Με τον Τάσο Νούσια γιορτάσαμε και διαλογιστήκαμε στο Merceri

1 year ago 68

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βγω με έναν γνωστό ηθοποιό για συνέντευξη και θα διαλογιστούμε στο τέλος της χρονιάς. Θα μου πεις, τέλος της χρονιάς είναι, ο διαλογισμός και ο απολογισμός είναι στο πρόγραμμα. Ισχύει. Λίγο πριν εκπνεύσει, λοιπόν, το 2022 βγήκα με τον Τάσο Νούσια και τη σύζυγό του Μαρλέν Καμίνσκι και συζητήσαμε για την τέχνη και το πώς αυτή σχετίζεται με το φαγητό.

Η έξοδός μας έγινε στο εστιατόριο Merceri, στο Θησείο, κοντά στο Μουσείο Ηρακλειδών, που προτείνεται και από τον οδηγό Michelin ως «ένα φιλόξενο μπιστρό, που λειτουργούν δύο γυναίκες σεφ, η Μελίνα Χωματά κι η Μαρία Ντιούδη, με πολυετή εμπειρία σε πολυτελή ξενοδοχεία της Σαντορίνης». Εδώ, λέει ο οδηγός, οι δύο σεφ δείχνουν το ταλέντο τους μέσα από μοντέρνα πιάτα, με διεθνή ματιά, που βασίζονται σε κλασικές ελληνικές συνταγές. Πράγματι, ό,τι δοκιμάσαμε ήταν φτιαγμένο με ωραία υλικά, είχε έμπνευση και νοστιμιά. Είναι ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του ζευγαριού, ένα εστιατόριο που, όπως μου είπε αργότερα ο Νούσιας, τον έκανε να νιώσει ηδονή μέσα από το φαγητό. «Η πρώτη φορά που βίωσα κάτι παρόμοιο ήταν το 2000, όταν ένας φίλος με πήγε στην Κηφισιά, σε ένα εστιατόριο που φιλοξενούσε έναν Γάλλο σεφ για μια εβδομάδα. Εγώ τότε δεν ήξερα. Μαγείρευα παραδοσιακά φαγητά και δεν ήθελα καν να πάω. Του λέω, δεν τα μπορώ τα περίεργα, τέλος πάντων, με πείθει και πάω μαζι του. Τότε ήταν η πρώτη αποκάλυψη. Κάθε μπουκιά ήταν και μια έκρηξη! Η επόμενη αποκάλυψη, παρότι μεσολάβησαν 20 χρόνια από τότε και βάλε, ήταν εδώ. Στο φαγητό αυτών των δύο κοριτσιών, της Μαρίας και της Μελίνας, ένιωσα ξανά την ηδονή μέσα από το φαγητό. Όταν το φαγητό παύει να είναι μόνο επιβίωση και γίνεται γαστρονομικό, φτάνει στα όρια της τέχνης. Όταν αυτός που μαγειρεύει ξέρει τι ποιεί, χτυπάει πολύ πρωτόλια ένστικτα».

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Read Original