Την επόμενη μέρα του δυστυχήματος σκέπτονται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους άξονες στους οποίους κινούνται να είναι δύο: αφενός η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης με απόδοση δικαιοσύνης και η ταχεία βελτίωση όλων των υποδομών του σιδηροδρόμου και αφετέρου η –αναπόφευκτη– συνέχιση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα επίπεδα.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει μπροστά της νομοθετικό έργο με πάνω από 10 νομοσχέδια και παράλληλα τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, δείχνει πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει από Δευτέρα μία πρώτη «επιστροφή στην κανονικότητα» που υπό το βάρος της τραγωδίας δεν θα είναι ίδια, αλλά πρέπει να γίνει.
Τα βήματα
Για «πόλεμο με το σκοτεινό παρακράτος του αναχρονισμού» την επόμενη τετραετία θα δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο θέμα της τραγωδίας είναι τα εξής:
α) αναμένεται να βγει δημόσια διεθνής πρόσκληση για την κάλυψη των θέσεων του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ, καθώς η χθεσινή τοποθέτηση νέων προέδρων θεωρείται μεταβατική και όχι μόνιμη, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές,
β) έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων να εκπονήσει άμεσα ένα πόρισμα με προτάσεις για την επόμενη μέρα του σιδηροδρόμου,
γ) εστάλη επιστολή από τον κ. Γεραπετρίτη τόσο στα κόμματα για αναλυτική ενημέρωση των προέδρων τους ή όποιον άλλον κρίνουν πως πρέπει να λάβει ενημέρωση για το τραγικό συμβάν όσο και στη Βουλή, με τον υπουργό Επικρατείας να δηλώνει πως είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για αναλυτική ενημέρωση. Στόχος της κυβέρνησης μέσα από την προαναφερθείσα διαδικασία είναι να καταδείξει πως δεν θέλει τίποτα να μπει κάτω από το χαλί και θα υπάρξουν τόσο απόδοση ευθυνών όσο και πλήρης αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου.
Νέο αφήγημα
Η κυβέρνηση καλείται εκ των πραγμάτων να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, η οποία μάλιστα είναι και προεκλογική καθώς μετά το Πάσχα οι εκλογές θα είναι προ των πυλών.
Οπως έχει αναφέρει ξανά η «Κ», το πολιτικό τοπίο πριν από το δυστύχημα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που διαμορφώνεται σήμερα και για τους επόμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου ιχνηλατεί τα νέα δεδομένα και αναζητεί τρόπους φυγής προς τα εμπρός. Στο τελευταίο υπουργικό υπήρξε μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποτυπώνει ένα νέο στοιχείο που θα εισαχθεί πλέον στον δημόσιο διάλογο.
Ο πρωθυπουργός είπε σε μία αποστροφή πως «θα ανοίξει πόλεμος με το σκοτεινό παρακράτος του αναχρονισμού», φράση που κρύβει σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κυβερνητικό αφήγημα.
Οσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με διαλόγους και έγγραφα, δείχνουν ένα βαθύ παρακμιακό και πελατειακό σύστημα, που έχει μεγάλη ευθύνη για την τραγωδία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως με αυτό το σύστημα ήταν απέναντι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη βουλευτής και υπουργός και αυτό θα πράξει και τώρα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μιλώντας στην «Κ» λένε πως η προεκλογική περίοδος που είναι μπροστά θα έχει πολύ ψηλά και αυτό ως θέμα, καθώς θεωρείται πηγή του κακού όχι μόνο για το δυστύχημα στα Τέμπη αλλά οριζοντίως για πολλές παθογένειες που κρατάνε την Ελλάδα πίσω.
«Η κοινωνία μας πενθεί και θυμώνει»
«Βλέπουμε στα θύματα τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, και αυτό πιστεύω κάνει τη θλίψη τόσο έντονη», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ταυτόχρονα υπάρχει θυμός – και δικαιολογημένος θυμός», πρόσθεσε.
«Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα για να αποδοθεί δικαιοσύνη», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «αυτό το συμβάν κατέδειξε και τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η χώρα βιώνει μια τραγωδία. «Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν. Η κοινωνία μας πενθεί και θυμώνει και χάνει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς. Δεν νιώθουμε μόνο την ευθύνη, αλλά και την ντροπή. Πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης λογοδοσία προς κάθε κατεύθυνση. Και να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί μια τέτοια τραγωδία. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στις ζωές που χάθηκαν αλλά και απέναντι στον τόπο μας».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr