Λιανεμπόριο: Στα 2,91 δισ. ο τζίρος τον Φεβρουάριο, με «άλμα» 13,5%

1 year ago 54

Διψήφια άνοδο κατέγραψε τον δεύτερο μήνα του έτους ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων λιανεμπορίου, καταδεικνύοντας αφενός το θετικό κλίμα στην κατανάλωση, αφετέρου το αποτύπωμα των πληθωριστικών πιέσεων στον κύκλο εργασιών του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον περασμένο Φεβρουάριο ανήλθε σε 2,91 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 13,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 2,57 δισ.

Ωστόσο σε μηνιαία βάση ο τζίρος του Φεβρουαρίου ήταν μειωμένος κατά 5,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 3,1 δισ. ευρώ.

ΕΛΣΤΑΤ

Οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη άνοδο τζίρου

Σε ό,τι αφορά την εικόνα ανά κλάδο, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό ήταν οι εξής:

• Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 34,9%.

• Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 34,4%.

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2023 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 ήταν οι εξής:

• Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 29,9%.

• Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 12,5%.

Νότιο Αιγαίο και Αττική οι «πρωταγωνίστριες» στην αύξηση τζίρου

Οι Περιφέρειες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου τον Φεβρουάριο 2023 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου καταγράφηκε άνοδος 22,4% και η Περιφέρεια Αττικής, με αύξηση 14,8%. Η Περιφέρεια που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο τζίρος μειώθηκε κατά 2%.

naftemporiki.gr

Read Original