«Μου δώσανε πάρα πολλές κλωτσιές στα πλευρά και μου σπάσανε την μύτη. Πονούσα παντού και βρέθηκα σε ένα σκηνικό πολέμου, στα επείγοντα περιστατικά του Ευαγγελισμού». Ο Μανώλης Ψαρρός είναι ο αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ο οποίος δέχθηκε την επίθεση στην Μύκονο στα μέσα του Μαρτίου. Μιλώντας στην εκπομπή «Φάσμα» της ΕΡΤ και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τόνισε: «Υπάρχει ένα καθεστώς εκεί στη Μύκονο το οποίο λειτουργεί με δικούς του κανόνες».
Ο κ. Ψαρρός αφηγήθηκε την εφιαλτική του εμπειρία: «Θυμάμαι τον εαυτό μου να περπατάει στην άσφαλτο, να πλησιάζει στο αυτοκίνητο και μετά δεν θυμάμαι τίποτα. Θυμάμαι να είμαι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Ευαγγελισμού και να είναι ο αδελφός μου από πάνω μου. Του λέω, τι έγινε; Μου λέει κάποιος σε παρέσυρε με το αυτοκίνητο. Μετά όμως άρχισε στο κεφάλι μου να λειτουργεί το σύστημα Μύκονος. Θεωρούμε ότι το χτύπημα προέρχεται από εκεί, λόγω κάποιων υποθέσεων που χειρίζομαι τον τελευταίο καιρό. Θεωρούμε ότι είναι από εκεί – δεν είχα κάποια έχθρα με κάποιον ή κάποιο προσωπικό θέμα».
Ο αρχαιολόγος εντοπίστηκε αιμόφυρτος στην περιοχή του ΚΑΤ στην Κηφισιά. Ήταν χτυπημένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είχε σπασμένα πλευρά και συντριπτικά κατάγματα στη μύτη και στο πρόσωπο. Διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Ευαγγελισμό». Τη διερεύνηση της υπόθεσης ξυλοδαρμού του ανέλαβε το Τμήμα Ασφάλειας Κηφισιάς, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Από το χέρι του περνούν εγκρίσεις για οικοδομικές άδειες ξενοδοχείων, κέντρων διασκέδασης, καταγραφές παραβάσεων και αυθαιρεσιών, αρκετοί μέσα στην αρχαιολογική υπηρεσία συνέδεσαν την επίθεση με τις οικοδομικές αυθαιρεσίες σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν χώρα στη Μύκονο.
Η ζωή του κ. Ψαρρού μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο δεν είναι εύκολη: «Δύσκολα μπορώ να σηκωθώ, δεν κοιμάμαι καλά, δεν μπορώ να αλλάξω πλευρό κλπ, είχα χτυπήματα στα πλευρά και είναι γνωστό ότι διαρκεί ο πόνος για πάρα πολλές μέρες».
Αυτή την περίοδο σε εκκρεμότητα είχε δύο – τρεις υποθέσεις με σοβαρές παρανομίες και παραλείψεις. «Περιμένουμε ως Υπηρεσία την συνδρομή των Πολεοδομιών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Οφείλω να πω ότι δεν την έχουμε. Είναι κυρίως υποθέσεις που έχουν πρωτίστως περιβαλλοντικό πρόσημο και πολεοδομικό – οικιστικό –χωροταξικό και υπάρχει ένα κενό».
Ερωτηθείς σχετικά, σημειώνει ότι δεν περίμενε να του συμβεί κάτι τέτοιο, να στοχοποιηθεί, «όμως ήξερα ότι υπάρχει ένα καθεστώς εκεί στη Μύκονο το οποίο λειτουργεί με δικούς του κανόνες και θα έπρεπε το κράτος να μπορέσει να το ελέγξει αυτό».
Σε ερώτημα για το πόσο εκτεταμένες είναι οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη Μύκονο, σημειώνει ότι «καταλαμβάνουν ένα 80% των υποθέσεων».
«Έχουμε πάρα πολλά ξενοδοχεία, τα οποία βγάζουν άδεια για 600 τετραγωνικά και χτίζουν 1.200 και έρχεται ο νόμος μετά και τα τακτοποιούν, ή υπάρχει διαβάθμιση στην τακτοποίηση. Υπάρχει τακτοποίηση νόμιμη, δηλαδή ένταξη στις διατάξεις του νόμου 4495 ο οποίος είναι ο παρών νόμος βάσει του οποίου τακτοποιούνται τώρα τα κτίρια – και υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία κατά την οποία τα τετραγωνικά αυτά έχουν γίνει μετά το 2011 που προβλέπει ο νόμος και κανονικά δεν τακτοποιούνται».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Είχε γίνει μια καταγγελία από έναν κάτοικο της Μυκόνου, ο οποίος μας είχε καταθέσει ένα κατάλογο. Ξεκίνησε από αντίδραση επειδή επενέβημεν στο δικό του ακίνητο και μας είπε ότι ξέρετε κάτι, εδώ πέρα κάνετε αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλα τόσα. Οπότε έχοντας κάνει και εμείς μια προεργασία χωρίς να μας το πει εκείνος, συντάξαμε ένα έγγραφο το 2018 και το καταθέσαμε στην Πολεοδομία. Είναι 35 περιπτώσεις οικοδομών εκείνη την περίοδο στη Μύκονο, οι οποίες είχαν οικοδομηθεί χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας μας και είχαν είτε μικρές παραβάσεις, είτε πάρα πολύ μεγάλες».
Τι είδους παραβάσεις; «Αυθαίρετο. Φυτρώνει μανιτάρι σε μια νύχτα. Τεράστιες εκσκαφικές εργασίες για να ανοίξει μάντρα ο άλλος οικοδομών στη μέση του πουθενά. Όλα αυτά μπορεί να έχουν αντίκτυπο, να καταστρέψουν αρχαίες θέσεις. Δεν λέμε ότι παντού όπου γίνονται εκσκαφές μπορεί να έχει αρχαία, αλλά αν κάπου υπάρχουν με τέτοια αυθαιρεσία θα καταστραφούν».
«Εννοείται ότι από τις 500 άδειες που βγάζουμε το χρόνο, 400 κάπου εκεί δύο ή τρεις θα βγάλουν αρχαία. Απλά για μας αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές και για την ιστορία του νησιού, τι έχει γίνει, πώς έχει γίνει, πώς ζήσανε οι άνθρωποι του νησιού του συγκεκριμένου στη σκιά της κοσμοπολίτικης Δήλου», υπογραμμίζει.
Ο κ. Ψαρρός στη συνέχεια σημειώνει ότι «υπήρχαν μηχανικοί οι οποίοι ήταν πιστοί, δηλαδή με ευλάβεια ακολουθούσαν το τυπικό κατάθεσης μιας οικοδομικής άδειας. Δηλαδή ερχόντουσαν πρώτα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είναι κυρίως μεγαλοεργολάβοι δεν είναι μηχανικοί, οι οποίοι δεν ακολουθούν αυτή την μέθοδο και φτιάχνουν το σπίτι και μετά πάνε στους νόμους τακτοποίησης και το τακτοποιούν. Εμείς ως υποστελεχωμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, προσπαθούμε να βρούμε τι υπάρχει, αν κάποια από αυτά είναι κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους να τα βγάλουμε στην επιφάνεια και να μην αφήσουμε να επεκταθεί η βλάβη στο ευρύτερο περιβάλλον».
«Στο πρόσωπο μου χτυπήθηκαν όσοι κάνουν τη δουλειά τους»
«Νομίζω ότι όλοι θα φοβόντουσαν, αλλά εν κατακλείδι δεν φοβάμαι γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι», λέει και συμπληρώνει ότι «στο πρόσωπο μου χτυπήθηκε όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία με λιγοστά λεφτά προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα το οποίο θα αντικατοπτρίζει το δημόσιο συμφέρον και το πόσο μπορούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να εκμεταλλευθούν δημόσια αγαθά».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr