Η Σάνον Σμιθ είχε ξαναπάει στο Μπαλί, αλλά ήταν το πρώτο της ταξίδι μετά την πανδημία. Αυτή τη φορά, η κάτοικος του Κερνς της Αυστραλίας είχε έρθει στο «νησί των θεών» της Ινδονησίας για ένα συνέδριο εργασίας στη Νούσα Ντούα, ένα θέρετρο στο νότιο άκρο του Μπαλί.
Καθώς πηγαινοερχόταν μεταξύ της Νούσα Ντούα και δημοφιλών τουριστικών περιοχών όπως η Κούτα και το Σεμινιάκ, η Σμιθ η οποία εργάζεται στη στον ξενοδοχειακό κλάδο παρατήρησε μερικές αλλαγές. Υπήρχε περισσότερη κίνηση στους δρόμους, λιγότεροι επισκέπτες από την Ασία και περισσότεροι Ρώσοι.
«Αν ήθελα να κάνω παρέα με μεθυσμένους Αυστραλούς, θα έμενα στο σπίτι μου», είπε η Σμιθ.
Η εικόνα που έχουν πολλοί ξένοι για το Μπαλί -είναι αυτή της κινηματογραφικής ταινίας του 2010 με την Τζούλια Ρόμπερτς «Eat Pray Love». Το Μπαλί έχει βαθυπράσινους ορυζώνες και χρυσή άμμο που απλώνεται σε γαλαζοπράσινα νερά. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να συνομιλούν με τους ξένους που αγαπούν τα beach bar. Αλλά δεν είναι τόσο ήσυχα αυτές τις μέρες.
Μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που το Μπαλί άνοιξε ξανά για ταξίδι από το εξωτερικό, η έξαρση της απείθαρχης συμπεριφοράς των τουριστών έχει αφαιρέσει λίγη από τη μαγεία του παραδείσου, ωθώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να σκεφτούν νέους τρόπους αντιμετώπισης των παραβατών.
Απερίσκεπτη οδήγηση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Από την πρωτεύουσα της χώρας, ένας κορυφαίος υπουργός τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επιβολής φόρου στους ξένους τουρίστες που εισέρχονται στην Ινδονησία για να αποθαρρύνει τους επισκέπτες «χαμηλού εισοδήματος». Το Συμβούλιο Τουρισμού του Μπαλί προωθεί διαφημιστική εκστρατεία ζητώντας από τους ταξιδιώτες να συμπεριφέρονται με περισσότερο σεβασμό.
Η τοπική κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα να απαγορευτεί στους επισκέπτες να νοικιάζουν μοτοσικλέτες για να περιοριστεί η αλόγιστη οδήγηση, ανέφερε το CNN.
Ο κυβερνήτης του Μπαλί έχει προτείνει την ανάκληση του προγράμματος βίζας για ταξιδιώτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίοι φθάνουν σε μεγαλύτερους αριθμούς από τότε που οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο.
Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι απέλασαν έναν Ρώσο ο οποίος δημοσίευσε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον έδειχνε με το παντελόνι του κατεβασμένο στην κορυφή του όρους Αγκούνγκ, ενός ιερού τόπου για τους Ινδουιστές.
Μέσα σε όλα αυτά τουρίστες υπέβαλλαν καταγγελία για κοκόρια που τους ενοχλούσαν σε μια τοπική γειτονιά. Το τελευταίο περιστατικό μπέρδεψε την Μέγκα Μπινταράνι γεννημένη στο Μπαλί, υπεύθυνη προϊόντων για την αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας της Rainforest Cruises.
«Πώς μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε γι’ αυτό; Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις κότες», δήλωσε η ίδια. «Όταν επιλέγετε να ζήσετε σε μια αγροτική περιοχή πρέπει να αποδεχτείτε τους θορύβους» πρόσθεσε.
Υπερτουρισμός
Το Μπαλί είναι μέρος του αυξανόμενου αριθμού δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών που έχουν πλήττονται από τον υπερτουρισμό. Η Χαβάη εξετάζει νομοσχέδιο για τη διάλυση του κυβερνητικά χρηματοδοτούμενου οργανισμού τουριστικού μάρκετινγκ. Το Άμστερνταμ προσπαθεί να μειώσει τη βίαιη συμπεριφορά των τουριστών ενώ οι ιταλικές αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα σε τουρίστες στη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Βενετία για σκουπίδια, κάμπινγκ, βανδαλισμό και παραβάσεις της οδικής κυκλοφορίας.
Όπως η Χαβάη, το Άμστερνταμ και η Ιταλία, έτσι και το Μπαλί έχει βαρεθεί τους τουρίστες που δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο, αλλά δείχνουν ελάχιστο σεβασμό για την τοπική ζωή.
Ο επικεφαλής του γραφείου τουρισμού της κυβέρνησης του Μπαλί, δήλωσε στην Washington Post ότι ο πολιτισμός του Μπαλί είναι πηγή ευτυχίας για τους ντόπιους, οπότε «φυσικά και θα θυμώνουν όταν δουν ξένους να μην τον σέβονται: Καταστρέφοντας τον πολιτισμό τους, σημαίνει ότι καταστρέφουν τη ζωή τους».
Ο Τζάστιν Σμιθ ιδιοκτήτης της εταιρείας σχεδιασμού πολυτελών ταξιδιών Evolved Traveler, αναγνωρίζει ότι το Μπαλί ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες ως «μποέμικος προορισμός» όπου οι ξένοι ήταν ευπρόσδεκτοι να συμπεριφέρονται και να ντύνονται όπως θα ήθελαν.
«Ήταν αποδεκτό μέχρι ενός σημείου, αλλά τώρα έχει ξεφύγει η κατάσταση», δήλωσε ο Σμιθ. «Υπάρχει απόλυτη έλλειψη σεβασμού για τον προορισμό και για το Μπαλί να πιέζεται σε τέτοιο βαθμό, αυτό σημαίνει ότι αυτή η κακή συμπεριφορά είναι εκτενής».
Ψηφιακοί νομάδες και Ρωσίδες νταντάδες
Το Μπαλί έχει ένα πρόγραμμα για την υποδοχή ψηφιακών νομάδων, αλλά η λεγόμενη «βίζα δεύτερης κατοικίας» συνοδεύεται από μια σειρά απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης του ισοδύναμου σχεδόν 129.000 δολαρίων σε αποταμιεύσεις. Η απογοήτευση των ντόπιων δεν αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία όπως φαίνεται αλλά αυτούς που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους γηγενείς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας σατυρικός λογαριασμός στο Ιnstagram ο οποίος έχει ανασταλεί. Εκεί Ρώσοι -κυρίως- διαφημίζουν μαθήματα κολύμβησης, κουρέματα, μαθήματα σερφ, τατουάζ, μαθήματα γιόγκα και ενοικιάσεις βίλας. Στην περιγραφή του προφίλ του, υπάρχει ένας σύνδεσμος προς έναν ιστότοπο όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναφέρουν θέματα εργατικής νομοθεσίας στην κυβέρνηση της Ινδονησίας.
«Καυχιούνται γι’ αυτό», δηλώνει μια γυναίκα στην Washington Post. «Αυτό που είναι πραγματικά τρελό είναι ότι αναλαμβάνουν δουλειές όπως νταντάδες, ενοικίαση μοτοσικλετών. Μπορείτε να φανταστείτε να παίρνουν δουλειές από ντόπιους; Νταντάδες;»
Πηγή: Washington Post
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr