Μια δικαστική μάχη με την Google «απειλεί την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο»

1 year ago 65

Η δικαστική υπόθεση που εξετάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην ισχύ ενός νόμου που, σύμφωνα με την τεχνολογική βιομηχανία, έχει καθοριστική σημασία για τη διατήρηση του Διαδικτύου ως ανοιχτού χώρου που προάγει την ελευθερία του λόγου.

Η υπόθεση είναι γνωστή ως Gonzalez v. Google. Η οικογένεια ενός Αμερικανού που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015 υποστηρίζει ότι η Google και η θυγατρική της, YouTube, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αφαιρεθούν τρομοκρατικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, και να σταματήσει η προώθηση υλικού τζιχαντιστών που επιδίωκαν τη στρατολόγηση νέων μελών.

Η οικογένεια του νεκρού υποστηρίζει πως η στάση του τεχνολογικού κολοσσού, συνιστά παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Στις προηγούμενες δικαστικές διαμάχες, η Google είχε κερδίσει με το επιχείρημα ότι το άρθρο 230 του νόμου περί επικοινωνιών την προστατεύει από την ευθύνη για όσα δημοσιεύουν οι χρήστες στην πλατφόρμα της. Όμως πλέον η ισχύς του επίμαχου νόμου αμφισβητείται, καθώς οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν η Google προωθεί ενεργά περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες – παραδείγματος χάριν μέσω αλγορίθμων σύστασης.

Το αμερικανικό CNBC σχολιάζει πως πολλοί βουλευτές και από τα δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα είναι πιθανό να επικροτήσουν έναν περιορισμό της εφαρμογής του επίμαχου νόμου, ο οποίος δέχεται πυρά με διαφορετική κάθε φορά επιχειρηματολογία – άλλοι θεωρούν πως υποδαυλίζει τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, και άλλοι πως παρέχει ασυλία στις τεχνολογικές εταιρείες απέναντι σε περιστατικά ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους. 

Ωστόσο, τεχνολογικές πλατφόρμες και ειδικοί σε θέματα ελευθερίας του λόγου που επικαλείται το CNBC προειδοποιούν ότι η αλλαγή του άρθρου 230 θα είχε ευρείες επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας του Διαδικτύου, δίνοντας κίνητρα στις δημοφιλείς υπηρεσίες να περιορίσουν ή και να ανακόψουν την απήχηση δημοσιεύσεων για να αποφύγουν να θεωρηθούν υπεύθυνες για το περιεχόμενο χρηστών.

«Χωρίς το άρθρο 230, ορισμένοι ιστότοποι θα αναγκαστούν να μπλοκάρουν σε υπερβολικό βαθμό, φιλτράροντας περιεχόμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό νομικό κίνδυνο, και θα μπορούσαν να κλείσουν εντελώς ορισμένες υπηρεσίες», έγραψε η γενική σύμβουλος της Google, η Χάλιμ Ντελέιν Πράντο, συνοψίζοντας τη θέση της εταιρείας. «Αυτό θα άφηνε τους καταναλωτές με λιγότερες επιλογές ενασχόλησης στο διαδίκτυο και λιγότερες ευκαιρίες να εργαστούν, να παίξουν, να μάθουν, να ψωνίσουν, να δημιουργήσουν και να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ιδεών στον Ιστό».

Αύριο, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει μία ακόμη υπόθεση από τον χώρο της τεχνολογίας, που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες προωθούν και αφαιρούν την δυνατότητα έκφρασης στους ιστότοπούς τους. Στην υπόθεση Twitter κατά Taamneh, το δικαστήριο θα εξετάσει κατά πόσον το Twitter πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, επειδή δεν αφαίρεσε τρομοκρατικό υλικό από την πλατφόρμα του.

Πηγή: CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original