Η περυσινή εξόρμησή μας στη βόρεια Εύβοια με αφορμή το Evia Film Project του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μία, θλίψη και οργή για την ολοφάνερη, τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή με τις πυρκαγιές του 2021· από την άλλη, ελπίδα και λίγη περηφάνια, αφού ένας κινηματογραφικός θεσμός μπήκε μπροστάρης ώστε η προσοχή μας να μείνει στην Εύβοια, να μην ξεχάσουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επουλώσουμε τις πληγές. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η πρωτοβουλία συνεχίζεται. Οπως έγινε γνωστό χθες, από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου το Φεστιβάλ επιστρέφει στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Αννα, με νέο γύρο εκδηλώσεων που έχει φυσικά τις ταινίες στο επίκεντρο.
Το ενδιαφέρον είναι προφανώς εδώ πρώτιστα οικολογικό, με φιλμ κλασικά ή πιο πρόσφατης παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που έχουν στόχο από τη μία να ευαισθητοποιήσουν και να προτρέψουν σε δράση, ενώ από την άλλη υμνούν το μεγαλείο της φύσης, ώστε να θέσουν και το μέτρο του σεβασμού στον άνθρωπο που αυτοκαταστροφικά την απειλεί. Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στη Λίμνη (Ελύμνιον) και στην Αιδηψό, όπου το ανακαινισμένο από πέρυσι Σινέ Απόλλων θα συνεχίσει και φέτος τη λειτουργία του.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων βέβαια περιλαμβάνει πολλά ακόμα ενδιαφέροντα, από φοιτητικά εργαστήρια μέχρι μουσικές βραδιές, το ακριβές περιεχόμενο των οποίων θα γίνει σύντομα γνωστό. Εμείς πάντως ξεχωρίζουμε ανάμεσά τους την κινηματογραφική περιήγηση των location managers, των ανθρώπων δηλαδή που «κυνηγούν» τοποθεσίες ανά τον κόσμο προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκεί γυρίσματα.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μας λέει σχετικά: «Επιστρέφουμε στη βόρεια Εύβοια με αγάπη, έχοντας στόχο με τη συγκεκριμένη περιήγηση να αναδειχθούν ξανά οι μοναδικές ομορφιές της περιοχής μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2021. Ελπίζουμε ότι οι location managers που θα προσκαλέσουμε από όλο τον κόσμο θα ανακαλύψουν αυτή την πανέμορφη περιοχή και θα την επιλέξουν ως τόπο γυρισμάτων για διεθνείς και ελληνικές παραγωγές. Σχεδιάζουμε μια εκτεταμένη περιήγηση τόσο στη θάλασσα όσο και στην ενδοχώρα, στοχευμένη για επαγγελματίες του κινηματογράφου. Το tour θα ολοκληρωθεί με ένα masterclass στο οποίο ο location manager και η line producer της ταινίας “Το τρίγωνο της θλίψης” του Ρούμπεν Εστλουντ θα εξηγήσουν πώς ανακάλυψαν την παραλία της Χιλιαδούς και πώς την ενέταξαν στην ταινία κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Film Commission».
Ο έντονος εκπαιδευτικός χαρακτήρας της διοργάνωσης επιβεβαιώνεται και με μια κορυφαία συνάντηση-συνεργασία. Το Circle Women Doc Accelarator είναι ένα διεθνούς βεληνεκούς εξειδικευμένο εργαστήρι ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, που απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες, παραγωγούς και σκηνοθέτες. Οι αυστηρά επιλεγμένες συμμετέχουσες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν φέτος στην Εύβοια για να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς πάνω στα πρότζεκτ τους, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και ανοιχτά στο κοινό masterclasses.
Ενεργά υποστηρικτικό είναι πάντως το ΦΚΘ και για τους Ελληνες παραγωγούς, εξασφαλίζοντας, από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη συμμετοχή πέντε εξ αυτών στην κορυφαία δράση Producers Network του επερχόμενου Φεστιβάλ Καννών. Η Ιωάννα Μπολομύτη, ο Βασίλης Χρυσανθόπουλος, η Ρομάννα Λόμπατς, o Δημήτρης Νάκος και η Χριστίνα Σταυροπούλου θα συμμετάσχουν μαζί με άλλους 400 παραγωγούς από όλο τον κόσμο σε ένα πρόγραμμα που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες δικτύωσης και ανάδειξης της δουλειάς τους.