Ο Ανδρέας Ζαγκλής στο SPORT24: "Η επιτομή της συνεργασίας NBA - FIBA και η ιστορική ανυπομονησία για το Παγκόσμιο Κύπελλο"

1 year ago 89

Πώς η FIBA έφτασε στο σημείο να μη χάνει αθλητές; Ποια είναι η σχέση της με το NBA και σε ποια επίπεδα; Ποια ήπειρος βρίσκεται σε φάση έκρηξης και ποιο είναι το κλίμα για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο; Το SPORT24 συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ανδρέα Ζαγκλή, στο Basketball Without Borders στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Το Basketball Without Borders δεν είναι άλλο ένα "camp για νεαρούς αθλητές". Το Basketball Without Borders είναι το απόλυτο camp για τα αστέρια του μέλλοντος στο παγκόσμιο μπάσκετ και το SPORT24 είχε για ακόμα μία φορά την ευκαιρία να τα δει και να τα αξιολογήσει κατά τη διάρκεια του NBA All-Star Weekend που έγινε το τριήμερο 17-19 Φεβρουαρίου στη Γιούτα.

Αποστολή στο Σολτ Λέικ Σίτι: Χάρης Σταύρου

Βρεθήκαμε στο προπονητήριο των Γιούτα Τζαζ τις τρεις ημέρες του προγράμματος. Όχι μόνο για να παρακολουθήσουμε το δικό μας παιδί, τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ, αλλά και για να τσεκάρουμε την εξέλιξη κι άλλων παιδιών που είχαμε δει στη διάρκεια της περσινής σεζόν στο Adidas Next Generation Tournament της EuroLeague.

Είδαμε τον Κιλιάν Μαλουαγιά, τον Μότιεγιους Κρίβας, τον Πακόμ Νταντιέ, τον Μπόγκολιουμπ Μάρκοβιτς, τον Ρούμπεν Πρέι, τον Αδάι Μάρα Γκόμεθ, είδαμε τον Έλιοτ Καντό, τον Μίρο Λιτλ, αλλά και τον Μάτας Μπουζέλις που λέγεται ότι μπορεί να αφήσει εποχή στο άθλημα.

Στο τέλος του τριημέρου είδαμε και τον Γενικό Γραμματέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, να μιλάει σε αυτά τα 40 παιδιά που ταξίδεψαν από 27 χώρες στο Σολτ Λέικ Σίτι με το όνειρο του NBA στο μυαλό τους.

Τον ρωτήσαμε για τη σχέση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, της οποίας ηγείται, με την κορυφαία Λίγκα του κόσμου, μας εξήγησε με ποιον τρόπο δεν χάνονται τα ταλέντα το 2023, μας είπε για το κακό που κάνουν οι κλειστές λίγκες στο μπάσκετ και στάθηκε στην ανυπομονησία του κόσμου για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Ιαπωνία.

- Πόσο έχει απλωθεί πλέον το ταλέντο σε όλο τον κόσμο;

Αυτό το camp είναι η επιτομή της συνεργασίας FIBA - NBA. Εδώ και 20 χρόνια ανά ήπειρο και εδώ στο All-Star Weekend έχουμε τους καλύτερους απ' όλο τον κόσμο. Χαρά και για εμένα που είδα έναν Έλληνα μετά από χρόνια. Μας έκανε εντύπωση ασφαλώς το γεωγραφικό εύρος. Έχουμε αθλητές από τη Μαδαγασκάρη, που ήταν και MVP στο Africa U18, μέχρι το Ιράν.

Φυσικά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν χάνουμε ταλέντα. Τα βρίσκουμε, έχουμε τους μηχανισμούς η FIBA και οι ομοσπονδίες της, αλλά και το NBA σε συνεργασία με τις ακαδημίες του, να τα εκπαιδεύουμε και να τα πάμε στο επόμενο επίπεδο. Το camp αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά του All-Star, με την έννοια ότι τα παιδιά παίζουν με τους καλύτερους της γενιάς τους, συγκρίνονται, βελτιώνονται, κάνουν φιλίες και κρατούν αναμνήσεις για όλη τους τη ζωή.

Ταυτόχρονα είναι και μια πλατφόρμα και αυτό είναι το τρίτο σκέλος πέρα από το identification, το να τους βρεις, να τους εκπαιδεύσεις, να τους βελτιώσεις -σαφώς αυτό δεν γίνεται σε ένα τριήμερο, αυτή η δουλειά γίνεται εκεί που ζουν. Εγώ επέμεινα σήμερα, τους είπα ότι έχουν πολλά βλέμματα πάνω τους, αλλά να μην ξεχνούν ότι το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ και μόνο μέσα από την επιτυχία της ομάδας μπορούν να πάνε μακριά.

- Πόσο στενή είναι η συνεργασία σας με το NBA, ειδικά σε αυτά τα τριήμερα και πόσο βοηθάει ότι το NBA είναι μία global και όχι μία αμερικανική Λίγκα.

Η συνεργασία μας έχει πολλά επίπεδα. Το Basketball Without Borders δεν ήταν το πρώτο κομμάτι, η συνεργασία ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '80 με τα McDonald's, με τη Dream Team, με τους NBAers στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα. Το Basketball Without Borders είναι η κορωνίδα της συνεργασίας στο development κομμάτι, στο κομμάτι της ανάπτυξης, ιδίως στην Αφρική όπου μέσα από την Basketball Africa League έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο από camps στις χώρες και στις υποπεριοχές.

Με το NBA έχουμε πολύ μεγάλη συνεργασία και στο κομμάτι των συλλόγων, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την πρωταθλήτρια της G-League στο Intercontinental Cup και δεν μπορώ να σας κρύψω ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουμε και εκεί μία καλή εξέλιξη, μία μεγάλη εξέλιξη για εμάς. Δεν μπορώ να την αποκαλύψω ακόμα, έρχεται όμως πολύ σύντομα η αναβάθμιση του Διηπειρωτικού.

Από εκεί και πέρα, συνεργαζόμαστε και στο κομμάτι των εθνικών ομάδων. Το όνειρο γι' αυτά τα παιδιά είναι να έχουν το NBA logo στο πίσω μέρος της εμφάνισης που θα σημαίνει ότι έφτασαν να παίζουν στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου και το FIBA logo στο μπροστά μέρος της εμφάνισης που θα σημαίνει ότι εκπροσωπούν τη χώρα τους στο ανώτερο επίπεδο.

- Ως Ευρωπαίος, τι θα θέλατε να δείτε; Το NBA να έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη, για περισσότερα παιχνίδια preseason; Πώς θέλετε να εξελιχθεί η σχέση της FIBA με το NBA;

Υπάρχουν δύο επίπεδα. Πρώτα το επίπεδο του παιχνιδιού, η δουλειά μας είναι το τι γίνεται στο γήπεδο. Αυτό έλεγα σε μία αμερικανική εφημερίδα, για εμάς είναι σημαντικό ότι είμαστε global άθλημα, υπάρχει εναρμόνιση στο πώς δουλεύουμε με το NBA, αλλά ταυτόχρονα δεν βάζουμε τους παίκτες στο ίδιο κουτί, στο ίδιο καλούπι. Δηλαδή το identity, η ταυτότητα, είτε εθνική, είτε ηπειρωτική, γιατί η Ευρώπη έχει μία ταυτότητα, πρέπει όχι μόνο να προστατευθεί, αλλά πρέπει και να αναπτυχθεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωράμε το μπάσκετ.

Στο δεύτερο κομμάτι, στο πώς συνεργαζόμαστε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ (στις ΗΠΑ) βρίσκεται η Λίγκα που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλη την εμπορική εκμετάλλευση του αθλήματός μας. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Άρα, όπου μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να ανεβάζουμε το επίπεδο της εμπορικής αξίας του μπάσκετ έξω από τις ΗΠΑ, θα το κάνουμε με το NBA χωρίς δισταγμό.

Γνωρίζετε ότι έχουμε σαφείς κατευθύνσεις και αξίες ως FIBA σε αυτό που ονομάζεται ανοιχτές και όχι κλειστές λίγκες. Όχι για λόγους εθιμοτυπικούς ή αρτηριοσκληρωτικούς, αλλά γιατί είναι σημαντικό να δουλεύουμε. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν 10 ομάδες, υπάρχουν 600. Τουλάχιστον. Και αυτές οι ομάδες εκπαιδεύουν τα παιδιά που έρχονται εδώ.

Ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσουμε και τις κορυφαίες ομάδες να βάζουν χρήματα για να βρίσκονται σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εκεί μπορεί και το NBA να βοηθήσει κάποια στιγμή, δεν είναι αναγκαίο, αλλά μπορεί να γίνει. Εκεί βρισκόμαστε τώρα, σε μια καλή στιγμή, να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά.

- Επειδή μιλάτε με αριθμούς, θυμάμαι μία ατάκα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ότι σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε στο NBA 250 internationals, η μισή Λίγκα δηλαδή θα είναι ξένοι παίκτες.

Το νούμερο δεν ξέρω αν είναι μία καλή πρόβλεψη, σίγουρα όμως συμφωνώ με αυτό που είπε ο Γιάννης με την έννοια ότι είναι μία φυσική εξέλιξη. Είμαστε ένα παγκόσμιο σπορ, ένα σπορ που παίζεται παντού. Κι ένα σπορ που η FIBA έχει προσπαθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια να το ανοίξει ακόμη περισσότερο.

Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019 στην Κίνα, Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος σε Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ιαπωνία, νέες αγορές με πάρα πολύ κόσμο και με μεγάλο πληθυσμό. Πηγαίνουμε σε τρεις χώρες που έχουν πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ινδονησία είναι μια χώρα 300 εκατομμυρίων. Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις χώρες που αγαπούν περισσότερο το άθλημά μας. Είναι κι αυτή μία φυσική εξέλιξη, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα Νότια Αμερική και Ευρώπη.

Αυτό που κάνει τη διαφορά τα τελευταία χρόνια και αυτό ίσως βρίσκεται πίσω από το σχόλιο που έκανε ο Γιάννης, είναι η διαφορά της Αφρικής. Γιατί εκεί έχουμε το ταλέντο και πλέον έχουμε και τις δυνατότητες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς το BAL και πίσω από αυτό τα προκριματικά, βοηθούν για να ξεφυτρώνουν ομάδες, σύλλογοι, venues. Και δεν είναι μόνο το Κιγκάλι, αν δείτε το Ντακάρ, αν δείτε την Αίγυπτο, αν δείτε την Ανγκόλα, όλα αυτά είναι γήπεδα άνω των 10.000 θεατών. Είχαμε Afrobasket γυναικών το 2019 στο Ντακάρ και είχαμε 15 χιλιάδες μέσα και άλλες 5 χιλιάδες έξω από το γήπεδο. Afrobasket γυναικών.

Η διαφορά, αυτή τη δεκαετία, θα γίνει από την Αφρική. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Σαφώς, θέλουμε περισσότερα από την Ευρώπη. Περιμένω περισσότερα από την Ευρώπη και εδώ είναι που πρέπει να δουλέψουμε κι άλλο.

- Δώστε μας και μία είδηση. Ίσως κάποια επίσκεψη ομάδας του NBA στην Ελλάδα; Ούτως ή άλλως φημολογείται ότι η Εθνική θα αντιμετωπίσει την Team USA σε φιλικό στο Άμπου Ντάμπι πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κοιτάξτε, αυτό το Σαββατοκύριακο συναντήθηκα με πολλές ομοσπονδίες που βρίσκονται εδώ και βλέπω έναν ενθουσιασμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν έχω ξαναδεί. Δεν είχαμε αυτό το επίπεδο ενθουσιασμού ούτε καν πριν από το Παγκόσμιο της Κίνας που όλοι ήθελαν τη μεγάλη αγορά.

Αυτό που μου μεταφέρουν οι ομοσπονδίες είναι ότι οι αθλητές, αν είναι καλά φυσικά, το καλοκαίρι θα είναι στη διάθεση των εθνικών ομάδων. Έχουμε μπροστά μας και ένα παράθυρο για να δούμε τις υπόλοιπες ομάδες που θα προκριθούν. Η κλήρωση είναι τον Απρίλιο στη Μανίλα κι αυτό είναι το highlight της σεζόν.

Το SPORT24 στο Σολτ Λέικ Σίτι

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται από την Πέμπτη (16/2) στο Σολτ Λέικ Σίτι για να μεταφέρει τον παλμό από το 72ο All-Star Weekend του NBA. Το SPORT24 ακολουθεί και φέτος τον captain Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μπαίνει στο ένατο εορταστικό τριήμερο της καριέρας του και στο έβδομο All-Star Game.

Χορηγός της αποστολής ο Ιταλικός και Παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Στη Mapei θα βρείτε περισσότερα από 5.000 προϊόντα για κάθε ανάγκη: κόλλες πλακιδίων, αρμόστοκους, στεγανωτικά, θερμομόνωση, χρώματα και πολλά άλλα. Γνωρίστε και εσείς τα προϊόντα Mapei στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

Read Original