Μέτρα στήριξης: Το επόμενο πακέτο – Τι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο

1 year ago 83

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμάται, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εικόνα για την πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου, αλλά και για τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Με βάση τα δεδομένα που θα έχει, θα καταστεί δυνατό να κάνει μία εκτίμηση για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρξει ώστε να διατεθεί μέσα από προσωρινά και όχι μόνο μέτρα πριν το Πάσχα.

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, καθώς η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου συνέβαλλε καθοριστικά ώστε τα ποσά που διατέθηκαν για την επιδότηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το αποθεματικό που έχει προϋπολογιστεί για φέτος για την επιδότηση της ενέργειας να παραμείνει ανέγγιχτο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται και τα περιθώρια στην κυβέρνηση για να το διαθέσει σε άλλους τομείς που κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές από κυβερνητικούς παράγοντες, το τελικά μείγμα των νέων παρεμβάσεων θα καθοριστεί από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πρόσφατα είχε αναφέρει ότι έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Άλλωστε τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν υποχώρηση του πληθωρισμού, όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αντίθετα με τις τιμές στην ενέργεια, η ακρίβεια στα τρόφιμα εντείνεται, αδειάζοντας όλο και περισσότερο τις τσέπες των καταναλωτών.

Η αρχή θα γίνει με το market pass, με την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να ανοίγει με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου και τις πρώτες πληρωμές να πραγματοποιούνται έως τις 3 Μαρτίου.

Ένα ζήτημα που φαίνεται να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι περισσότεροι από 900 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν καμία αύξηση στη σύνταξή τους. Πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο πριν το Πάσχα να υπάρξει μία έκτακτη ενίσχυση στην συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, χωρίς να αποκλείονται άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δυσκολεύει όλο και περισσότερο νοικοκυριά με δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου στο να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις. Και η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχιστεί, όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις θα αυξηθούν, καθώς θα έρθουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αργότερα του φόρου εισοδήματος, θα καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για πολλά νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας έκτακτης ρύθμισης οφειλών με περισσότερες δόσεις από τις 24 που προβλέπει η πάγια ρύθμιση. Ωστόσο, έως τώρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από το οικονομικό επιτελείο.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς έως τώρα έχουν μειωθεί κατά 4,4% και απομένει ένα 0,6% για να υλοποιηθεί το σύνολο της προεκλογικής δέσμευσης της παρούσας κυβέρνησης.  Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει, με τη σχετική εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο να αναμένεται έως τις 10 Μαρτίου, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό αύξησης.

Read Original