Μια περίεργη «εισβολή» στο Κολλέγιο Αθηνών

1 year ago 70
Μια περίεργη «εισβολή» στο Κολλέγιο Αθηνών

Περιπολικό έξω από την πύλη του Κολλεγίου Αθηνών. [INTIME]

«Bεντέτα» μεταξύ μαθητών του σχολείου που βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, η οποία έχει οδηγήσει αρκετές φορές σε έντονους καβγάδες και διαπληκτισμούς, «έφερε», σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εξωσχολικούς στον χώρο του Κολλεγίου Αθηνών χθες το πρωί. Για την παρουσία των εξωσχολικών, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες έφεραν αιχμηρό αντικείμενο –πιθανότατα μαχαίρι– και κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους μαθητές, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ωστόσο οι αστυνομικοί που έφθασαν και πραγματοποίησαν έλεγχο εντός του σχολείου δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του διευθυντή / President Κώστα Συνολάκη, που έφθασε μέσω email στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μετά τη λήξη του περιστατικού, «μόλις πληροφορηθήκαμε για την παρουσία δύο εξωσχολικών στο campus, που δεν μπήκαν από την κύρια είσοδο, κινητοποιήσαμε τον μηχανισμό ασφαλείας του σχολείου και καλέσαμε την αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σχολείο και ανέλαβε υπηρεσία για εξονυχιστικό έλεγχο του campus». Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν με τις μαθήτριες και τους μαθητές στις τάξεις τους, οι είσοδοι των οποίων κλειδώθηκαν για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων μέχρι να ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή του περιστατικού η πληροφορία όπως ήταν φυσικό διαδόθηκε ανάμεσα στους μαθητές, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους γονείς τους μέσω κινητών τηλεφώνων. Ετσι, στην είσοδο του σχολείου συγκεντρώθηκαν γονείς και φροντιστές, ζητώντας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για ό,τι συνέβαινε εντός του σχολείου, καθώς η είσοδος απαγορεύθηκε σε όλους.

Οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έλεγχο εντός του σχολείου δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο.

Σε… αποστολή

Πηγές από το μαθητικό περιβάλλον αναφέρουν ότι η ιστορία ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν οι δύο εξωσχολικοί έφθασαν στην «Αβάνα» –το σημείο όπου συναντιούνται οι μαθητές όχι μόνο του Κολλεγίου αλλά και των άλλων σχολείων της περιοχής– αναζητώντας συγκεκριμένο μαθητή. Οπως εξιστορούν οι ίδιες πηγές, οι δύο εξωσχολικοί είχαν πρόθεση να εκφοβίσουν τον συγκεκριμένο μαθητή-στόχο, αλλά όταν είδαν ότι υπήρχαν πολλά παιδιά τριγύρω δεν το επιχείρησαν.

Αρκετά αργότερα φαίνεται ότι οι δύο νεαροί βρέθηκαν εντός του σχολείου και ζήτησαν από κάποιον μαθητή να τους οδηγήσει στο παιδί-στόχο. Αδιευκρίνιστο παραμένει πώς κατάφεραν να εισέλθουν στον χώρο του σχολείου, εφόσον σύμφωνα με την ασφάλεια δεν πέρασαν από την κύρια είσοδο η οποία φυλάσσεται αυστηρά. Φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο κατάφεραν να πηδήξουν από τον τοίχο του περιβόλου, ο οποίος όμως είναι πολύ ψηλός και σχεδόν απροσπέλαστος λόγω του σύρματος που έχει υψωθεί εκεί που τελειώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιο από τα παιδιά ενημέρωσε την ασφάλεια του σχολείου για την παρουσία των δύο αγνώστων εντός του χώρου. H κινητοποίηση ήταν άμεση, τα παιδιά παρέμειναν στις τάξεις τους με τους καθηγητές τους, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η αστυνομία που έφθασε πολύ γρήγορα. Πάντως είναι απορίας άξιον πώς κατάφεραν να διαφύγουν περνώντας απαρατήρητοι από τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει γίνει γνωστό το όνομα ενός εκ των δύο νεαρών που εισήλθαν στον χώρο του σχολείου.

Η κοινωνία των εφήβων και η ενδοσχολική βία     

Πρώην μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών και του δημόσιου σχολείου της περιοχής που «συνορεύει» με το Κολλέγιο αναφέρουν ότι οι καβγάδες και τα ραντεβού «για να πέσει ξύλο» μεταξύ των δύο σχολείων ήταν κάτι που συνέβαινε σχετικά συχνά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ενδοσχολική βία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.  

«Αλλο σε πειράζω, σε κοροϊδεύω, εκνευρίζομαι και προσπαθώ να σε εκνευρίσω, και άλλο βάζω να σε δείρουν», επισημαίνει η κ. Τίνα Απέργη, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. «Η κοινωνία των εφήβων αντικατοπτρίζει την ενήλικη κοινωνία και οι έφηβοι δεν βλέπουν υγιή μοντέλα τα οποία να μπορούν να μιμηθούν. Αυτό είναι το πιο δυσοίωνο», επισημαίνει η κ. Απέργη, συμπληρώνοντας ότι όταν προβάλλεται η διαφθορά σαν κάτι κανονικό, οι νέοι, οι μαθητές λαμβάνουν το σήμα ότι «δεν πειράζει, δεν έγινε και τίποτα». «Θυμάστε τις παλιές ελληνικές ταινίες; Ηταν ένας που έλεγε “κρατάτε με ρε να μην τον δείρω” και οι άλλοι γύρω του τον κρατούσαν. Αυτό έχει χαθεί πια. Δεν υπάρχει κανένας να σε “σταματήσει”», λέει ο κ. Αλέξης Μορντώ, κλινικός ψυχολόγος. «Η χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών έχει χαλαρώσει και τους μηχανισμούς ελέγχου της συμπεριφοράς και εξισορρόπησης των συγκρούσεων». Οι νέοι σχετίζονται πλέον μέσω των οθονών με μηνύματα, με σήματα, και έτσι χάνεται το κοινωνικό πλαίσιο. «Μπερδεύονται όμως και νομίζουν ότι αν κάποιος τους εκνευρίσει μπορούν να τον μπλοκάρουν, να τον σβήσουν και να απαλλαγούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην αληθινή ζωή. Αν τσακωθείς με τον γείτονά σου θα συνεχίσεις να τον βλέπεις κάθε μέρα», συμπληρώνει.   

Μιθριδατισμός

Η πανταχού παρούσα βία επίσης ασφαλώς μας κάνει να συνηθίζουμε σε αυτή. Χάνουμε την αίσθηση του τι είναι παραβατικό και έτσι μας είναι πιο εύκολο να βιαιοπραγήσουμε, «γιατί θυμώσαμε». Στον καταιγισμό πληροφοριών χωρίς φίλτρο και στην ελευθερία που φθάνει στην ασυδοσία αποδίδει η παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου την αύξηση της βίας στα παιδιά και στους εφήβους, εντός του σχολείου: «Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν τη γνωσιακή αλλά και συναισθηματική ωριμότητα να διαχειριστούν όλες αυτές τις πληροφορίες που παίρνουν από το Ιντερνετ. Από την άλλη, οι γονείς φοβούνται να θέσουν όρια. Θέλουν να δώσουν στα παιδιά την ελευθερία που οι ίδιοι δεν είχαν».

Read Original