Νέο κύμα μαζικών απολύσεων στον όμιλο Meta

1 year ago 63
Νέο κύμα μαζικών απολύσεων στον όμιλο Meta

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, πέραν των απολύσεων και της αναδιάρθρωσης των θέσεων εργασίας, είχε αποφασίσει και το «πάγωμα» των προσλήψεων για όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Φωτ. REUTERS

Από χθες Τετάρτη 19 Απριλίου ξεκίνησε η περαιτέρω περικοπή θέσεων εργασίας σε όλο το εύρος της Meta Platforms, διότι η ψηφιακή πλατφόρμα αναδιαρθρώνει τις ομάδες εργαζομένων της και κατευθύνεται προς τον στόχο του ιδρυτή της.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος διοικεί και την πλατφόρμα, έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά του για το τρέχον έτος την τόνωση της αποτελεσματικότητας.

Η μητρική εταιρεία του Facebook ενημέρωσε τα διευθυντικά στελέχη της ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ανακοινώσεις επιπλέον περικοπών θέσεων εργασίας, σύμφωνα με ένα υπόμνημα που περιήλθε εις γνώσιν του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Το υπόμνημα αναφέρει ότι οι επιμέρους μονάδες της Meta, το Facebook, το WhatsApp, το Instagram και τα Reality Labs, τα οποία φιλοξενούν τα πειράματα εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας και το υλικό Quest, θα πληγούν από τις απολύσεις.

Η κίνηση είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας να μειωθεί το κόστος, όπερ σημαίνει περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας. Τα σχετικά ανακοίνωσε τον Μάρτιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενώ έπονται και νέες απολύσεις τον Μάιο.

Οι τωρινές 10.000 απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες 11.000, όπως αναφέρει το Bloomberg. Πρόκειται για μείωση του προσωπικού κατά σχεδόν 13%, η οποία έλαβε χώρα τον Νοέμβριο.

Επίσης ο Ζούκερμπεργκ είχε παρατείνει το «πάγωμα» των προσλήψεων για όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Το υπόμνημα, που δημοσιοποιήθηκε στους διευθυντές, αναφέρει ότι οι ομάδες θα αναδιοργανωθούν και ορισμένοι εναπομείναντες υπάλληλοι θα επανατοποθετηθούν για να εργαστούν υπό νέους προϊσταμένους.

Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο μαζικών περικοπών, όπως αυτό στη Μeta, αλλά και προσφάτως στην Google και τη Μicrosoft, δύσκολα ακολουθείται στη Γηραιά Ηπειρο. Και αυτό σταδιακά το συνειδητοποιούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων χωρίς προηγηθείσα διαβούλευση και συμφωνία με τα συνδικάτα. Λόγου χάριν, στη Γαλλία, η Alphabet, μητρική της Google, μελετάει το ενδεχόμενο να διαθέσει πακέτα αποζημίωσης στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Στην περίπτωση του κολοσσού ψηφιακού εμπορίου της Amazon, η τελευταία προσπαθεί να πείσει υψηλόβαθμα στελέχη της να παραιτηθούν με κίνητρο μισθούς ενός έτους και επιπλέον παροχές. Στη δε Βρετανία, τέλος (αλλά και στην Ιρλανδία), όπου το προστατευτικό πλέγμα για τους εργαζομένους είναι πιο χαλαρό, εκτιμάται πως από το σύνολο των 8.000 εργαζομένων της Google, τελικώς θα βρεθούν εκτός εταιρείας περίπου 500 άτομα.

Read Original