττητοι στις πέντε επόμενες αγωνιστικές, κερδίζοντας σε αυτό το διάστημα 9 βαθμούς (παρά… μισό, το 50% της συνολικής συγκομιδής τους) και έτσι έφτασαν στο +7 από τους δύο της ουράς (+7).

Βάσει της βαθμολογίας του δεύτερου γύρου, ο ΟΦΗ βρίσκεται στην εξάδα του συγκεκριμένου διαστήματος, πίσω μόνο από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Άρη, ισόβαθμο με Ατρόμητο και ΠΑΣ.

Δεν έχει δεχτεί γκολ από τις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (+450 λεπτά), με το συγκεκριμένο να είναι το μόνο του παθητικού του στις έξι τελευταίες αγωνιστικές. Στο πρώτο μισό, το παθητικό των 21 γκολ που είχε, ήταν το τρίτο χειρότερο του πρωταθλήματος (καλύτερο μόνο από το αντίστοιχο του ΠΑΣ και του Ιωνικού).

Αλλαγή, makeover ουσιαστικά, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση σε πρόσωπα μιας και οι δύο νεοαποκτηθέντες στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, ο Κολομβιανός εξτρέμ Μοσκέρα και ο Μαυροβούνιος χαφ Μπάκιτς, πήραν τα πρώτα τους λεπτά συμμετοχής στο σαββατιάτικό παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης.

Χαρακτηριστικό ότι στο εξαιρετικό τακτικά παιχνίδι του ΟΦΗ στην Τούμπα πριν δέκα μέρες, οι 8 της αρχικής ενδεκάδας ήταν οι ίδιοι με το αντίστοιχο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Ηράκλειο (με τον ΠΑΟΚ τότε να χάνει σωρεία ευκαιριών και τους Κρητικούς να ισοφαρίζουν στις καθυστερήσεις).

Προφανές συνεπώς πως ο Νταμπράουσκας αλλάζει κομμάτι κομμάτι την εικόνα του ΟΦΗ, διαφοροποιεί αισθητά την προσέγγιση, το πλάνο (βλέπει τα πάντα στο ελληνικό πρωτάθλημα, αναλύει τα… περισσότερα και οι ποδοσφαιριστές του το γνωρίζουν, μιας και δέχονται αναλυτικότατες οδηγίες, ατομικές και ομαδικές, για κάθε αντίπαλο), τη φιλοσοφία, αλλά και μεμονωμένα τους παίκτες του (η διαφοροποίηση για παράδειγμα του Ντίκο επί Λιθουανού στα ηνία είναι χαρακτηριστική), διαχειριζόμενος ουσιαστικά τα ίδια ακριβώς υλικά, κάτι που πάντα πιστώνεται στον εκάστοτε προπονητή που το πετυχαίνει.

Παράλληλα, δουλεύει και στο κομμάτι της νοοτροπίας. Ενδεικτικός ο τρόπος που υποδέχτηκε τον βαθμό που κέρδισε ο ΟΦΗ στη Λεωφόρο, έχοντας μείνει από το δεκάλεπτο με 10 στο γήπεδο, μιας και μπαίνοντας στα αποδυτήρια χρησιμοποίησε την ισοφάριση στα χασομέρια ως παράδειγμα για να βάλει… γκάζια, επειδή οι παίκτες του, στο φινάλε, δεν κράτησαν - όπως κατά την γνώμη του έπρεπε - τη νίκη, η οποία και θα στοιχειοθετούσε τον μόνο λόγο για πανηγυρισμούς.

Και έτσι, παρότι αδιαμφισβήτητα πρώιμο, οι ενδείξεις για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα, εκατέρωθεν, της φθινοπωρινής απόφασης συνεργασίας ΟΦΗ και Νταμπράουσκας είναι ξεκάθαρες. Οι Κρητικοί έχουν ξεφύγει από τη μέγγενη της πίεσης, «ανασαίνοντας» και πάλι, ενώ ο Λιθουανός πέραν του να απολαμβάνει (οικογενειακώς) τις ομορφιές του τόπου που δουλεύει, καταθέτει εκ νέου πειστήρια που προσελκύουν, ολοένα και περισσότερο, την προσοχή στη δουλειά του.

Read Original