Αλλαγές και στο ρυθμιστικό πλαίσιο, πέραν των έκτακτων προληπτικών μέτρων, δρομολογούν οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης που παρατηρείται στο σύστημα ηλεκτρισμού λόγω της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.
Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα μέτρα, όπως αποφασίστηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η ΡΑΕ μετά το «καμπανάκι» που χτύπησε ο ΑΔΜΗΕ για τον κίνδυνο μπλακ άουτ τις ημέρες του Πάσχα, οι δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) θα βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση για την περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ (κατά περίπτωση στο σύστημα μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ ή πρόσθετης στο δίκτυο διανομής με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ), ανάλογα με τις δυνατότητές του κάθε διαχειριστή.
Οι περικοπές, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΡΑΕ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με στελέχη των δύο διαχειριστών, θα πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως και στις επερχόμενες αργίες.
Περιορισμοί σε εισαγωγές
Εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε ολιγόωρους περιορισμούς των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με τους γειτονικούς διαχειριστές. Η όλη διαχείριση θα τελεί υπό τη στενή εποπτεία της ΡΑΕ, η οποία όποτε κρίνεται απαραίτητο θα συγκαλεί την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συμμετοχή των δύο δια-χειριστών, για την τακτική παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατάστασης.
Η ΡΑΕ θα συγκαλεί όποτε χρειάζεται την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Ολες οι πλευρές αναγνώρισαν τη σοβαρότητα του ζητήματος και δρομολόγησαν από κοινού τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να διατηρείται ανά πάσα στιγμή αρκετός ηλεκτρικός χώρος για ικανές εφεδρείες από συμβατικές μονάδες, που θα διασφαλίζουν την ευσταθή λειτουργία του συστήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, η προηγούμενη ένταξη συμβατικών μονάδων στο σύστημα είναι απαραίτητη για να μπορεί να δώσει εντολές ο ΑΔΜΗΕ για αύξηση της παραγωγής τους όταν ξαφνικά αρχίζει να υποχωρεί η παραγωγή των ΑΠΕ και αυξάνεται ο κίνδυνος αστάθειας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ περιέγραψαν λεπτομερώς τις τρέχουσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του συστήματος και τα μέτρα που εφαρμόζει ο διαχειριστής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων εν μέσω της ραγδαίας αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη επαρκή μεθοδολογία και αξιόπιστα συστήματα για τη διαχείριση της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Εργων Ενεργειακής Μετάβασης.
Νέα εργαλεία
Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ περιέγραψαν αντίστοιχα τις υφιστάμενες δυνατότητες περικοπών στη μέση και τη χαμηλή τάση, και επισήμαναν ότι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής θα προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων για τη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Συμφωνήθηκε ότι θα υλοποιείται απόρριψη παραγωγικού δυναμικού σταθμών ΑΠΕ, με μέγεθος ισχύος και διάρκεια αποσύνδεσης που θα καθορίζονται από τις σχετικές εντολές του ΑΔΜΗΕ. Το αισιόδοξο για τους καταναλωτές είναι ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι με τη συντονισμένη διαχείριση του προβλήματος απ’ όλους τους συναρμόδιους φορείς η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο, ώστε να διασφαλίζεται η θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ.