NBA: Οι Γουόριορς επέστρεψαν στον... θρόνο τους

1 year ago 79
 Οι Γουόριορς επέστρεψαν στον... θρόνο τους

Μετράμε αντίστροφα για να φύγει το 2022 και να υποδεχθούμε το 2023 και το Gazzetta διάλεξε τις καλύτερες στιγμές μέσα στο έτος που αποχαιρετάμε, αλλά και τα σημαντικότερα γεγονότα, μερικά από τα οποία σόκαραν την κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Το πρωτάθλημα των Γουόριορς με τον μάγο Στεφ Κάρι να επιστρέφει στην κορυφή, η πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Μπακς μέχρι τον αποκλεισμό από τους Σέλτικς, τα σκάνδαλα (Σάρβερ, Ουντόκα, Πρίμο), αλλά και τα αστέρια που έρχονται.

Πάμε να δούμε όσα ξεχώρισαν το 2022 στο ΝΒΑ, έχοντας χωρίσει τέσσερις ενότητες. Και δεν θα μπορούσαμε να μην αρχίσουμε με τους πρωταθλητές του ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

image

Οι Γουόριορς ξανά στον θρόνο

Οι Γουόριορς επέστρεψαν στον θρόνο τους μετά το 2018 και κατέκτησαν και πανηγύρισαν το τέταρτο πρωτάθλημα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Στους τελικούς οι Σέλτικς δεν μπόρεσαν να κόψουν την ξέφρενη πορεία των πολεμιστών και έτσι ο Κάρι και η παρέα του ξανά έγιναν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Ο Στεφ Κάρι οδήγησε το Γκόλντεν Στέιτ στο έβδομο πρωτάθλημα της ιστορίας του και δεν γινόταν να μην αναδειχθεί ένα βραβείο που τόσο του έλειπε, αφού όλα τα άλλα τα έχει πάρει. Το έβαλε στην τροπαιοθήκη του και αυτό.

Οι πολεμιστές έδειξαν ξανά πως είναι ομάδα με DNA πρωταθλητισμού και πανηγύρισαν τον τίτλο. Ο ιδιοκτήτης Τζο Λακόμπ σήκωσε πρώτος τον τίτλο για να τον παραδώσει στον ηγέτη Κάρι και εκείνος με τη σειρά του το πήγε για να το ακουμπήσουν και να το σηκώσουν όλοι παρέα. Οι Γουόριορς γιόρτασαν στο τέλος άλλης μια σεζόν, με την ομαδάρα του Στιβ Κερ να κάνει όλο το ΝΒΑ να της υποκλιθεί.

Οι Γουόριορς καθάρισαν τους Σέλτικς στο Game 6 μέσα στη Βοστώνη με 90-103 και έτσι έσπασαν την ισοβαθμία με τους Μπουλς και πάτησαν μόνοι τρίτοι στη λίστα των κατακτήσεων πίσω από Σέλτικς και Λέικερς που μετρούν από 17 δαχτυλίδια.

Οι πολεμιστές απέδειξαν για άλλη μια φορά πως αποτελούν την πιο επιτυχημένη ομάδα των τελευταίων χρόνων. Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν, Αντρέ Ιγκουοντάλα και Στιβ Κερ ήταν παρόντες και στα τέσσερα δαχτυλίδια του Γκόλντεν Στέιτ από το 2015 μέχρι σήμερα. Μια μίνι δυναστεία των ημερών μας που άλλαξε τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον μυθικό Κάρι.

image

Γιάννης και Μπακς σταμάτησαν στον τοίχο των Σέλτικς

To 2021 oι Μπακς και ο Γιάννης τα σάρωσαν όλα στο πέρασμα τους, αλλά το 2022 υποκλίθηκαν στους Σέλτικς σε μια απίθανη σειρά. Τα ελάφια πήραν το πρώτο ματς, οι Κέλτες απάντησαν, με τη σειρά να οδηγείται στο 2-2. Η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο επικράτησε με 110-107 στο Game 5 με 40άρα του Γιάννη και βρέθηκε μια ανάσα από την πρόκριση. Όμως οι Σέλτικς έδειξαν χαρακτήρα και πήραν τα δύο επόμενα ματς, μαζί και την πρόκριση για την επόμενη φάση των playoffs.

Το Game 7 ήταν υπόθεση των εντυπωσιακών Σέλτικς, οι οποίοι βρήκαν τους τρόπους και πέταξαν εκτός τους πρωταθλητές Μπακς. Η Βοστώνη έλεγξε το ματς και στο δεύτερο ημίχρονο πάτησε γκάζι, επικρατώντας τελικά με 109-81. Κορυφαίος για τους Κέλτες ήταν ο φοβερός και τρομερός, ο x-factor Γκραντ Ουίλιαμς που έκανε ρεκόρ καριέρας στα playoffs με 27 πόντους, 7 τρίποντα και 6 ριμπάουντ. Η ομάδα του Ουντόκα πέρασε δίκαια στην επόμενη φάση, , με τους Μπακς σίγουρα να ήθελαν να κάνουν διαφορετική εμφάνιση στα δύο τελευταία ματς της σειράς.

Ο συγκινητικός σε όλη τη σειρά, Γιάννης Aντετοκούνμπο που έμεινε από δυνάμεις στο δεύτερο ημίχρονο του Game 7 μετά την υπερπροσπάθεια σε όλα τα ματς και δεν θα μπορέσει να διαφυλάξει το περσινό στέμμα του, είχε 25 πόντους, 20 ριμπαουντ, 9 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ και 5 φάουλ. Μεγάλο ρόλο στην πρόκριση των Σέλτικς σε όλη τη σειρά έπαιξαν οι Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν.

Ο Γιάννης τελείωσε τη regular season του 2021-22 με 29.9 πόντους, 11.6 ριμπαουντ και 5.8 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ σούταρε στο παρκέ με 55%. Κυρίαρχος σε άλλη μια σεζόν, αλλά σίγουρα το ρόστερ των Μπακς ήταν χειρότερο από τους Σέλτικς και στοίχισε πολύ η απουσία του Μίντλετον.

image

Ο MVP Γιόκιτς και τα υπόλοιπα βραβεία

Όπως γίνεται κάθε φορά, το ΝΒΑ τίμησε τους κορυφαίους της σεζόν, μοιράζοντας τα ανάλογα βραβεία. Ο Νίκολα Γιόκιτς αναδείχθηκε για δεύτερη σερί σεζόν MVP και αγωνίστηκε σε 74 ματς της κανονικής περιόδου, έχοντας κατά μέσο όρο 27.1 πόντους, 13.8 ριμπάουντ και 7.9 ασίστ, σουτάροντας με 58% εντός παιδιάς και 81% στις βολές. Ο Joker ήταν απολαυστικός κουβαλώντας σε αρκετά ματς μόνος του, τους Νάγκετς που για άλλη μια φορά είχαν... ταβάνι τα playoffs.

Ο Σκότι Μπαρνς των Ράπτορς ήταν ο καλύτερος rookie του NBA, μετρώντας 15.3 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ ανά 35 λεπτά σε 74 παιχνίδια, ξεκινώντας σε όλα βασικός.

Ο Σμαρτ πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού κι έγινε ο πρώτος γκαρντ που κερδίζει τούτη την τιμή, μετά τον θρυλικό Γκάρι Πέιτον, τη σεζόν 1995-1996, όπου οι Σιάτλ Σούπερσόνικς έφτασαν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ, για να ηττηθούν με 4-2 από τους Σικάγο Μπουλς και τον Μάικλ Τζόρνταν.

Κορυφαίος έκτος παίκτης βγήκε ο πολύτιμος Χίρο των Χιτ, ενώ ο πιο βελτιωμένος της σεζόν που πέρασε ήταν ο απίθανος Μοράντ (για πρώτη φορά All Star και μάλιστα βασικός στην καριέρα του) που τελείωσε την κανονική περίοδο με 27.4 πόντους, 6.7 ασίστ και 5.7 ριμπάουντ σε 33.1 λεπτά (57 αγώνες). Παράλληλα, σούταρε με 49.3%.

Koρυφαίος προπονητής της σεζόν ήταν ο Μόντι Γουίλιαμς που οδήγησε τους Σανς σε 64 νίκες στη regular season και έδειξε κομμάτια της δουλειάς του, ενώ το 2021 είχε οδηγήσει το Φοίνιξ στους τελικούς του ΝΒΑ, εκεί όπου ηττήθηκε από τους Μπακς.

image

Τα... σκάνδαλα, οι Τέιτουμ-Ντόντσιτς και ο Γουεμπανιάμα

Το 2022 είχαμε αρκετά σκάνδαλα στο ΝΒΑ. Ο Τζόσουα Πρίμο αποδεσμεύτηκε από τους Σπερς, με την ψυχολόγο των Σπερς να καταγγέλλει εννέα απόπειρες άσεμνης συμπεριφοράς σε βάρος της τον Δεκέμβριο του 2021 και έκανε λόγο για επανειλημμένες αναφορές που αγνοήθηκαν από τους Σπερς τον Ιανουάριο του 2022, ένα γεγονός που έβαλε σε μεγάλους μπελάδες τόσο τον Πρίμο όσο και την ίδια την ομάδα.

Άλλο ένα σκάνδαλο είχε να κάνει με τον Ίμε Ουντόκα, τον πρώην προπονητή των Σέλτικς. Ο Ουντόκα πλήρωσε ακριβά τη σχέση του με γυναίκα που ήταν μέλος του επιτελείου των Σέλτικς, αφού οι Κέλτες αναγνώρισαν παραβίαση στος κανόνες δεοντολογίας της ομάδας και προχώρησαν σε αποκλεισμό ενός έτους, με τον assistant Μάτσουλα να αναλαμβάνει.

Tέλος υπήρχε και το... σκάνδαλο με τον ιδιοκτήτη των Σανς, Ρόμπερ Σάρβερ. Τον Νοέμβριο του 2021 το ΝΒΑ ξεκίνησε έρευνα για τον Σάρβερ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά και μισογυνισμό. Στα μέσα του Δεκέμβρη ανακοίνωσε την τιμωρία, η οποία έκανε λόγο για πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και αποκλεισμό για έναν χρόνο. Το... πωλητήριο των Σανς μπήκε και οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, με την ομάδα ομάδα να έχει έρθει σε συμφωνία με τον δισεκατομμυριούχο Ματ Ίσμπια με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται στο άμεσο μέλλον.

Θα πρέπει να σταθούμε και στους δύο επίδοξους... μνηστήρες για το βραβείο του MVP του 2023. Ντόντσιτς και Τέιτουμ έχουν κάνει άλλο ένα βήμα προς τα πάνω φέτος και θα παλέψουν μαζί με Αντετοκούνμπο και Γιόκιτς για το βραβείο. Πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις και δείχνουν πως στο μέλλον θα είναι τα πρόσωπα της λίγκας. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως παρόλο που ο Γουεμπανιάμα, δεν παίζει ακόμα στο ΝΒΑ, όλος ο κόσμος ασχολείται μαζί του. Αρκετοί ειδικοί πως ο Γάλλος αποτελεί μεγαλύτερο prospect από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς όταν έγινε draft, ενώ ήδη αρκετές ομάδες κάνουν tanking για να έχουν παραπάνω πιθανότητες να τον πάρουν στο Νο.1 στο επόμενο draft.

Read Original