LIVE: Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στην Κοζάνη

1 year ago 89

Εκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους, θα λάβουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Κοζάνη. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο, Τετάρτη, από το οικονομικό επιτελείο. Οπως διευκρίνισε, θα πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το συνολικό ύψος του έκτακτου βοηθήματος εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από τις προσδοκίες και τώρα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Εκτοξεύοντας, δε, βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, του καταλόγισε πως «πετσόκοψε τις συντάξεις» και σημείωσε πως η «προσωπική διαφορά» ήταν δημιούργημα του «νόμου Κατρούγκαλου». Οπως ανέφερε, υπάρχουν συνταξιούχοι και με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα.

Όπως έγραφε η «Κ» σήμερα, το επίδομα θα δοθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος
της σύνταξης. Οσο για τους δικαιούχους, αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 800.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα δεν έλαβε αύξηση για το 2023, ενώ στους δυνητικά δικαιούχους φαίνεται πως είναι και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις –κοντά στα 10 ευρώ– είτε λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς είτε λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οσο για τον δημοσιονομικό χώρο που θα «καλύψει» την παροχή αυτή, εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφήνει ανοικτό το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινωθούν επιπλέον παροχές, πιθανότατα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, των μακροχρόνια ανέργων ή και των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Στην πράξη, χωρίς έκτακτη παροχή αναμένεται να μείνουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην είδαν τη σύνταξή τους αυξημένη, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής κατά
7,75%, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο. 

Οι 4 κατηγορίες

Ετσι, και με δεδομένη τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου που διαπιστώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στη λίστα με τους δυνητικά δικαιούχους του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς» βρίσκονται:

  • Οι «σίγουροι» 140.000-150.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 800–1.000 ευρώ που δεν έλαβαν καμία παροχή ή αύξηση τους τελευταίους μήνες. Δεν έλαβαν δηλαδή επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, δεν είδαν αύξηση από το +7,75% λόγω
    της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και δεν επηρεάστηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ.    
  • Περίπου 200.000 με 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Ελαβαν τα Χριστούγεννα τα 250 ευρώ της «επιταγής ακρίβειας», όμως όλο το 2023 δεν θα δουν οποιαδήποτε αλλαγή στις συντάξεις τους, αφού η προσωπική διαφορά
    απορροφά το σύνολο της αύξησης.
  • Αλλοι περίπου 150.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεταξύ των 12.000 και 15.000 ευρώ ετησίως, που λόγω της  κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν μια πολύ μικρή αύξηση στη σύνταξή τους, της τάξης των 3-5 ευρώ τον μήνα. Είχαν όμως και προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μη λάβουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους από την αύξηση 7,75%. 
  • Περίπου 250.000 με 300.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 15.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο, που παρότι λαμβάνουν από συντάξεις έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δεν έλαβαν παρά μια μικρή αύξηση από την κατάργηση της
     φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

«Εκλογές την άνοιξη, η Ν.Δ. έτοιμη ανά πάσα στιγμή»

Το πρωί, απευθυνόμενος σε πολίτες της Φλώρινας, ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πως θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους αγρότες, αλλά και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Κάποιοι τώρα έρχονται και κλαίγονται και λένε ότι θα καταργήσουν τον νόμο τον οποίο οι ίδιοι ψήφισαν, όμως οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τσάκισαν τις συντάξεις τους, με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, όπως δεν ξεχνούν, επίσης, ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτή την κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης θα δώσει και πάλι στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει». «Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι, διότι οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν» είπε και σημείωσε πως «η Ν.Δ. είναι η μεγάλη λαϊκή κοινωνική παράταξη της χώρας, είναι η παράταξη η οποία κάνει πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για «διχαστικό λόγο» και σημείωσε: «Εμείς έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Κάποιοι άλλοι επιμένουν να διχάζουν να μιλούν για δήθεν κατάργηση της δημοκρατίας. Ποιοι; Αυτοί που θυμόμαστε τα έργα και τις ημέρες τους όταν κυβέρνησαν. Και ταυτόχρονα να επιμένουν να χωρίζουν τους Έλληνες. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν πρόκειται να τάξει πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν και πρόσθεσε: «Τα αφήνω αυτά σε άλλους. Και αυτοί που σας τάζουν σήμερα λαγούς με πετραχήλια το κάνουν εκ του ασφαλούς. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αποκλείεται να εκλεγούν, άρα δεν τους στοιχίζει και τίποτα να τάζουν τα πάντα στους πάντες». Σε ερώτηση των συγκεντρωμένων πολιτών για το πότε θα γίνουν οι εκλογές απάντησε την άνοιξη και δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original