«Ο κόσμος ξέρει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Με αυτό το σκεπτικό διαβάζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το νέο πολιτικό σκηνικό. Η οδύνη μπορεί να μετατρέπεται σε δημοκρατική έκρηξη στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες, και να παράγει και ένα αντισυστημικό κύμα· στην αξιωματική αντιπολίτευση όμως θεωρούν, όπως λέει κορυφαίο στέλεχος στην «Κ», ότι δεν στρέφεται εναντίον τους. Η φασαρία που υπάρχει στα social media και η διαφαινόμενη ενίσχυση μικρότερων σχηματισμών δημιουργεί συνθήκες Μαΐου 2012, τις οποίες παρατηρούν προσεκτικά. Ηταν οι εκλογές που οι «μεγάλοι θρυμματίστηκαν» και στη Βουλή, σε συνθήκες κόπωσης της κοινωνίας, εισήλθαν επτά κόμματα, ενώ ακόμη τέσσερα (Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημιουργία Ξανά) δεν πήραν το εισιτήριο με ποσοστά από 2,1% έως 2,9%, συγκεντρώνοντας 665.920 ψήφους.
Χαμηλοί τόνοι
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προχωρήσει σε μια πολύ προσεκτική διαχείριση της κατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας, σεβόμενος το εθνικό πένθος, απείχε μέχρι την Παρασκευή από δημόσιες εμφανίσεις, ενώ είχε δώσει σαφείς οδηγίες για χαμηλούς τόνους, έτσι ώστε το κόμμα να μην τσουβαλιαστεί με τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η επίθεση με πέτρες που εκτοξεύτηκαν από 4-5 κουκουλοφόρους στα τζάμια των γραφείων της Κουμουνδούρου την Τετάρτη, αλλά και προς το αυτοκίνητο της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει παραχωρηθεί στον τέως πρωθυπουργό, εκτιμήθηκε ως επεισόδιο άνευ ουσίας και σημασίας, που ενδεχομένως να ήταν και προσχεδιασμένο.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πολιτική στόχευση του Μαξίμου είναι το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».
Σημείο καμπής
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν, λένε, το σημείο καμπής για την κυβέρνηση, που πλέον επιχειρεί να τραβήξει και τον ΣΥΡΙΖΑ στο «πυρ το εξώτερον», ακολουθώντας τη γραμμή της διάχυσης των ευθυνών. Η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο πτωχευτικός κώδικας, η διαχείριση της πανδημίας, η παράλυση από τον χιονιά το 2022 και οι υποκλοπές δεν προκάλεσαν το «ρεύμα» που επιθυμούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, όμως, θεωρούν ότι η «γύμνια» του επιτελικού κράτους που αποκαλύφθηκε μέσα από την άκρως προβληματική λειτουργία των σιδηροδρόμων δικαιώνει εκ των υστέρων την κριτική τους για όλα τα προηγούμενα ζητήματα.
Η επίθεση με πέτρες κατά των γραφείων της Κουμουνδούρου την περασμένη Τετάρτη, αξιολογείται ως γεγονός άνευ σημασίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας την ανάγκη μαζικότητας των αντιδράσεων, και θα συνεχίσει να το κάνει. Η κίνηση του Πάνου Σκουρλέτη να ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής για μία ώρα, προκειμένου οι βουλευτές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αγκαλιάστηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Η πλειοψηφία, όπως υποστηρίζουν, βρέθηκε για άλλη μια φορά απομονωμένη. Η έκρηξη του Νίκου Φίλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, που ξέφυγε από την ήπια γραμμή που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να σχολιάστηκε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ», ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε αποδέκτης παρατηρήσεων. Θεωρήθηκε πως η συναισθηματική φόρτιση από τον χαμό δεκάδων ανθρώπων είναι φυσιολογική, αρκεί να μην επαναληφθεί. Η κριτική σε «προσεκτικές δόσεις» έτσι κι αλλιώς τελείωσε την περασμένη εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει μια κεντρική παρέμβαση –είτε στη Βουλή είτε με άλλη δημόσια εμφάνιση– που θα αναλύει τι ακριβώς έχει συμβεί, περιγράφοντας παράλληλα με προτάσεις το «άγχος» του ΣΥΡΙΖΑ το τρένο να ξαναμπεί γρήγορα στις ράγες, καθώς είναι ένα λαϊκό μέσο που εξυπηρετεί τους πολίτες. Οι φάκελοι που ετοιμάζουν οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης περιλαμβάνουν τα πεπραγμένα του κόμματος στους σιδηροδρόμους την περίοδο 2015-2019, αλλά και τα κακώς κείμενα της τελευταίας τετραετίας.
«Το κλειδί έχει γυρίσει»
Χρησιμοποιώντας την ορολογία των ημερών, στελέχη της Κουμουνδούρου τόνιζαν πως «το κλειδί έχει γυρίσει» και ότι η «διαγώνιος» που διέσχισε η μοιραία αμαξοστοιχία προς το αντίθετο ρεύμα μηδένισε, εκτός από την αξιοπιστία της κυβέρνησης, και το πολιτικό κοντέρ. Στις καθημερινές συσκέψεις που πραγματοποιούν στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η αυτοδυναμία είναι πλέον παρελθόν. Για αυτό, άλλωστε, δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα η «γαλάζια» παράταξη να αρχίσει να κάνει τα «γλυκά μάτια» στο ΠΑΣΟΚ ως μόνη ελπίδα για να μη μετακομίσει από την Ηρώδου Αττικού. Παρελθόν θεωρούν και τη νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής.
Οσον αφορά τον χρόνο που θα ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία, οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε στην αρχική του θέση για διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Απριλίου, θα κατάφερνε πολύ γρήγορα να σπάσει τη μονοθεματικότητα του δυστυχήματος, το οποίο ρίχνει συνεχώς «αλάτι στην πληγή» της πλειοψηφίας. Αλλοι θεωρούν πως η «παράταση ζωής» που επιδίωξε να πάρει ο πρωθυπουργός, προκειμένου η οργή να καταλαγιάσει και οι οργισμένοι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι να γυρίσουν στη βάση τους, θα έχει πενιχρά αποτελέσματα.
Οι δημοσκοπήσεις
«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να οριστεί ημερομηνία εκλογών, όποτε και αν είναι», λένε όλοι με μια φωνή στην Κουμουνδούρου, έχοντας στα χέρια τους τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το δυστύχημα αλλά και τα στοιχεία μετρήσεων σε focus groups που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. Πέρα από την πτώση της Νέας Δημοκρατίας, η αρχική αναφορά του πρωθυπουργού σε «ανθρώπινο λάθος», η «μοιρασμένη» με άλλες κυβερνήσεις συγγνώμη που άργησε πέντε ημέρες και το γεγονός ότι το μοιραίο δυστύχημα έγινε στο τέλος της τετραετίας είναι τα τρία σημεία που, όπως υποστηρίζουν, κοστίζουν στο Μαξίμου.
Τα νερά, πάντως, είναι ακόμη αχαρτογράφητα, καθώς η κοινωνία «βράζει» και μόνο μια «ασφαλής» χρονική απόσταση από την τραγωδία των Τεμπών μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως ακόμη περισσότερο τώρα δεν μπορούν να υπολογίζουν στη δημιουργία κάποιου ευνοϊκού κλίματος με όμορες δυνάμεις. Ισα ίσα, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και βεβαίως το ΚΚΕ θα ψάξουν να βρουν νέο αντιπολιτευτικό χώρο προκειμένου να κερδίσουν τον κόσμο που περνά στην «γκρίζα ζώνη». Οσον αφορά τον εκλογικό στόχο, αυτός δεν έχει αλλάξει. Αφετηρία και βάση αποτελεί το 31,5% του 2019. Εκτιμούν πως στην περίπτωση που το νούμερο αυτό ξεπεραστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα κερδίσει την Κυριακή της απλής αναλογικής και θα «σφυρίξει λήξη» της εκλογικής διαδικασίας ή θα μπει στη δεύτερη μάχη με πολύ καλές προοπτικές.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr