Μουσείο αντίδωρο στους επισκέπτες του Προεδρικού Μεγάρου

1 year ago 83
Μουσείο αντίδωρο στους επισκέπτες του Προεδρικού Μεγάρου

Αποψη του χώρου στο μουσείο δώρων του Προεδρικού Μεγάρου.

Δύο «μεράκια», όπως είπε επί λέξει, είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το Προεδρικό Μέγαρο. Το πρώτο ήταν όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους κήπους του Μεγάρου, σε αυτά τα περίπου 25 στρέμματα με τα αιωνόβια πλατάνια, τις φιλύρες και τα κυπαρίσσια, μέσα στα κελαηδίσματα δεκάδων πουλιών. Το δεύτερο ήταν να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα φιλοξενεί μια επιλογή από τα δώρα που έλαβε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα χρόνια της θητείας της.

Και οι δύο επιθυμίες της έχουν πραγματοποιηθεί πλέον, πετυχαίνοντας αυτό που αποτελεί για την ίδια προτεραιότητα: το άνοιγμα στην κοινωνία. Ο κήπος του Μεγάρου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δεκάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και το μουσείο δώρων εγκαινιάστηκε από την ίδια χθες το πρωί. Δωρητές είναι ηγέτες και πρέσβεις ξένων κρατών, στρατιωτικοί σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, θρησκευτικές, δημοτικές και πρυτανικές αρχές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κ.ά.

Ομως κάποια από τα δώρα, τα πιο ευτελή ως προς την αξία τους αλλά συναισθηματικά φορτισμένα για εκείνη –για παράδειγμα, μια χειροποίητη κούκλα που της προσέφερε μια νεαρή Ουκρανή κατά την επίσκεψή της στη χώρα–, βρίσκονται στο προσωπικό της γραφείο. «Αγαπώ πολύ τα φολκλόρ αντικείμενα», εκμυστηρεύτηκε η κ. Σακελλαροπούλου στους δημοσιογράφους κατά το άνοιγμα του μουσείου.

Πραγματικά, ανάμεσα στα εκθέματα αυτού του μικρού μουσείου που φιλοξενείται σε μία από τις αίθουσες του Μεγάρου, ξεχωρίζουν οι προσφορές από το Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης με τις καλαίσθητες επιλογές της Αγγελικής Γιαννακίδου, όπως και μια παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά από την Κάλυμνο κι ένα περιδέραιο χρυσών φλουριών από παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου. Και μπορεί το ακριβότερο δώρο να είναι ένα πολυτελές σετ κοσμημάτων –κολιέ, δαχτυλίδι και σκουλαρίκια– από σμαράγδια και λευκόχρυσο, προσφορά του διαδόχου πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, το οποίο βεβαίως περιέρχεται στο Δημόσιο, αλλά το συγκινητικότερο είναι μια αναμνηστική πλακέτα σε χαλκό χαρισμένη από τον δήμο Calimera στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, όταν η Πρόεδρος ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina, που γράφει στα γκρίκο –το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων– «Ξένη εσύ δεν είσαι εδώ».

Ή το δώρο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Κίεβο. Είναι η ελαιογραφία της δεκατετράχρονης μαθήτριας Βερόνικα Πίρκο με τίτλο «Τα παιδιά της Μαριούπολης», όπου απεικονίζεται το Δημοτικό Θέατρο της πόλης πριν και μετά τη ρωσική εισβολή και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς.

Το μουσείο είναι επισκέψιμο για το κοινό –σχολεία, φορείς, ομάδες– στο πλαίσιο των οργανωμένων ξεναγήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο που προσφέρονται κατόπιν συνεννόησης. Είναι βέβαιο ότι την προσοχή των παιδιών θα τραβήξει η μινιατούρα του υποβρυχίου «Ωκεανός» του Πολεμικού Ναυτικού, το αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων και τα ξίφη-ενθύμια από τις ορκωμοσίες των αποφοίτων των Σχολών Ικάρων, Ευελπίδων και Δοκίμων, όπως και οι σημαίες από τα ακριτικά νησιά και τα φυλάκιά τους.

Μουσείο αντίδωρο στους επισκέπτες του Προεδρικού Μεγάρου-1Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Καλύμνου, χαρισμένη από τον Δήμο Καλύμνου.
Read Original