Market Beat: Παραμένει η διάθεση για ρίσκο στην Ευρώπη και στην Αθήνα

1 year ago 73

Τα διεθνή

Σε εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τη Wall Street έως το Davos, από ανανεωμένη αγωνία για εμφάνιση ύφεσης, η JPMorgan διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες αυτής, με βάση τις  τιμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές,  έχουν όντως μειωθεί απότομα από τα υψηλά του 2022. Η JPMorgan καταλήγει  στις μετρήσεις συγκρίνοντας τις κορυφές διαφόρων κατηγοριών πριν από την ύφεση και τα κατώτατα όρια τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής συρρίκνωσης.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Οι αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, ενισχυμένες από τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και ότι η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και οι μεικτές αναφορές κερδών αυτή την εβδομάδα διέβρωσαν μέρος αυτής της αισιοδοξίας.

·        Οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, ενισχυμένες από κάποια εταιρικά κέρδη, αν και δύο σημαντικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες, αφού επιβαρύνθηκαν από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

·        Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,9%, στην πρώτη του ανοδική ημέρα μετά από τρεις συνόδους πτώσης. Ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,7%, οδηγούμενος υψηλότερα από τις μετοχές του Netflix και της Alphabet. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 330,93 μονάδων ή 1%, στις 33375,49. Ο Dow και ο S&P παρά ταύτα έγραψαν την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους στο νέο έτος, υποχωρώντας 2,7% και 0,7% αντίστοιχα. Όταν η άνοδος του Nasdaq την Παρασκευή έδωσε στον δείκτη μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

·        Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιστρέφει σε μονοψήφια νούμερα αλλά ο δομικός μόλις σημείωσε νέο ρεκόρ. Βασικός μοχλός της αλλαγής της διάθεσης ήταν η επαναλειτουργία της Κίνας. Μετά από έναν πιο ζεστό από τον αναμενόμενο χειμώνα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος» ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Στην Αθήνα

Τι κατάφεραν οι καταστροφολόγοι τελικά, δουλεύοντας εντατικά υπέρ της δημιουργίας τάσης φυγής από το ρίσκο; Έδωσαν την ευκαιρία στους κοντράριαν, τους αντιθετιστές, να σχηματίσουν θέσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών. Τώρα βέβαια οι κοντράριαν αποτελούν την αγοραία συναίνεση, που λέει ο λόγος. Αν κρίνουμε από όσα δήλωσαν οι υπουργοί οικονομικών και οι ηγέτες των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, με μόνο εξαίρεση τους οικονομολόγους, που επιμένουν πως η ύφεση είναι μια βεβαία απειλή που θα φέρει ο δεύτερός γύρος των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα αφορούν τις υπηρεσίες αυτή τη φορά.

Η βδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου δεν είχε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις τράπεζες, αλλά μια ομάδα μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που απόκτησαν μεγάλες εβδομαδιαίες μεταβολές. Το μεγάλο ευεργέτημα των συναλλαγών της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου ήταν το ότι τεχνικά η Αγορά έχει απομακρυνθεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα με τις επόμενες αντιστάσεις, για τον ΓΔ να εντοπίζονται στα επίπεδα των 990 και 1053 μονάδων και με σημεία στήριξης στις 950 και 924 μονάδες.

Η βουτιά της Πέμπτης θεωρήθηκε σαν φυσική συνέπεια  μιας ανοδικής αλυσίδας που οδήγησε την αγορά σε επίπεδα που είχαν να φανούν από το καλοκαίρι του  2015. Η σύνοδος της Παρασκευής μετά την γενικευμένη ενθυλάκωση κερδών την Πέμπτη έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με την άποψη αξιόπιστων εγχώριων αναλυτών όπως ο  Μάνος  Χατζηδάκης της Beta Sec.

Το εντυπωσιακό σερί των πέντε ανοδικών εβδομάδων για την Αθηναϊκή αγορά σε κάθε παρόντα της αγοράς, έχει προκαλέσει διιστάμενες προσδοκίες για τη συνέχεια και αυτό που θα παίξει ρόλο, κατά την εκτίμησή μας, θα  είναι η δυναμική των ξένων χρηματιστηρίων. Διότι για μια σημαντική μερίδα αναλυτών η τάση των διεθνών θα καθορίσει τη διάθεση για ρίσκο στο ΧΑ. Αναφορικά με τις Τράπεζες, σε καλό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις των Διοικήσεων των Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα επικείμενα ‘stress tests’, η πρόθεση διανομής μερίσματος, το πλάνο αποεπένδυσης που δημοσιοποίησε το ΤΧΣ, και οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στα τραπεζικά δάνεια.

Η Eurobank Equities σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει: “Ισχυρά είναι τα θεμελιώδη μεγέθη του Τραπεζικού κλάδου, ωστόσο ίσως υπάρξει μια στάση στο re-rating, μετά το ράλι που προηγήθηκε”. Ενώ δίνει για τρεις μετοχές του κλάδου τη σύσταση “αγορά”, με τιμές  στόχους τα 1,63 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 5,01 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 2,47 ευρώ για την ΠΕΙΡ. Η Piraeus Sec. αναφέρει: “Οι επενδυτές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των χαμηλότερων τιμών και να προσθέσουν στις θέσεις τους επιλεγμένες μετοχές”.

Από την Merit Sec. υπογράμμισαν: “Ανοδικά συνεχίζει να κινείται ο Γενικός Δείκτης και αυτή τη βδομάδα (5η συνεχόμενη), με την μέση συναλλακτική δραστηριότητα να έχει αυξηθεί σημαντικά. Το ανοδικό momentum της Αγοράς συντηρείται και από την αποκλιμάκωση των τιμών Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και από την επιτυχημένη έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου που έγινε αυτή την εβδομάδα. Τεχνικά η Αγορά έχει απομακρυνθεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα με τις επόμενες αντιστάσεις, για τον ΓΔ να εντοπίζονται στα επίπεδα των 990 και 1053 μονάδων και με σημεία στήριξης στις 950 και 924 μονάδες”.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠ Η ΚΟΣΜΟΣ

Η αισιοδοξία που εκκολάφθηκε στο Νταβός πέρασε στις αγορές

Σε εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τη Wall Street έως το Davos, από ανανεωμένη αγωνία για εμφάνιση ύφεσης, η JPMorgan διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες αυτής, με βάση τις  τιμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές,  έχουν όντως μειωθεί απότομα από τα υψηλά του 2022. Σύμφωνα με το μοντέλο έλεγχου της διαπραγμάτευσης της εταιρείας (επεξήγηση παρακάτω=, επτά από τις εννέα κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων από ομόλογα υψηλής ποιότητας έως ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν τώρα λιγότερο από 50% πιθανότητα ύφεσης. Αυτή είναι μια μεγάλη ανατροπή από τον Οκτώβριο, όταν η συρρίκνωση θεωρήθηκε ουσιαστικά ως δεδομένη σε όλες τις αγορές.

Στο Νταβός

Ενώ το ετήσιο φόρουμ στο Νταβός συχνά γελοιοποιείται ως αντίστροφος δείκτης για τις οικονομικές τύχες του έτους που θα ξεδιπλωθεί στους επόμενους 11 μήνες, η αισιοδοξία της Wall Street επαναλήφθηκε από τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Οι υπουργοί οικονομικών πέρασαν μεγάλο μέρος του περασμένου έτους προειδοποιώντας για επερχόμενα σύννεφα. Αυτό κάνει την εκκολαπτόμενη ελπίδα τους για το 2023 να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο, παρόλο που συνοδεύτηκε από επιφυλάξεις. Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα νικηθεί, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, η ανεργία αυξάνεται, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι αγορές ακινήτων κλυδωνίζονται και υπάρχει μια μάχη στο Κογκέρσο για το όριο χρέους των ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιστρέφει σε μονοψήφια νούμερα αλλά ο δομικός μόλις σημείωσε νέο ρεκόρ. Βασικός μοχλός της αλλαγής της διάθεσης ήταν η επαναλειτουργία της Κίνας. Μετά από έναν πιο ζεστό από τον αναμενόμενο χειμώνα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος» ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση φέτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Christian Sewing, δήλωσε ότι αναγνωρίζει λαμπρές προοπτικές, αλλά ειδοποίησε να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος που εγκυμονεί ο πληθωρισμός, αποκαλώντας τον «δηλητήριο».

Η αισιοδοξία στο ταμπλό

Οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, ενισχυμένες από κάποια εταιρικά κέρδη, αν και δύο σημαντικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες, αφού επιβαρύνθηκαν από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,9%, στην πρώτη του ανοδική ημέρα μετά από τρεις συνόδους πτώσης. Ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,7%, οδηγούμενος υψηλότερα από τις μετοχές του Netflix και της Alphabet. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 330,93 μονάδων ή 1%, στις 33375,49. Ο Dow και ο S&P παρά ταύτα έγραψαν την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους στο νέο έτος, υποχωρώντας 2,7% και 0,7% αντίστοιχα. Όταν η άνοδος του Nasdaq την Παρασκευή έδωσε στον δείκτη μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Οι αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, ενισχυμένες από τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και ότι η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και οι μεικτές αναφορές κερδών αυτή την εβδομάδα διέβρωσαν μέρος αυτής της αισιοδοξίας.

Κατά τα άλλα, οι τιμές των ομολόγων σημείωσαν πτώση. Αυτό οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου στο 3,483% από 3,396% την προηγούμενη ημέρα. Οι τιμές και οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 1,7% στα 87,63 δολάρια το βαρέλι.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα με κέρδη στις περιφερειακές αγορές ενώ οι αναπτυγμένες εμφάνισαν κυρίως απώλειες. Στη Wall Street  ο S&P500 υποχώρησε -0,66%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 3,47%. Ο Dow μειώθηκε  κατά -2,70%, με άνοδο 0,69% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,87%, με κέρδη στο 2023 +5,27%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή -1,04%, στο 2023 ανέβηκε κατά +60,02%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,55%, στο 2023 ανέβηκε κατά +6,44%.

Ο FTSE100 υποχώρησε -0,94%, και στο 2023  απέδωσε +4,28%. Ο DAX  με απώλειες -0,35%, στο 2023 αποδίδει +7,97%, ο CAC με μεταβολή -0,39%, στο 2023 απέδωσε +8,49%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά 0,41% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +8,37%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έπεσε οριακά -0,03%, με απόδοση το 2023 +8,73%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -0,09%, ενώ στο 2023 αποδίδει +6,41%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +1,01% ψηλότερα, με επίδοση στο 2023 +2,10%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,69%, αποδίδει στο 2023 +11,31%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1927,70 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +0,24%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 5,33%. Ενισχύθηκε κατά 1,67%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 81,40 δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 ενισχύθηκε κατά +9,49%.

Ο Nikkei, κέρδισε +1,66%, με απόδοση 1,76% στο 2023. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σκαρφάλωσε+0,38%, στο 2023 αποδίδει +7,10%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,60%, με επίδοση έτους -0,36%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +1,41%, στο 2023 έχει επίδοση +11,44%. Με ανοδική μεταβολή +2,18% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο 2023 κερδίζει +5,68%.

Οι πιθανότητες ύφεσης μειώνονται

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές μπορεί να υποτιμούν την πιθανή πίεση στις μετοχές από μια επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι απαισιόδοξοι  πιθανότατα θα βρουν φρέσκα πυρομαχικά από την αναμενόμενη ασθενέστερη εργοστασιακή παραγωγή και λιανικές πωλήσεις καθώς από τα ράλι στις αγορές ομολόγων, ενώ αξιωματούχοι της Federal Reserve προειδοποίησαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε επίπεδα περιορισμού της ρευστότητας.

Όμως, χάρη σε ένα ράλι αργής καύσης οι πιθανότητες ύφεσης κατέληξαν να πέφτουν στο 18% από 33%. Οι ευρωπαϊκές αγορές απόκτησαν επίσης ξαφνικά ανοδικό ρυθμό. Ο δείκτης EuroStoxx αντανακλά μια πιθανότητα ύφεσης μόλις 26% από… 93%. Η JPMorgan καταλήγει  στις μετρήσεις συγκρίνοντας τις κορυφές διαφόρων κατηγοριών πριν από την ύφεση και τα κατώτατα όρια τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής συρρίκνωσης.

Οι οικονομολόγοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Οι συναινετικές προβλέψεις τους εκτινάχθηκαν στο 65% από 50% τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, το αγαπημένο σήμα ύφεσης της αγοράς ομολόγων, η καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, συνεχίζει να αναβοσβήνει προειδοποιητικά. Για παράδειγμα, τα τρίμηνα γραμμάτια αποδίδουν περισσότερα από τα 10ετή ισοδύναμά τους, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια επιβράδυνση αναπτυξιακής τροχιάς.

Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι στοιχηματίζουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορέσουν τελικά να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση, οδηγώντας μια ανάκαμψη ακόμα και των  πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων από τις αναδυόμενες αγορές και τα junk ομόλογα έως τις μετοχές meme.

Ίσως τα λάθη να ήταν τυχαία

Από τον Ed Yardeni υπήρξε στην αρχή της περασμένης βδομάδας το ακόλουθο σχόλιο:  Επικεφαλής της συναίνεσης για τις οικονομικές προοπτικές ήταν ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon. Τον Μάιο του περασμένου έτους σε ένα συνέδριο που χορηγήθηκε από την Alliance Bernstein, ο Dimon είπε σε μια ομάδα επενδυτών ότι έρχεται ένας «τυφώνας» για την οικονομία. “Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί. Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στο δρόμο που έρχεται προς το μέρος μας. Δεν ξέρουμε αν είναι μικρός ή η υπερθύελλα Sandy. Καλύτερα να προετοιμαστείτε. Η JPMorgan προστατεύει τον εαυτό της.”

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, σε συνέντευξή του στο Fox Business, ο Dimon είπε: “Δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω ποτέ τη λέξη «τυφώνας». Αυτό που είπα ήταν ότι υπήρχαν σύννεφα καταιγίδας που μπορεί να μετριαστούν, και οι άνθρωποι είπαν: “Ω, δεν το θεωρεί μεγάλο θέμα”. Έτσι είπα, “Όχι, αυτά τα σύννεφα καταιγίδας μπορεί να είναι τυφώνας”. Είναι πιο ξεκάθαρο τώρα; Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα του Dimon συζητά τώρα μια «ήπια ύφεση» για αργότερα φέτος. Όμως κανένας δεν ξεχνά με πόσεις προβλέψεις για καταστροφή το 2023 δεν είχαν βομβαρδιστεί οι επενδυτές στο φθινόπωρο του 2022 που τελικά βοήθησαν στο να σχηματιστούν με χαμηλές αποτιμήσεις χαρτοφυλάκια που τώρα έχουν σημαντικές αποδόσεις χωρίς καν να τελειώσει ο Ιανουάριος.

ΧΑ

Σταθερά ανοδικά βήματα με αυξημένους όγκους

Η βδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου δεν είχε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τις τράπεζες, αλλά μια ομάδα μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που απόκτησαν μεγάλες εβδομαδιαίες μεταβολές. Το μεγάλο ευεργέτημα των συναλλαγών της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου ήταν το ότι τεχνικά η Αγορά έχει απομακρυνθεί από τα υπεραγορασμένα επίπεδα με τις επόμενες αντιστάσεις, για τον ΓΔ να εντοπίζονται στα επίπεδα των 990 και 1053 μονάδων και με σημεία στήριξης στις 950 και 924 μονάδες. Ενώ η βουτιά της Πέμπτης θεωρήθηκε σαν φυσική συνέπεια  μιας ανοδικής αλυσίδας που οδήγησε την αγορά σε επίπεδα που είχαν να φανούν από το καλοκαίρι του  2015. Η σύνοδος της Παρασκευής μετά την γενικευμένη ενθυλάκωση κερδών την Πέμπτη έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με την άποψη αξιόπιστων εγχώριων αναλυτών όπως ο  Μάνος  Χατζηδάκης της Beta Sec.

Τη Δευτέρα υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη καθώς οι επενδυτές έδωσαν στον ΓΔ μεταβολή +1,33% με κλείσιμο στις 981,26 μονάδες από 968,38 την Παρασκευή 13/1, με τζίρο 90,7 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 22,6 εκατ. ευρώ. Έτσι ξεπεράστηκε η οροφή στις 970 μονάδες που κράτησε την αγορά χαμηλότερα επί χρόνια. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +2,48% κλείνοντας στις 723,23 μονάδες με αποτέλεσμα ο FTSE25 να οδηγηθεί στις 2384,20 μονάδες με άνοδο+1,62%, ενώ ο FTSEM κέρδισε +1,31%. Την Τρίτη οι επενδυτές έδωσαν στον ΓΔ μεταβολή +0,43% με κλείσιμο στις 987,01 μονάδες τζίρο 90,1 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 8,8 εκατ. ευρώ,. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +0,98% κλείνοντας στις 730,31 μονάδες με αποτέλεσμα ο FTSE25 να οδηγηθεί στις 2397,09 μονάδες με άνοδο +0,54%, ενώ ο FTSEM κέρδισε +0,54%. Την Τετάρτη  οι επενδυτές  έδωσαν στον ΓΔ μεταβολή +0,26% με κλείσιμο στις 989,58 μονάδες με μεγάλο  τζίρο 191,3 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 9,4 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +0,58% κλείνοντας στις 764,52 μονάδες με αποτέλεσμα ο FTSE25 να οδηγηθεί στις 2399,91 μονάδες με άνοδο +0,12%, ενώ ο FTSEM κέρδισε +0,34%. Την Πέμπτη οι επενδυτές με γενικευμένη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων έδωσαν στον ΓΔ μεταβολή 2,20% με κλείσιμο στις 967,76 μονάδες με τζίρο 105,9 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 18,9 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ είχε απώλειες -2,42% κλείνοντας στις 716,77 μονάδες με αποτέλεσμα ο FTSE25 να οδηγηθεί στις 2348,40 μονάδες με πτώση -2,15%, ενώ ο FTSEM μειώθηκε κατά -1,38%. Την Παρασκευή επιχειρήθηκε μια αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης και οι έδωσαν στον ΓΔ μεταβολή +1,17% με κλείσιμο στις 979,06 μονάδες με τζίρο 62,633 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 9,1 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +1,15% κλείνοντας στις 725,04 μονάδες με αποτέλεσμα ο FTSE25 να οδηγηθεί στις 2376,48 μονάδες με άνοδο +1,20%, ενώ ο FTSEM κέρδισε +0,51%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 108,1 εκατ. ευρώ ενώ των πακέτων ήταν 13,8 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 68,439 από 67,590 δις ευρώ.

Η εικόνα των blue chip

Με εβδομαδιαία κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών συναντάμε 8 μετοχές του 25άρη: την ΕΛΛΑΚΤΩΡ 15,35% και επίδοση το 2023 31,43%, ακολουθούν   ΜΥΤΙΛ +9,14% και 9,36% στο έτος, ΠΕΙΡ +8,38% και 19,68% στο έτος, ΣΑΡ +7,24% και 16,33% στο έτος, ΟΛΠ +4,57% και 7,22% στο έτος, ΕΥΡΩΒ +2,35% και 11,56% στο έτος, ΑΡΑΙΓ +2,07% και 11,91% στο έτος, ΕΤΕ +2,04% και 9,69% στο έτος. Με μεταβολές ισοδύναμες των δεικτών εμφανίστηκαν τέσσερις : ΜΠΕΛΑ  +1,59% και 3,88% στο έτος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,57% και 7,16% στο έτος, ΕΛΧΑ +1,43% και +5,06% στο έτος, ΑΛΦΑ +1,27% και 15,60% στο έτος. Με οριακή εβδομαδιαία  άνοδο  είχαμε  τις ΕΕΕ +0,37% και -2,96% στο έτος, ΟΤΕ  +0,07% και -0,41% στο έτος, ΟΙ πτωτικές του δείκτη των ξένων θεσμικών ήταν : ΜΟΗ -3,48% και στο 2023 είχε μεταβολή +1,74%,  ΔΕΗ -3,09% και στο 2023 είχε μεταβολή +5,26%, ΕΛΠΕ-3,09% και στο 2023 είχε μεταβολή -4,87%, ΤΙΤC-3,03% και στο 2023 είχε μεταβολή +11,28%, ΚΟΥΕΣ-2,60% και στο 2023 είχε μεταβολή +11,25%, ΛΑΜΔΑ-2,07% και στο 2023 είχε μεταβολή -3,08%, ΤΕΝΕΡΓ-1,64% και στο 2023 είχε μεταβολή -0,20%, ΒΙΟ-1,29% και στο 2023 είχε μεταβολή +4,74%, ΕΥΔΑΠ-0,90% και στο 2023 είχε μεταβολή -2,65%, ΟΤΟΕΛ -0,19% και στο 2023 είχε μεταβολή -0,77%, ΟΠΑΠ -0,08% και στο 2023 είχε μεταβολή -0,30%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Οι traders δεν μείωσαν τις προσδοκίες για άνοδο

Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί του υποκείμενου δείκτη κατά 6,73 μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2351,75 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 11,17 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 10:30  έφερε τις 2351,75 μονάδες (+0,14%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 2376,48  μονάδες (+1,20). Τον έκλεισαν τελικά 28,08 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2376,48 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,882 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 499 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2365,00  και τιμή κλεισίματος στις 2359,44 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 653 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2369,25 μονάδες κατώτερο τις 2353,50 με τελευταίες πράξεις στις 2369,00 και τιμή κλεισίματος 2369,75 από 2341,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4638 από 4396.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2350  μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2350 ως τις  2450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες.

Από το σχόλιο του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνου Χατζηδάκη, ξεχωρίσαμε:  “Η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την Αγορά. Η επόμενη ημέρα μετά την γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της περασμένης Πέμπτης, έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο. Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή, ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών Εταιρειών και αναμένεται να “κριθεί” στο κοντινό “τεστ με την πραγματικότητα” που “ακούει στο όνομα δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης”. Στα θετικά σημεία αναφοράς της εβδομάδας που πέρασε, η άνετη συγκέντρωση 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Αγορές, καλύπτοντας σχεδόν το 50% από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να αντληθεί από τις Αγορές το 2023. Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την φημολογία επιχειρηματικών συμφωνιών, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, που είθισται τέτοιου είδους εξελίξεις να επιβραδύνονται”.

Η Eurobank Equities σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει: “Ισχυρά είναι τα θεμελιώδη μεγέθη του Τραπεζικού κλάδου, ωστόσο ίσως υπάρξει μια στάση στο re-rating, μετά το ράλι που προηγήθηκε”. Ενώ δίνει για τρεις μετοχές του κλάδου τη σύσταση “αγορά”, με τιμές  στόχους τα 1,63 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 5,01 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 2,47 ευρώ για την ΠΕΙΡ.

Ο Τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα, ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο και Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες με ειδικές παρουσιάσεις προς την Επενδυτική Κοινότητα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 29 συμβόλαια με ανώτατο στις 723,00 και κατώτερο στις 721,50 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 720,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  230 από 202.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι βούλιαξαν και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5092 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 122.155 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3456 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,08  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.150 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1928 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,16 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.426.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 16929   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,69 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 40.565  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 964  ΣΜΕ της ΔΕΗ  για την τρέχουσα σειρά και τα 589  ΣΜΕ του ΟΤΕ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 35.362 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 3150 για  ΤΙΤC, τα 1300 για ΕΛΧΑ, τα 700 για ΑΡΑΙΓ, τα 350 για ΒΙΟ, τα 243 για ΕΤΕ και τα 200  για ΟΤΟΕΛ και ΚΟΥΕΣ.

Σήμερα

ΟΙ ασιατικές αγορές  δεν έχουν κίνηση καθώς οι αργίες για το νέο έτους του λαγού δεν επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων

Στις 9:00 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη  1,33%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή 0,07%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε αργία

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε αργία

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης είχε αργία .

Read Original