Μια «νέα» γενιά επενδυτικών κεφαλαίων που έχει στόχο να επενδύσει σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει αρχίσει να δημιουργείται στη χώρα μας, στηρίζοντας έναν κλάδο που αποτιμάται περίπου στα 8 δισ. ευρώ. Μολονότι, λόγω και της ευρύτερης οικονομικής αβεβαιότητας, οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί ως προς τη διοχέτευση κεφαλαίων σε startups, αρκετά ελληνικά funds της γενιάς του Equifund –που ξεκίνησαν τις πρώτες επενδύσεις τους το 2017-2018– είναι σχεδόν έτοιμα να λανσάρουν δεύτερα funds που θα διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για διαδικασία που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με στόχο να την ολοκληρώσουν ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Εκτός από τα επενδυτικά κεφάλαια ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση εταιρειών του οικοσυστήματος λαμβάνουν πλέον και επιχειρηματίες-ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που είτε επενδύουν ως angel investors είτε δημιουργούν μικρά επενδυτικά κεφάλαια για να στηρίξουν νέα εγχειρήματα. Τέτοια είναι η περίπτωση των ιδρυτών της Accusonus, νεοφυούς εταιρείας που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη μητρική της Facebook, Meta.
Ετσι, με «όχημα» κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) –που διαχειρίζεται και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης– αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, εταιρείες, ιδρυτές startups) 2 venture capital της γενιάς του Equifund βρίσκονται στην τελική ευθεία για να συστήσουν νέα σχήματα. Ο λόγος για το Uni.Fund (έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Convert Group, η Tekmon κ.ά.) που αναμένεται να «κλείσει» δεύτερο fund, το ύψος του οποίου φιλοδοξεί να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Uni.Fund σχεδιάζει 22-25 επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (pre-seed, seed), ενώ ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί και σε πιο ανεπτυγμένες εταιρείες (series Α). Σε αντίστοιχη πλέον φάση βρίσκονται και άλλα επενδυτικά κεφάλαια όπως το Metavallon VC, ελληνικό venture capital που είχε επενδύσει στο παρελθόν στην πατρινή εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών Think Silicon. Το επενδυτικό σχήμα θα ξεκινήσει την επενδυτική του δραστηριότητα με ένα fund ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, ενώ το μέγεθός του δεν αποκλείεται να ενισχυθεί αργότερα με επιπλέον κεφάλαια από θεσμικούς επενδυτές.
Αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤΕ, «Innovate Now», το Big Pi ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το δεύτερο fund ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το πρώτο fund έχει διοχετεύσει κεφάλαια στην εταιρεία διαχείρισης δεδομένων TileDB, στην Orfium αλλά και στην Accusonus, ενώ το Big Pi II είναι έτοιμο να προχωρήσει στα πρώτα 3 deals σε κλάδους όπως η διαχείριση δεδομένων (data) και ο κλάδος των τεχνολογιών υγείας (healthtech).
Το Uni.Fund σχεδιάζει 22-25 επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
Εκτός από τα νέα funds, η αγορά των startups ήδη ενισχύεται από την επενδυτική δραστηριότητα του Marathon Fund II, του Venture Friends αλλά και του ταμείου «Φαιστός». Στη λίστα προστίθεται και το Genesis Ventures Fund, που διαχειρίζεται 25 εκατ. ευρώ, μοχλεύοντας επιπλέον κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.
Τέλος, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράζουν και οι ιδρυτές επιτυχημένων startups που είτε επενδύουν ως angel investors είτε δημιουργούν μικρά funds. Τέτοια είναι η περίπτωση των ιδρυτών της Accusonus, Αλέξανδρου Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννες. Οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει ένα μικρό fund, γνωστό ως «optimality», το οποίο θα διαχειρίζεται αποκλειστικά δικά τους κεφάλαια, στηρίζοντας άτομα που έχουν βαθύ τεχνολογικό background και αποκτώντας ενεργό ρόλο στις εταιρείες που επενδύουν.