Market Beat: Η αποδοχή από traders και αναλυτές της ανεξαρτησίας της Αθήνας ίσως φέρει διόρθωση

1 year ago 125

Το χθεσινό σχόλιο στην πρώτη παράγραφο κατέληξε ως εξής: Άστραψε και βρόντηξε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, αλλά στην Αθήνα τα ειδικού τύπου αλεξικέραυνα απορρόφησαν τις πιέσεις.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα η διαπίστωσή μας είναι η ακόλουθη: Μια εκτίμηση που η στήλη διατυπώνει εδώ και μήνες καθίσταται κτήμα και άλλων εγκεκριμένων εγχώριων παραγόντων και απελευθερώνει τις προσδοκίες τους σταδιακά, αναφορικά με το μέλλον της αγοράς στο τρέχον έτος. Εννοώντας την ύπαρξη των ανεξάρτητων από τις επιφυλάξεις για τον πληθωρισμό για την οικονομική ανάπτυξη και τους μικρότερους κινδύνους για τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών έναντι των υπολοίπων ιδρυμάτων της ευρωζώνης.

Αλλά η διαίσθηση και η εμπειρία στην παρακολούθηση των χρηματιστηρίων μας βάζει στον πειρασμό να δώσουμε πιθανότητες σε απότομη διόρθωση καθώς το συνηθίζουν όποτε η συναίνεση αλλάζει μια θέση που κρατούσε πεισματικά, όπως αυτή της επίδρασης των διεθνών στην τάση του ΧΑ.

Στα διεθνή

·        Μεικτή εικόνα των μεταβολών των ασιατικών αγορών μετοχών με απώλειες μικρές ως μέτριες στις κινεζικές και της Ιαπωνίας, ενώ στην Αυστραλία και την Κορέα υπάρχουν κέρδη. Τη δυναμική τους καθορίζει ο τρόπος αφομοίωσης των εξελίξεων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια που ακολουθούν παρακάτω.

·        Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο μετά από μια ασταθή συνεδρίαση χθες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell σχετικά με το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί η κεντρική τράπεζα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ είπε ότι το 2023 θα πρέπει να είναι έτος «σημαντικών μειώσεων του πληθωρισμού».

·        Τα σχόλιά του τροφοδότησαν τις ελπίδες των επενδυτών για λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, κάτι που απέρριψαν την περασμένη Παρασκευή, μετά από μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. «Δεν περιμέναμε να είναι τόσο ισχυρή», είπε ο Πάουελ στο Economic Club της Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην έκθεση για τον Ιανουάριο, αλλά «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο .”

·        Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων όπως ενημέρωσε η Destatis στην προσωρινή έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την χθες: Μειώθηκε κατά 3,1% η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 3,9%. Εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών, κινήθηκε καθοδικά κατά 2,1% τον Δεκέμβριο μηνιαίως και κατά 2,2% ετησίως.

·        Παράλληλα, κατά 1,9% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε η έκθεση Halifax House Price Index. Η μέση τιμή κατοικίας ήταν £281.684 στον αναφερόμενο μήνα.

·        Στο εταιρικό μέτωπο, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, σημείωσε καθαρά κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα το τέταρτο τρίμηνο. Η τράπεζα, ωστόσο, αύξησε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2023.

·        Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 458 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 7.864 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,16% στις 15.320 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,07% στις 7.132 μονάδες.

·        Οι 11 κορυφαίοι τομείς του S&P 500 παρουσίασαν μικτές επιδόσεις, αλλά η τεχνολογία ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων.

·        Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του Dow Jones Industrial Average, η Boeing Inc  ανέβηκε μετά την επιβεβαίωση της εταιρίας ότι αναμένει να περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

·        Ο S&P 500 κέρδισε 52,92 μονάδες ή 1,29%, κλείνοντας στις 4.164,00 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 226,34μονάδες ή 1,90%, στις 12.113,79 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 265,67 μονάδων, ή 0,78%, στις 34.156,69 μονάδες.

·        Τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ παρασύρθηκαν πτωτικά από τις απόψεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στον S&P 500 έχουν αναφέρει τριμηνιαία κέρδη, με το 69,1% από αυτές να ξεπερνά τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Refinitiv. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα μειωθούν κατά 3,1%. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών σήμερα εμφανίζουν οριακά πτωτικές μεταβολές για τον S&P 500 -0,04%.

Στην Αθήνα

Μια εκτίμηση που η στήλη διατυπώνει εδώ και μήνες καθίσταται κτήμα και άλλων εγκεκριμένων εγχώριων παραγόντων και απελευθερώνει τις προσδοκίες τους σταδιακά, αναφορικά με το μέλλον της αγοράς στο τρέχον έτος. Στο πρωινό σχόλιο του Market Beat στο site της N ο τίτλος ήταν: “Η αποδοχή από τους traders της πολιτικής της Fed ωθεί τη γοητεία του ΧΑ ψηλότερα”.

Δεν μας εξέπληξε συνεπώς ότι με συμπλήρωση ενός τετράωρου η διαπραγμάτευση έφερε τον τζίρο στα 67 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε καλύτερα από την προηγούμενη σύνοδο επίπεδα και τον ΓΔ στις 1041 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,8%. Ενώ ως τότε, είχε σαν ανώτερο τις  1045,63 μονάδες και σαν κατώτερο τις 1033,38 που διατηρήθηκαν ως το τέλος.

Με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα μιας μονάδας και προηγούμενο κλείσιμο στις 1033,02, η αγορά δεν είχε οδηγηθεί σε αρνητικό πεδίο ούτε ένα δευτερόλεπτο. Το κλειδί της ανόδου στη συνέχεια βρισκόταν στην ελάττωση των απωλειών στα δυο από τα καθοδικά τραπεζικά blue chip και στα ΕΛΠΕ ΑΡΑΙΓ ΟΛΠ ΟΤΟΕΛ και ΛΑΜΔΑ  που σε κάθε περίπτωση έχαναν λιγότερο από -0,8%.

Η κίνηση της αγοράς από τη  μέση των συναλλαγών και πέρα είχε μια σταθερότητα, που τη γεννούσε η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών και τον τζίρο σε επίπεδα που ειδοποιούσαν ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Ή καλύτερα, θα υπερβεί τον μέσο ημερήσιο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ΓΔ είχε ως ζώνη διακύμανσης τις 1040,7 ως τις 1043 μονάδες και η σχέση ανοδικών προς καθοδικά blue chip ήταν 18 ως 19  προς 6 ως 7, ενώ στο σύνολο οι ανοδικές ήταν πάνω από 70 με τις πτωτικές στις 35. Αυτά τα μηνύματα εξέπεμπε το ταμπλό της Αθήνας, απέναντι στην μεικτή εικόνα που εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Οι εγχώριοι αναλυτές σέβονται τη δύναμη της ανοδικής ορμής που αποτυπώνεται στο ταμπλό, ενώ παράλληλα ειδοποιούν για τον αναγκαίο έλεγχο της απληστίας των επιθετικά αισιόδοξων traders. Από την Leon Depolas Sec. σχολίασαν από χθες το πρωί: “ Φτωχή είναι σήμερα η μακροοικονομική ατζέντα, ωστόσο βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη της FED το απόγευμα, όπου η αγορά θα αναζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ διατηρεί τα κέρδη του από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου χωρίς καμία ουσιαστική διόρθωση τιμών με τo 73% των εισηγμένων να βρίσκεται σε ανοδική τάση. Για σήμερα, το πιθανότερο είναι να κινηθούμε στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη το βράδυ θα έχουμε και τις ανακοινώσεις για τις μετοχικές αλλαγές στους δείκτες της MSCI”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ  Ηλίας Ζαχαράκης σημείωσε πρόσφατα: “Τεχνικά, το 1035 – 1050 είναι ένα επίπεδο που μπορεί να βγάλει μία διόρθωση είτε σε τιμές, είτε και χρονικά. Σε περίπτωση διόρθωσης, το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης είναι λίγο κάτω από τις 1000 μονάδες. Αντίστοιχα  μία κατοχύρωση του 1050, θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση. Η αύξηση επιτοκίων έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες, που άλλωστε δεν θα προβληματιστούν και ιδιαίτερα στην χορήγηση δανείων, μιας και τόσα χρόνια απλά έδιναν με το σταγονόμετρο, με την Αγορά να διψάει για leverage και νέες επενδύσεις, ακόμα και με αυτά τα υψηλά επιτόκια. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμοι αισιόδοξοι, αν και βραχυπρόθεσμα εφιστούμε την προσοχή, ειδικά στους επιθετικούς παίκτες.

Οι μεταβολές των futures των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για πτωτική έναρξη και οι πιέσεις στα ομόλογα το επιβεβαίωναν καθώς εμφανιζόταν παράλληλα ισχυροποίηση του δολαρίου. Αυτά αποτελούσαν τριπλή επιβεβαίωση της συνέχειας στην ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχικών αξιών της υποταγής στην καθοδήγηση της Fed για το μέλλον των ομοσπονδιακών επιτοκίων, που στην ουσία καθορίζουν το μέλλον των συνθηκών δανεισμού παγκόσμια. Ο δρόμος για τα συμπεράσματα σχετικά με τα επενδυτικά κριτήρια είναι καθαρός αλλά λίγοι τον επιλέγουν.

Στις 16:30 με τον τζίρο πλέον στα 94 εκατ. ευρώ, όλα όσα προαναφέραμε έγιναν περισσότερο “στέρεα”, με τον ΓΔ στο 0,86% ευρισκόμενος στις 1041,9  μονάδες και τον 25άρη στις 2530 με μεταβολή 0,76%. Μια αγορά σε πλήρη άνθιση στηριγμένη  στους ξένους θεσμικούς είναι η Αθηναϊκή και η ανάγκη(;) να κλείσει το χρηματιστήριο ανοδικά, δεν  μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπολογισμών που γνωρίζει η στήλη. Οι επιθετικά κινούμενοι ιδιώτες επενδυτές ας προσέξουν περισσότερο.

ΗΠΑ

  • Η Microsoft επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη
  • Η DuPont ανεβαίνει από τα ισχυρά κέρδη 4ου τριμήνου
  • Η Boeing αναγγέλλει απολύσεις

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο μετά από μια ασταθή συνεδρίαση χθες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell σχετικά με το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί η κεντρική τράπεζα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ είπε ότι το 2023 θα πρέπει να είναι έτος «σημαντικών μειώσεων του πληθωρισμού». Μετά τα σχόλια του Πάουελ, η Morgan Stanley είπε ότι υπολογίζει  25 μονάδες βάσης στην πρόβλεψή της για τη συνάντηση πολιτικής του Μαΐου, αλλά συνέχισε να αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq  έκανε ράλι και ο S&P 500 έλαβε επίσης ώθηση από τη Microsoft. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν καθώς αποκάλυψε μια ενσωμάτωση του ChatGPT, ενός chatbot από το OpenAI, στα προϊόντα της. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, με τις αγορές να τιμολογούν πλέον με επιτόκιο κορυφής άνω του 5% μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής.

Ο S&P 500 κέρδισε 52,92 μονάδες ή 1,29%, κλείνοντας στις 4.164,00 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 226,34μονάδες ή 1,90%, στις 12.113,79 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 265,67 μονάδων, ή 0,78%, στις 34.156,69 μονάδες.

Οι 11 κορυφαίοι τομείς του S&P 500 παρουσίασαν μικτές επιδόσεις, αλλά η τεχνολογία ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων.

Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του Dow Jones Industrial Average, η Boeing Inc  ανέβηκε μετά την επιβεβαίωση της εταιρίας ότι αναμένει να περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας. Τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ παρασύρθηκαν πτωτικά από τις απόψεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στον S&P 500 έχουν αναφέρει τριμηνιαία κέρδη, με το 69,1% από αυτές να ξεπερνά τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Refinitiv. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα μειωθούν κατά 3,1%. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών σήμερα εμφανίζουν οριακά πτωτικές μεταβολές για τον S&P 500 -0,04%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων όπως ενημέρωσε η Destatis στην προσωρινή έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την χθες: Μειώθηκε κατά 3,1% η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 3,9%. Εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών, κινήθηκε καθοδικά κατά 2,1% τον Δεκέμβριο μηνιαίως και κατά 2,2% ετησίως.

Παράλληλα, κατά 1,9% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε η έκθεση Halifax House Price Index. Η μέση τιμή κατοικίας ήταν £281.684 στον αναφερόμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, σημείωσε καθαρά κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα το τέταρτο τρίμηνο. Η τράπεζα, ωστόσο, αύξησε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2023.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 458 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 7.864 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,16% στις 15.320 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,07% στις 7.132 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας  1,0704 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοδος κατά 0,82%, πολλοστή  δήλωση της ανεξάρτητης επενδυτικής γοητείας της Αθήνας  

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν σαφώς ανεξάρτητη έναντι  της τάσης που εμφάνισαν τα  υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που  λειτούργησαν με μεικτή δυναμική από την έναρξη και στο πρώτο μέρος και σταθερά καθοδική  στο δεύτερο με μέτριες  απώλειες για τους DAX & CAC ενώ άνοδο είχε ο ιταλικός ΜΙΒ και οριακές απώλειες ο ισπανικός ΙΒΕΧ. Την είχε διαμορφώσει η δυναμική που εγκαταστάθηκε παγκόσμια μετά την δημοσίευση μιας εκπληκτικά ισχυρής έκθεσης  για τις θέσεις εργασίας που προκάλεσε ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve. Στο μεταξύ η μεταβολή των ΣΜΕ του S&P500 που ειδοποιούσε για πτωτική έναρξη αποδείχθηκε για άλλη μια μέρα στη σειρά ειλικρινής αφού η εικόνα που εμφανίστηκε αμέσως μετά την έναρξη ήταν μονίμως καθοδική δυναμική, συνεπώς η πορεία στο φάρο των χρηματιστηρίων ήταν ενδεικτική της επιστροφής της διάθεσης  των επενδυτών για φυγή εκ του μετοχικού  ρίσκου και πίεση στα κρατικά  χρεόγραφα.

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο εβδομάδας, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 1041,50 μονάδες (+0,82%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 17,2 εκατ. ευρώ είχαμε ουδέτερη  για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1041,51 από 1033,02 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή 0,82% ή 8,496  μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 6/2/23.

Εμφανίστηκαν 17 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 111,212 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 6 με κέρδη άνω του +1, 5% ήτοι ΜΠΕΛΑ +5,33%, ΠΕΙΡ +2,22%, ΟΤΕ +1,86%, ΤΕΝΕΡΓ +1,70% ΜΥΤΙΛ 1,67% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,52% ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ  +1,41% και η ΜΟΗ +1,35%.  Από τις 7 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,0% είχαν 3  οι ΕΛΠΕ -1,54%, ΕΥΡΩΒ -1,46%, και ΑΡΑΙΓ -1,29  και  ακολούθησαν ΑΛΦΑ -0,64% και ΕΕΕ -0,59%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 124,533 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,687 εκατ. ευρώ και τα 2,576  εκατ. αφορούσαν την ΠΕΙΡ, τον ΟΤ Ε 2,508 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ  τα 1,761 εκατ. ευρώ,  την ΤΕΝΕΡΓ  1,439 εκατ., την ΑΛΦΑ 0,651 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 0,621 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 0,423 εκατ., τον ΟΠΑΠ 359.000 ευρώ και τον ΟΛΠ 134.017  ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 72 μετοχές και 39 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 72,178 από 71,652 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,153% την προηγούμενη έγινε 4,178% έχοντας φθάσει στο 4,227% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ τη Δεύτερα  6/2/23 έκλεισε στις 802,05 μονάδες με μεταβολή +1,03%. Χθες με κατώτερο τις 798,61 (-0,43%) και τιμή ανοίγματος 801,24 (-0,10%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 810,59 μονάδες (+1,06 %) για να κλείσει στις 800,54 μονάδες με μεταβολή -0,19%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδος +081% στις 2531,37 από 2511,09 μονάδες ήτοι 20,28 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 6/2/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,22%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Μείωση ανοικτών συμβολαίων ήτοι αναίρεση ή κέρδη από short στοιχήματα

Τα πρώτα μηνύματα από τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών που διαπραγματεύονται στις ασιατικές συναλλαγές είναι σαφώς υπέρ ανόδου στην έναρξη των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη αν και δεν είναι μεγάλη η εξάρτηση της διάθεσης για ρίσκο στην Αθήνα με τα υπόλοιπα της ευρωζώνης. Η δυναμική εδώ χθες ώθησε τους traders σε κλείσιμο 200 ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ  του 25άρη που αντιστοιχούσαν μάλλον σε short στοιχήματα.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2514,76 μονάδες (+0,15%) αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 3,67 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 10:31 έφερε τις 2513,93 μονάδες (+0,11%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:37 και ήταν οι 2542,41 μονάδες (+1,25%). Τον έκλεισαν τελικά 20,28 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2531,37,09 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 21,733 εκατ. ευρώ. Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί  του υποκείμενου δείκτη κατά 5,00 μονάδες από 6,00 τη Δευτέρα.

Από το σχόλιο του Σύμβουλου Διοίκησης, της Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα: “Στο ελληνικό χρηματιστήριο η αισιοδοξία συνεχίζεται. Έχοντας συμπληρώσει ο Γ.Δ. επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες επιδιώκει να καταγράψει μια ακόμη, προσπερνώντας το όριο των  1.035 μονάδων που παρέμενε από τις 8/12/2014 !

·        Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ευεργετείται από τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ ενώ παράλληλα οι ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής πιστωτικής επέκτασης για την περίοδο 2023-25.

·        Παράλληλα, η εναλλαγή των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων αρχίζει να συμπληρώνεται και από τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς δρομολογούνται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις: η Intrakom εξαγοράζει την Κλουκίνας – Λάππας με στόχο την άμεση εισαγωγή στο χρηματιστήριο  του τομέα ακινήτων της που ενισχύεται από τα ακίνητα της εξαγοραζόμενης.

·        Η Alpha Bank δρομολογεί την αξιοποίηση 573 ακινήτων της σε συνεργασία με την κατασκευαστική Dimand και την Premia AEAAΠ (project Skyline).

·        Η Πειραιώς, ενεργώντας με αποφασιστικότητα, προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση της εξυγίανσης της MIG μέσω της μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της Αττικα Group σε φορέα ειδικού σκοπού.

·        Και το επενδυτικό σχήμα της Thrinvest ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της πολύπαθης Τράπεζας Αττικής σχεδιάζοντας και την υλοποίηση κινήσεων αύξησης του μεγέθους της”.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1405 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2539,75 μονάδες κατώτερο τις 2516,00 με τελευταίες πράξεις στις 2532,00 και τιμή κλεισίματος 2526,25 από 2506,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5836 από 6034. Για  τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 67 συμβόλαια με ανώτερο στις 2535,00 μονάδες κατώτερο τις 2518,00 με τελευταίες πράξεις στις 2530,00 και τιμή κλεισίματος 2524,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 215 από 187.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν αδύνατη στα calls και στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2400 από  2550 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου έφερε 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2750 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου  ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2450 από τις 2550 μονάδες. Για την επόμενη και τρίτη  σειρά του 2023 δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Ο ΔΤΡ τη Δεύτερα  6/2/23 έκλεισε στις 802,05 μονάδες με μεταβολή +1,03%. Χθες Τρίτη 7/2 με κατώτερο τις 798,61 (-0,43%) και τιμή ανοίγματος 801,24 (-0,10%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 810,59 μονάδες (+1,06 %) για να κλείσει στις 800,54 μονάδες με μεταβολή -0,19%. Ο τζίρος των Τραπεζικών ανήλθε στα 43,042 εκατ. ευρώ και για την ΑΛΦΑ -0,64% ήταν 7,019 εκατ., για την ΕΤΕ+0,70% ήταν 7,143 εκατ. για την ΕΥΡΩΒ -1,46% ήταν 9,033 εκατ. και για την ΠΕΙΡ +2,22% ήταν 16,196 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 86 συμβόλαια με ανώτατο στις 809,50 και κατώτερο στις 800,00 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 798,75 μονάδες αλλά τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 445 από 456.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν  αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 10266 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,24 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 155.930 ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1746 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,44 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.036 ΣΜΕ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1628 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,31 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.979.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 13.431 ΣΜΕ με τιμή της σειράς εκατ. με τιμή κλεισίματος στα 1,99 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 48.902 από 56.809  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 8882  ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου και τα 2024  ΣΜΕ του ΟΤΕ  για την τρέχουσα σειρά.

Στο stock repo το ενδιαφέρον για δανεισμό τίτλων έφερε 24066 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ,  23181 για ΕΥΡΩΒ, , 1823  για ΑΡΑΙΓ, 1059 για ΟΠΑΠ, 400 για ΠΕΙΡ,  και 184 για ΕΛΧΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Σε πορεία αυτονόμησης το ελληνικό χρηματιστήριο

Οι Κεντρικές Τράπεζες αναπροσάρμοσαν τα παρεμβατικά τους επιτόκια σύμφωνα με τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας με την ΕΚΤ να κινείται επιθετικότερα, καθώς ο συνδυασμός του ύψους του  πληθωρισμού της ευρωζώνης (στο 8,5% τον Ιανουάριο) και του χαμηλού επιπέδου τους (ήταν κάτω από το 3%) το καθιστούσε αναπόφευκτο. Παράλληλα, η υποχώρηση μόλις στο 3,4% της ανεργίας των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ανεβάζει το επίπεδο επαγρύπνησης της Federal σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της, με τα σενάρια για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να αδυνατίζουν καθώς η αλλαγή στάσης της Κίνας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας επαναφέρει το ρόλο της ως βασικής λοκομοτίβας της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενόψει των παραπάνω, οι αγορές τηρούν στάση επιφυλακτικότητας εστιάζοντας περισσότερο στην προοπτική συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων, εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις αναταράξεων στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα λαμβάνοντας υπόψη ότι στο τέλος του 2022 το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνούσε τα $300 τρις και  έφτανε το 349% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το IIF. Με την ουκρανική κρίση να παραμένει καθώς αναμένεται η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων, με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία να αναστέλλει τις γεωπολιτικές εντάσεις της περιοχής προκειμένου να προσφερθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο η αισιοδοξία συνεχίζεται. Έχοντας συμπληρώσει ο Γ.Δ. επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες επιδιώκει να καταγράψει μια ακόμη, προσπερνώντας το όριο των  1.035 μονάδων που παρέμενε από τις 8/12/2014 ! Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ευεργετείται από τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ ενώ παράλληλα οι ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής πιστωτικής επέκτασης για την περίοδο 2023-25. Παράλληλα, η εναλλαγή των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων αρχίζει να συμπληρώνεται και από τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς δρομολογούνται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις: η Intrakom εξαγοράζει την Κλουκίνας – Λάππας με στόχο την άμεση εισαγωγή στο χρηματιστήριο  του τομέα ακινήτων της που ενισχύεται από τα ακίνητα της εξαγοραζόμενης. Η Alpha Bank δρομολογεί την αξιοποίηση 573 ακινήτων της σε συνεργασία με την κατασκευαστική Dimand και την Premia AEAAΠ (project Skyline). Η Πειραιώς, ενεργώντας με αποφασιστικότητα, προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση της εξυγίανσης της MIG μέσω της μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της Αττικα Group σε φορέα ειδικού σκοπού. Και το επενδυτικό σχήμα της Thrinvest ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της πολύπαθης Τράπεζας Αττικής σχεδιάζοντας και την υλοποίηση κινήσεων αύξησης του μεγέθους της.

Με τα παραπάνω δεδομένα και πολλά ακόμη που καθημερινά απασχολούν την οικονομική επικαιρότητα, είναι εύλογη η καταγραφή της βελτίωσης του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο (στις 104,9 μονάδες από 103,5 το Δεκέμβριο) για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Standard Greece αναμένεται να προσθέσει και νέες μετοχές στις ήδη 9 που υφίστανται, με τη Motor Oil να θεωρείται πιο πιθανή.  Με την αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου να τείνει να εδραιώνεται και το Γ.Δ. να προετοιμάζει την αναμέτρησή του με την περιοχή των 1.050 μονάδων.

Σήμερα

Οι κινεζικές μετοχές και ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκαν πτωτικά. Το φρόνημα των επενδυτών  επιστρέφει σε πιο αισιόδοξες προσδοκίες χωρίς να αποδιώχνει τις επιφυλάξεις

Στις 8:20 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με μεταβολή -0,32%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή 0,35%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν κέρδη +1,29%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν με ανοδική μεταβολή +0,14%
  • Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν με απώλειες -0,27%
Read Original