Το φαινόμενο χρήζει ψυχιατρικής εξετάσεως. Εδώ και πέντε ημέρες γίνονται αντιπαραθέσεις επωνύμων και ανωνύμων για ένα θέμα το οποίο όλοι οι αντιπαρατιθέμενοι αναγνωρίζουν πως δεν υφίσταται. Πως έκλεισε τελεσίδικα πριν από πενήντα χρόνια. Γιατί τότε μαλώνουν; Γιατί τότε έχουν βγάλει από τη ναφθαλίνη χαρακτηρισμούς όπως «φιλοβασιλικός» ή «αντιμοναρχικός»;
Υπάρχουν τριών ειδών ερωτήματα: τα ρητορικά, στα οποία δεν χωράει απάντηση, αυτά στα οποία απαντά στη συνέχεια αυτός που τα θέτει και, τέλος, αυτά που δηλώνουν την απορία του ερωτώντος. Τα ερωτήματα που διατύπωσα προφανώς εμπίπτουν στην τρίτη περίπτωση. Είναι μια ειλικρινής απορία. Μήπως κάποιοι δημιουργούν ανύπαρκτους εχθρούς γιατί έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν; Ή μήπως όντως πιστεύουν πως το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κινδυνεύει από τους βασιλόφρονες; Στη δεύτερη περίπτωση εγείρονται ερωτήματα για την πνευματική τους διαύγεια, καθώς το πολίτευμά μας ουδείς και ουδέποτε το αμφισβήτησε. Βέβαια, ως λαός, έχουμε τη συνήθεια να στήνουμε καβγάδες και για ασήμαντα θέματα, να μηχανευόμαστε συγκρούσεις γιατί έτσι νομίζουμε ότι παράγουμε πολιτική.
Στον δικομματισμό οι δύο μονομάχοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκουν συνεχώς ζητήματα για να διαιωνίζουν μια αντιπαλότητα που τους συντηρεί. Και στην πατρίδα μας έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 δικομματικό σύστημα, βοηθούντων και των εκλογικών νόμων. Συνεπώς γι’ αυτή την κοκορομαχία υπάρχει μια λογική εξήγηση.
Ο θάνατος και η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έδωσε μια λαμπρή ευκαιρία στα δύο μεγάλα κόμματα και στους υποστηρικτές τους στο Διαδίκτυο να δώσουν ακόμη μια μάχη για «ένα αδειανό πουκάμισο». Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακαλύψει φιλοβασιλική πτέρυγα μέσα στο κυβερνών κόμμα, το οποίο αντιμετώπισε ευθύς εξαρχής την κατάσταση που προέκυψε με τον πιο διακριτικό τρόπο και λόγω των εκλογών.
Αν θέλουμε επί του προκειμένου θέματος να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, αυτή δεν θα αφορά βεβαίως τους φιλοβασιλικούς του κυβερνώντος κόμματος ή τον αναιτιολόγητο αντιμοναρχισμό του 2023, αλλά την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Τατόι μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Ενα χρόνο μετά, έπρεπε να πεθάνει ένας τέως βασιλιάς για να εμφανισθούν συνεργεία και να καθαρίσουν τον χώρο όπου έγινε η ταφή.