Ο γάμος UBS – Credit Suisse δεν σταματά τον πανικό: Ματώνουν οι αγορές

1 year ago 41

Οι Ελβετοί, παρέχοντας εγγυήσεις πολλών δισεκατομμυρίων από κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα, συντόνισαν χθες μία εξαγορά ύψους 3,2 δισ. δολαρίων της Credit Suisse από την UBS. Έδωσαν αγώνα δρόμου για να ενώσουν τις δύο κορυφαίες τράπεζες της χώρας και να σταματήσουν τη μετάδοση του τραπεζικού πανικού πριν ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας οι αγορές. Το σχέδιο δεν φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές. Τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού δείχνουν βαθύ κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί περισσότερο από 2,5%. Πτώση 1% καταγράφει και ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Ανάλογες οι απώλειες για τον BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, πτώση 0,5% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ καταγράφουν πτώση 5,7%. Η Standard Chartered βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 4,1% και η Hang Seng Bank είναι στο -1,7%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στην HSBC δεν φαίνεται να έχουν κανέναν άλλο προφανή λόγο πέραν της αρνητικής ψυχολογίας των επενδυτών, που γυρίζουν μαζικά την πλάτη στις τράπεζες. Ο βρετανικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα προ φόρων κέρδη του έκαναν άλμα 92% στα 6,83 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα διαδραματίζει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, έχοντας συμφωνήσει να εξαγοράσει έναντι του συμβολικού ποσού της 1 λίρας τη βρετανική μονάδα της αμερικανικής τράπεζας.

Όλοι περιμένουν τώρα να δουν πώς θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών έδειχναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας των UBS – Credit Suisse άνοδο έως 1,4%. Τα κέρδη αυτά έχουν πλέον εξανεμιστεί. Οι τραπεζικές μετοχές αναμένεται και στη γηραιά ήπειρο να βρεθούν σε τροχιά πτώσης.

naftemporiki.gr 

Read Original