Μέχρι τις 26 Απριλίου ο διαγωνισμός για το «έξυπνο» ραντάρ

1 year ago 60
Μέχρι τις 26 Απριλίου ο διαγωνισμός για το «έξυπνο» ραντάρ

H υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης θα καθιστά εφικτή την αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης γης. Φωτ. SHUTTERSTOCK

Μέχρι τις 26 Απριλίου, εάν δεν δοθεί παράταση, αναμένεται να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές για ένα έργο πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ και έχει ως αναθέτουσα Αρχή το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Πρόκειται για την υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης, η οποία θα καθιστά εφικτή την αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης γης που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για ανάγκες που σχετίζονται με την κτηματογράφηση όσο και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Στο έργο, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η δημιουργία ενός συστήματος που παραπέμπει στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέσω αυτού θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε εμπορικά διαθέσιμα δορυφορικά τηλεπισκοπικά δεδομένα υψηλής και πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης, δηλαδή από 15 εκατοστά έως και 10 μέτρα κατά τη στιγμή της λήψης. Θα παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλών λήψεων μέσα στην ημέρα και ο απευθείας έλεγχος των δορυφόρων για την πραγματοποίηση συλλογής δεδομένων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.

Η υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης θα επιτρέπει και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» του οποίου η χρησιμότητα στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκτεταμένων πλημμυρών και πυρκαγιών.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο φαίνεται να καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από υποψήφιες εταιρείες, κάτι που θα φανεί απτά στις 27 Απριλίου οπότε θα αποσφραγιστούν οι προσφορές, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τον χειμώνα του 2023, διαθέτοντας χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 32 μήνες. Θα υλοποιηθεί ως συμφωνία-πλαίσιο όπου θα συμμετέχουν περισσότερες από μία εταιρείες, καθεμιά από τις οποίες θα παραδίδει και ένα υποέργο, πρακτική που επιτρέπει την τμηματική θέση σε λειτουργία της υπηρεσίας.

Οι χρήστες του συγκεκριμένου συστήματος, που θα παρέχει ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης δεδομένα και θα περιλαμβάνει ποικίλες εφαρμογές για την Πολιτική Προστασία, το Περιβάλλον, την Εθνική Αμυνα και την Αγροτική Ανάπτυξη, είναι ένας μεγάλος αριθμός φορέων του ευρύτερου δημοσίου.

Σήμερα, οι φορείς που χρειάζονται αυτού του είδους την πληροφορία δεν καλύπτονται πλήρως από τα ανοικτά, δηλαδή τα ελεύθερα διαθέσιμα τηλεπισκοπικά και γεωχωρικά δεδομένα (π.χ. δορυφορικές αποστολές Copernicus), επειδή έχουν ανάγκη από δεδομένα υψηλότερης χωρικής και χρονικής ανάλυσης. Ως αποτέλεσμα, συχνά προχωρούν στην προμήθεια τηλεσκοπικών δεδομένων που είναι εμπορικά διαθέσιμα. Δεδομένου όμως ότι αυτό γίνεται κατακερματισμένα και χωρίς συντονισμό από μία κεντρική υπηρεσία –όπως αυτή που δρομολογείται για τον προγραμματισμό των δορυφορικών αποστολών– δημιουργείται μία σειρά από επιβαρύνσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην προμήθεια των απαραίτητων δεδομένων ή ακόμη και την παράλληλη προμήθειά τους. Οταν το έργο ολοκληρωθεί, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα λειτουργεί ως κεντρικός φορέας παροχής των πολύτιμων δορυφορικών δεδομένων σε υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς.

Read Original