«Οδικός χάρτης» εξωστρέφειας με 779 δράσεις σε 46 χώρες-στόχους

1 year ago 96

Τις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και κρίσεων, ανέδειξε ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης κατά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023.

Η οικονομική διπλωματία σε αριθμούς

Αναφερόμενος στη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής θέσης της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ο κ. Φραγκογιάννης παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα για τις δράσεις της Οικονομικής Διπλωματίας. Ενδεικτικά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις 8 Μεικτές Διυπουργικές που επανενεργοποιήθηκαν, τις 47 διμερείς οικονομικές και εμπορικές Συμφωνίες και τα 91 Μνημόνια Κατανόησης που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς οικονομικής συνεργασίας, τα περίπου 24.500 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που διεκπεραιώθηκαν και τους 172 οδηγούς επιχειρείν που συντάχθηκαν, τις 96 επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώθηκαν και τις 327 συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, αλλά και τις 45 στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης, μόνο το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ και οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα 7,22 δισ. ευρώ.

Οι τομείς προτεραιότητας

Από την πλευρά της, η αρμόδια για την κατάρτισή του 3ου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ «Enterprise Greece», Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου,  επεσήμανε ότι το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας είναι ένας ζωντανός και δυναμικά εξελισσόμενος οργανισμός, που βασίζεται στο τρίπτυχο ΣΥΝ-ΕΧΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΠΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΑ.

Όπως είπε, «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο οδικός χάρτης της Οικονομικής Διπλωματίας, με τις 779 δράσεις σε 46 χώρες-στόχους, εντάσσεται στο συνολικό όραμά μας για τη χώρα».

Η κ. Λοΐζου σημείωσε πως οι 779 δράσεις που αναλύονται ως προς τους τομείς προτεραιότητας σε 355 δράσεις στην ενίσχυση των εξαγωγών, 88 στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, 43 στις πολυμερείς σχέσεις και 30 την αναπτυξιακή συνεργασία. Ακόμα, 42 δράσεις προσανατολίζονται στην προσέλκυση επενδύσεων, 12 αφορούν τεχνικά έργα/περιβάλλον, 79 την ενέργεια, 40 την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, 17 τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα και τέλος 44 δράσεις αφορούν τον τουρισμό. Τέλος, έχουν σχεδιαστεί 34 δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες 56 που είναι οριζόντιες δράσεις.

Η ίδια τόνισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Οικονομική Διπλωματία, μιας Εθνικής Στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας/δεκαετίας, που θα εξασφαλίσει τον έγκαιρο προγραμματισμό δράσεων, τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, τη συνεχή και σταθερή παρουσία στις αγορές ενδιαφέροντος, καθώς και τη διατήρηση της προνομιακής σχέσης/θέσης που ήδη έχουμε σε αυτές, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων του ΥΠΕΞ.

Ν. Δένδιας: Σαφής οδικός χάρτης για την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της σύγχρονης διπλωματίας, σημαντική πτυχή της οποίας είναι και η οικονομική διπλωματία. Όπως ανέφερε, καθοριστικό εργαλείο για την αποτελεσματική άσκησή της είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για έναν σαφή οδικό χάρτη με στόχο:

– την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της πατρίδας μας,

– την προβολή των προϊόντων μας,

– την ενίσχυση των εξαγωγών μας, και

– την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Υπενθύμισε ακόμη πως το Σχέδιο του 2022 περιλάμβανε 670 δράσεις σε πάνω από 45 χώρες και με την ωρίμανση φέτος, οι δράσεις έφτασαν τις 770.

«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και τρίτο πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2025 του υπουργείου Εξωτερικών. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί το ΥΠΕΞ είναι το πρώτο υπουργείο που εφάρμοσε αντίστοιχο σχέδιο, θεωρώντας ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον 21ο αιώνα» είπε και κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε: «Το υπουργείο Εξωτερικών ασκεί, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να ασκεί, μία στρατηγικά στοχευμένη οικονομική διπλωματία. Μία διπλωματία που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και την προβολή μιας νέας, σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας.

naftemporiki.gr

Read Original