Ματίας Αλμέιδα: Ο MVP της ΑΕΚ για το 2022

1 year ago 76

Το 2022 έφυγε με την ΑΕΚ να έχει μεταμορφωθεί αγωνιστικά, κάτι που το οφείλει στον άνθρωπο που επέλεξε μέσα στο έτος για την άκρη του πάγκου. Στον Ματίας Αλμέιδα.

Το 2022 μας είπε και τυπικά «αντίο». Μια χρονιά που είχε δύο πρόσωπα για την ΑΕΚ. Ένα πρώτο μισό που ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, με την Ένωση να τελειώνει μια αποκαρδιωτική σεζόν μένοντας εκτός Ευρώπης. Και ένα δεύτερο μισό κατά το οποίο οι κιτρινόμαυροι λες και αναγεννήθηκαν σε συνδυασμό με την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κι αν χρειαστεί να απαντήσουμε ποιος ήταν ο MVP γι' αυτό, οι περισσότεροι θα δώσουν μια απάντηση αναφέροντας ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Τον Ματίας Αλμέιδα.

Ο 49χρονος Αργεντινός τεχνικός ήρθε στην ΑΕΚ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη μεταμόρφωσε αγωνιστικά. Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της Ένωσης δεν θα περίμενε τόσο θεαματική βελτίωση μέσα σε μερικούς μήνες. Ο «Πελάδο» όχι μόνο ταίριαξε απόλυτα με το DNA αυτού του συλλόγου, αλλά με την μεθοδική δουλειά του σε καθημερινό επίπεδο και με την προσωπικότητά του πέτυχε να κάνει όλους να μην βλέπουν την ώρα να ξαναδούν την ΑΕΚ με το που τελειώνει κάθε παιχνίδι της. Κι αυτό το πιστώνεται ο Αργεντινός προπονητής με το επιτελείο του.

Ήρθε διαβασμένος και αποφασισμένος να πετύχει

Αλμέιδα

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η ΑΕΚ στη διαδικασία αναζήτησης του νέου προπονητή δεν έπρεπε να κάνει λάθος αυτή τη φορά. Το ζήτημα του «εκλεκτού» για την άκρη του πάγκου ήταν κομβικό για να μπει η ομάδα στον σωστό δρόμο, ειδικά τη σεζόν της μεγάλης επιστροφής στα πατρογονικά εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειας και της εισόδου στην ολοκαίνουργια OPAP Arena. Και ο Αλμέιδα αποδεικνύεται πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη συγκεκριμένη θέση.

Το γεγονός ότι αυτός και το εξαμελές επιτελείο του είχαν έρθει στην Ελλάδα τον Απρίλιο για να δουν από κοντά την ΑΕΚ και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα 40 μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας ήταν το πρώτο θετικό μήνυμα. Και όπως φάνηκε καθόλου τυχαίο... Ο Αλμέιδα στην πρώτη του δουλειά στη «Γηραιά Ήπειρο» ήρθε αποφασισμένος να πετύχει στην ΑΕΚ και όχι μόνο γνώριζε άριστα το κάθε τι πριν σηκώσει και επίσημα μανίκια, αλλά είχε ήδη αρχίσει να γίνεται «ένα» με τον σύλλογο.

Μπήκαν οι σωστές βάσεις από την προετοιμασία

Αλμέιδα

Ο Αλμέιδα εξ αρχής όρισε τις τέσσερις αρχές της φιλοσοφίας του. Αυτοθυσία, αγάπη, ένωση, πάθος. Κινούμενος με τους παίκτες του σε αυτούς τους τέσσερις άξονες στην καθημερινότητα στα Σπάτα και στη συνέχεια στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία δημιούργησε ένα ισχυρό γκρουπ που ήταν η βάση για το επιτυχημένο έως τώρα έργο του. Ο Αργεντινός τεχνικός ήρθε κοντά με τους παίκτες του, έχτισε δυνατούς δεσμούς μαζί τους και τους πέρασε το «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Η συνέχεια δόθηκε στην επιμονή και στην επανάληψη στις προπονήσεις με τον Αλμέιδα να βάζει τη «σφραγίδα» του με την πίεση ψηλά, το πρέσινγκ σε όλους τους χώρους του γηπέδου, τις ανακτήσεις μπάλας και τη γρήγορη μετάβαση από φάση άμυνας σε φάση επίθεσης για παραγωγή ευκαιριών. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση που έγινε στο κιτρινόμαυρο ρόστερ. Με κάθε επιλογή να έχει πάρει την έγκρισή του «Πελάδο». Με κάθε νέα μεταγραφή να έχει πειστεί από το πλάνο του, ανταποκρινόμενη φυσικά στα δικά του αγωνιστικά «θέλω». Με λίγα λόγια, σωστός σχεδιασμός και σωστή επικοινωνία μεταξύ των υπευθύνων του.

Το γήπεδο είναι ο καθρέπτης της δουλειάς του

Αλμέιδα

Και αυτός ο μεθοδικός τρόπος εργασίας του ποδοσφαιρικού τμήματος υπό την καθοδήγηση του Αλμέιδα είχε φυσικά αντανάκλαση στον αγωνιστικό χώρο. Ο Αλμέιδα, όπως είχε αναφέρει, πράγματι δεν εμφανίστηκε «κολλημένος» σε ένα πλάνο. Δοκίμασε διάφορους σχηματισμούς, καταστάλαξε στη συνέχεια, δεν δίστασε να δοκιμάσει παίκτες σε θέσεις που δεν τους είχαμε συνηθίσει και από κάποιο σημείο και μετά η ΑΕΚ άρχισε να παίρνει την ταυτότητα του Αργεντινού τεχνικού με κύριο χαρακτηριστικό την τρομερή ενέργεια που έβγαζε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Όταν η ΑΕΚ βρήκε τα πατήματά της ήταν σκέτη απόλαυση, καθώς εκτός από τα αποτελέσματα το σύνολο του Αλμέιδα ήταν ελκυστικό στο μάτι, με τον διοικητικό ηγέτη Δημήτρη Μελισσανίδη μάλιστα να παραδέχεται πως «με τρελαίνει έτσι όπως παίζουμε! Μου θυμίζει τη δική μου την ΑΕΚ του 90’». Και όλοι ελπίζουν πως η συνέχεια εντός 2023 θα είναι ανάλογη και το τέλος της σεζόν τον Μάιο θα βρει την ΑΕΚ να πανηγυρίζει στη γειτονιά της. Ακόμα κι αυτό όμως να μην συμβεί, οι βάσεις για να το πετύχει αργά ή γρήγορα φαίνεται ότι έχουν μπει.

Read Original